«Pera Palace»: Το υπερπολυτελές ξενοδοχείο που μεταφέρθηκε η ιστορία του στο Netflix

«Pera Palace»: Το υπερπολυτελές ξενοδοχείο που μεταφέρθηκε η ιστορία του στο Netflix

Πηγή: Hemingways Welt- Agoda- Pera Palace Hotel

«Pera Palace»: Ηρθε ξανά στο προσκήνιο με αφορμή την σειρά του Netflix με τίτλο «Μεσάνυχτα στο Πέρα Παλάς» που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην πρώτη δεκάδα των προτιμήσεων των χρηστών της δημοφιλούς πλατφόρμας.

Αποτελεί το πλέον κοσμοπολίτικο και με μεγάλη ιστορία ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης, που αποτελούσε κέντρο των πολιτικών, διανοούμενων και καλλιτεχνών της Ευρώπης.Το «Pera Palace» χτίστηκε το 1892, όταν η Εταιρεία Βαγκόν – Λι αποφάσισε να το ανεγείρει στα υψώματα πάνω από τον Γαλατά για να υποδέχεται κυρίως τους επιβάτες του Όριεν Εξπρές, που έρχονταν στην Κωνσταντινούπολη από το Παρίσι. Το 1918, το ξενοδοχείο αγοράστηκε από τον Έλληνα επιχειρηματία Μποδοσάκη.

Το κομψό και πολυτελές μπαρ «Γκραν Οριάν» του ξενοδοχείου, με τους αυθεντικούς πολυελαίους, έχουν φιλοξενήσει στα τραπέζια του διασημότητες από όλο τον κόσμο, ενώ δωμάτιά του αποτελούν πλέον… μουσεία.

Το «Pera Palace» ήρθε ξανά στο προσκήνιο με αφορμή την σειρά του Netflix με τίτλο «Μεσάνυχτα στο Πέρα Παλάς» που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην πρώτη δεκάδα των προτιμήσεων των χρηστών της δημοφιλούς πλατφόρμας.

Η υπόθεση της σειράς ακολουθεί την Esra Erol (Hazal Kaya) μια νεαρή δημοσιογράφο, μανιώδη αναγνώστρια των μυθιστορημάτων της Αγκάθα Κρίστι, που γυρίζει τον χρόνο πίσω και ξαφνικά ξεσπά μια κόλαση!

Ένα Art Nouveau αρχιτεκτονικό αριστούργημα

Ας γυρίσουμε όμως τον χρόνο πίσω και να επισκεφθούμε το θρυλικό αυτό ξενοδοχείο στο Πέραν της Κωνσταντινούπολης.

Η ιστορία του ξενοδοχείου ξεκινά πίσω στον 19ο αιώνα. Η κατασκευή του άρχισε το 1892 και τα εγκαίνιά του έγιναν το 1895. Το μοναδικό Art Nouveau αρχιτεκτονικό του στιλ ταξιδεύει τον επισκέπτη στο χρόνο, ενώ εξακολουθεί να κατέχει σημαντικό ρόλο στην πολιτιστική και καλλιτεχνική ζωή της πόλης.

Όπως προαναφέρθηκε η Εταιρεία Βαγκόν – Λι αποφάσισε να το ανεγείρει πάνω από τον Γαλατά για να υποδέχεται κυρίως τους επιβάτες του θρυλικού τρένου Οριάν Εξπρές, που έρχονταν στην Κωνσταντινούπολη από το Παρίσι.

Η εταιρεία ανέθεσε στον διάσημο Γαλλοτούρκο αρχιτέκτονα Αλεξάντρ Βαλoρί τη δημιουργία του ξενοδοχείου. Οικοδομήθηκε ακριβώς απέναντι από το ιδιωτικό παρθεναγωγείο «Παλλάς». Ο ταλαντούχος αρχιτέκτονας και γιος του ιδιοκτήτη του διασημότερου καφέ της εποχής ξεπέρασε τον εαυτό του και υιοθέτησε την τάση της Art Nouveau.

Με θέα τον Κεράτιο Κόλπο, το Πέρα Παλάς έγινε «μάρτυρας» της κατάρρευσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δύο Παγκόσμιους Πολέμους και την ίδρυση της Δημοκρατίας.

Οι διάδρομοι, οι ψηλές οροφές του, τα δωμάτιά του διηγούνται χιλιά δες ιστορίες και οι τοίχοι του έχουν «ποτίσει» αναμνήσεις από όμορφες εποχές. Το ξενοδοχείο καλωσόριζε τους επισκέπτες στην πανέμορφη γειτονιά του Πέραν (σημερινό Μπέιογλου), που κάποτε ονομαζόταν «Μικρή Ευρώπη» Η αίγλη του και οι πολυτελείς παροχές του προσέλκυαν το ενδιαφέρον του κόσμου για παραπάνω από έναν αιώνα.

Καθώς ήταν το πρώτο σύγχρονο ξενοδοχείο στην Κωνσταντινούπολη που διέθετε ηλεκτρικό ρεύμα κατά την τελευταία Οθωμανική Περίοδο, η φήμη του πήγε ένα ακόμη βήμα παρακάτω στην καινοτομία, καθώς ήταν το πρώτο που απέκτησε ηλεκτρικό ανελκυστήρα. Ήταν ο δεύτερος που εγκαταστάθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη, με τον πρώτο να τοποθετείται στον Πύργο του Άιφελ.

Μάλιστα, διάσημοι επισκέπτες του, όπως η Ζα Ζα Γκαμπόρ και ο Έρνεστ Χέμινγουέι, συνοδεία των υπαλλήλων, έβρισκαν αρκετά διασκεδαστικό να μπαίνουν στο «κλουβί» και να ανεβαίνουν στο δωμάτιό τους.

Το δωμάτιο του Κεμάλ

Ο Μουσταφά Κεμάλ με τη σειρά του το είχε χαρακτηρίσει ως το αγαπημένο του μέρος. Έίχε μείνει πολλές φορές στο ξενοδοχείο από τον Δεκέμβριο του 1915 μέχρι τον Οκτώβριο του 1917.

Και πάντα προτιμούσε το δωμάτιο 101. Στην 100ή επέτειο της γέννησής του, το 1981, το δωμάτιο μετατράπηκε σε μουσείο, όπου εκτίθενται προσωπικά του αντικείμενα, όπως χαλιά, πολυθρόνες κι ένα σπάνιο, μεταξωτό χαλί που χρησιμοποιούσε για την προσευχή του.

Στο «411» που γράφτηκε το «Έγκλημα στο Όριεν Εξπρές»

Ξεχωριστή θέση στην ιστορία του ξενοδοχείου αποτελεί το δωμάτιο 411. Κι αυτό διότι εκεί γράφτηκε ένα από τα πιο συγκλονιστικά μυθιστορήματα μυστηρίου.

Ήταν το αγαπημένο δωμάτιο της Αγκάθα Κρίστι, όπου εκεί εμπνεύστηκε και έγραψε το θρυλικό «Έγκλημα στο Όριεν Εξπρές».

Αν κανείς επισκεφθεί το ξενοδοχείο, μπορεί να απολαύσει μερικές στιγμές ανάπαυλας στο δωμάτιο της Βρετανίδας συγγραφέως, το οποίο έχει πάρει και το όνομά της.

Οι διάσημοι επισκέπτες με τα… δωμάτιά τους

Εκτός από την Αγκάθα Κρίστι και τον Μουσταφά Κεμάλ «Ατατούρκ» δεν ήταν λίγες οι διασημότητες που πέρασαν από το «Πέρα Παλάς».

Ένας από τους πιο τακτικούς επισκέπτες ήταν ο Αμερικανός συγγραφέας, Έρνεστ Χέμινγουεϊ, μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ήταν ακόμη δημοσιογράφος.

Ανάμεσα στις προσωπικότητες που έμειναν στα δωμάτιά του ήταν ο Ισμέτ Ινονού, η Βασίλισσα Ελισάβετ, ο βασιλιάς Εδουάρδος Η’, η Γκρέτα Γκάρμπο, η Σάρα Μπερνάρ, ο Άλφρεντ Χίτσκοκ, η Τζάκι Κένεντι, η Μάτα Χάρι, ο Μίκης Θεοδωράκης και άλλοι.

Σε είκοσι επτά από τα 145 δωμάτια του ξενοδοχείου είναι χαραγμένα σε μπρούτζινες πλάκες τα ονόματα διάσημων επισκεπτών. Αν κάνετε μία μικρή έρευνα, θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν σουίτες με τα ονόματα των Χίτσκοκ, Γκάρμπο, Κένεντι, Μάτα Χάρι, Πιέρ Λοτί, Χέμινγουεϊ και Άγκαθα Κρίστι.

Δεν ήταν όμως, μόνο αυτοί που πέρασαν από το ξενοδοχείο με τους πολυτελείς πολυελαίους και τις ξυλόγλυπτες λεπτομέρειες. Ήταν ένα σκηνικό που προσέλκυσε και τον Λέον Τρότσκι. Εκεί βρήκε καταφύγιο, όταν εξορίστηκε από τη Σοβιετική Ένωση το 1929, αφότου ηττήθηκε στην εσωτερική σύγκρουση για την ηγεσία των Μπολσεβίκων από την τότε τριανδρία Στάλιν, Ζινόβιεφ και Κάμενεφ.

Όσο καιρό χρειάστηκε για να μετακομίσει αγοράσει το σπίτι στη νήσο Πρίγκηπο, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, έμενε εκεί. Ένιωθε ασφαλής. Η άφιξή του πάντως είχε προκαλέσει ένταση, αλλάζοντας εκείνο τον καιρό το ανέμελο κλίμα που επικρατούσε στο ξενοδοχείο.

????????????????????????????????????

Στα χέρια του Μποδοσάκη

Στο Πέρα Παλάς διέμενε και ο επιχειρηματίας Πρόδρομος Μποδοσάκης, όταν εγκατέλειψε με τη σύζυγό του τη Μερσίνα και εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Ο σπουδαίος Έλληνας επιχειρηματίας είχε γεννηθεί το 1891 στον Πόρο της Νίγδης στην Καππαδοκία. Το όνομα “Mποδοσάκης” είναι η παραφορά του ονόματος “Πρόδρομος” στα τουρκικά. Παρά τη δύσκολη παιδική του ηλικία πετυχαίνει στις επιχειρήσεις. Με αυτές καταπιάνεται από την ηλικία των 16 ετών.

Όταν το 1918 πλέον μετακομίζει στην Κωνσταντινούπολη έχει ήδη μία τεράστια περιουσία. Διαμένει ως πελάτης στο ξενοδοχείο. Εκεί γνωρίστηκε με πολλούς Έλληνες αξιωματικούς και στα απομνημονεύματά του έχει πει ότι ήταν μία από τις πιο ευτυχισμένες περιόδους της ζωής του. Το πολυτελές κατάλυμα που ήδη είχε μετατραπεί σε θρύλο, πέρασε στην ιδιοκτησία του.

Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το ξενοδοχείο χάθηκε μαζί με την υπόλοιπη αμύθητη περιουσία του Μποδοσάκη στην Τουρκία μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Εκείνος βρισκόταν στην Φρανκφούρτη όταν έμαθε τα τραγικά νέα.

Το ξενοδοχείο συνέχισε την πολυτελή πορεία του με εκλεκτή πελατεία. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, μια βόμβα κατέστρεψε μεγάλο μέρος του, ωστόσο το Καφέ μετά από εργασίες επανήλθε στην αρχική του κατάσταση και αρκετά από τα αντικείμενα μέσα σε αυτό χρονολογούνται από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του. Με τα χρόνια, γύρω από το ξενοδοχείο και στην πεζοδρομημένη λεωφόρο του Πέρα χτίστηκαν αμέτρητα καφέ, μπαρ και εστιατόρια.

Το 2010 έγινε ολική ανακαίνιση. Διατηρήθηκε η πρόσοψη και γκρεμίστηκε το εσωτερικό. Τα δωμάτια πήραν τα ονόματα των διάσημων φιλοξενούμενών τους. Το όνομα Μποδοσάκης αποσυνδέθηκε με τα χρόνια από το ιστορικό ξενοδοχείο, στο οποίο σήμερα συρρέουν εκατοντάδες τουρίστες καθημερινά απλά και μόνο για να το αντικρύσουν και να γίνουν μάρτυρες της ιστορίας της πόλης, στο μεταίχμιο δύο αιώνων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play