Ο Ζελένσκι θα εκχωρήσει εδάφη;

Ο Ζελένσκι θα εκχωρήσει εδάφη;

Πηγή: Αρχείου

Το θέμα το άνοιξε επισήμως ο Χένρι Κίσινγκερ στο πρόσφατο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, προκαλώντας όμως πολύ σοβαρές αντιδράσεις

Το θέμα το άνοιξε επισήμως ο Χένρι Κίσινγκερ στο πρόσφατο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, προκαλώντας όμως πολύ σοβαρές αντιδράσεις.

Όταν η Ρωσία ξεκίνησε την απρόκλητη και αδικαιολόγητη εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ελάχιστοι εμπειρογνώμονες περίμεναν ότι ο ουκρανικός λαός θα αντέξει για περισσότερες από μερικές εβδομάδες το πολύ. Τώρα, που ο πόλεμος έχει υπερβεί το όριο των 100 ημερών, η Ουκρανία συνεχίζει να μάχεται, ενώ οι προσπάθειες της Ρωσίας να καταλάβει βασικές δυτικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας του Κιέβου, απέτυχαν.

Ωστόσο, τον περασμένο μήνα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ έκανε την τολμηρή πρόταση, ότι η Ουκρανία θα πρέπει να δεχθεί να εκχωρήσει εδάφη στην ανατολική της περιοχή, προκειμένου να καταλήξει σε μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του, ο Κίσινγκερ υπήρξε υπέρμαχος της «Realpolitik», η οποία καλεί για πολιτική που βασίζεται σε πρακτικούς στόχους και όχι σε ιδανικά και αξίες.

Από την πλευρά της, η Μόσχα έχει τονίσει ότι θα είναι ανοιχτή στην επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών, αλλά Ρώσοι αξιωματούχοι διευκρίνισαν ότι η Ουκρανία θα πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα. Προηγουμένως, οι δύο πλευρές είχαν εξερευνήσει ένα σχέδιο ουδετερότητας στις ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά ελάχιστα προέκυψαν από αυτό.

Ωστόσο, το Κίεβο ήταν ξεκάθαρο ότι δεν θα ήταν διατεθειμένο να παραχωρήσει εδάφη και την Τρίτη ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι οι δυνάμεις του θα πολεμήσουν για να ανακτήσουν όλα τα εδάφη που καταλαμβάνουν αυτή τη στιγμή οι ρωσικές δυνάμεις.

Η τοποθέτηση του Ζελένσκι συμβαίνει, καθώς άλλοι, συμπεριλαμβανομένου του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, είπαν ότι θα ήταν σημαντικό να μην «ταπεινωθεί» η Μόσχα ή ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν και ότι η Ουκρανία μπορεί να χρειαστεί να δεχτεί ορισμένες ρωσικές απαιτήσεις. Για τον Ζελένσκι, όμως, η εκδίωξη των Ρώσων εισβολέων δεν είναι ταπείνωση. «Δεν πρόκειται να ταπεινώσουμε κανέναν», συνέχισε.

Η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι ξεκίνησε την «ειδική στρατιωτική της επιχείρηση» για τον «αφοπλισμό» και την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας, και τα ρωσικά στρατεύματα είχαν φτάσει ακόμη και στα περίχωρα της πρωτεύουσας του Κιέβου τον Μάρτιο, αλλά αναγκάστηκε να υποχωρήσει.

Το Κρεμλίνο έχει επικεντρώσει εκ νέου την επίθεσή του στις ανατολικές περιοχές, όπου οι αυτονομιστές, που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, έχουν κηρύξει ανεξαρτησία. Η Μόσχα ζήτησε από την ουκρανική κυβέρνηση να αναγνωρίσει την εδαφική της αξίωση στη χερσόνησο της Κριμαίας, η οποία προσαρτήθηκε το 2014, καθώς και τις αξιώσεις των αυτονομιστών στο Λουχάνσκ και το Ντόνετσκ, τις νοτιοανατολικές επαρχίες που αποτελούν την περιοχή του Ντονμπάς.

Εντούτοις, η τοποθέτηση του Ζελένσκι είναι ξεκάθαρη σε ό,τι αφορά την εκχώρηση εδαφών και την επανέλαβε, με τον τρόπο του, στον Γάλλο Πρόεδρο. Συνεπώς, δεν θα πρέπει να θεωρείται ως δεδομένη η εκχώρηση εδαφών στο όνομα της ειρήνης ή, καλύτερα, της «ειρήνευσης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play