Reuters: Η Ουκρανία ερευνά την απέλαση παιδιών στη Ρωσία ως πιθανή γενοκτονία

Reuters: Η Ουκρανία ερευνά την απέλαση παιδιών στη Ρωσία ως πιθανή γενοκτονία

Πηγή: unicef

Αναφορές από τις ουκρανικές αρχές κάνουν λόγο για περσσότερα από 210.000 παιδιά που απελάθηκαν παρά τη θέλησή τους, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής

Οι εισαγγελείς που ερευνούν υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία εξετάζουν τους ισχυρισμούς για βίαιη απέλαση παιδιών στη Ρωσία από την εισβολή, καθώς επιδιώκουν να δημιουργήσουν κατηγορητήριο για τη γενοκτονία, δήλωσε ο ανώτατος εισαγγελέας της χώρας σε συνέντευξή του.

Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο κατατάσσει την αναγκαστική μαζική απέλαση ανθρώπων κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης ως έγκλημα πολέμου. Η “βίαια μεταφορά παιδιών” ειδικότερα χαρακτηρίζεται ως γενοκτονία, το σοβαρότερο από τα εγκλήματα πολέμου, σύμφωνα με τη Σύμβαση Γενοκτονίας του 1948 που απαγόρευσε την πρόθεση καταστροφής – εν όλω ή εν μέρει – μιας εθνικής, εθνικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας.

Η γενική εισαγγελέας Ιρίνα Βενεντίκτοβα, η οποία επιβλέπει πολλαπλές έρευνες για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, είπε ότι “έχουμε περισσότερες από 20 υποθέσεις για βίαιη μεταφορά ανθρώπων” στη Ρωσία από διάφορες περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα της ανατολικής Ευρώπης από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

«Από τις πρώτες μέρες του πολέμου, ξεκινήσαμε αυτή την υπόθεση για γενοκτονία», είπε η Βενεντίκτοβα στο Reuters. Είπε ότι, εν μέσω του χάους και της καταστροφής που προκλήθηκε από την επίθεση της Ρωσίας, η εστίαση στην απομάκρυνση των παιδιών ήταν ο καλύτερος τρόπος για την εξασφάλιση των αποδεικτικών στοιχείων που απαιτούνται για την εκπλήρωση του αυστηρού νομικού ορισμού της γενοκτονίας: «Γι’ αυτό αυτή η βίαιη μεταφορά παιδιών είναι πολύ σημαντική για μας.”

Η Βενεντίκτοβα αρνήθηκε να παράσχει αριθμό για το πόσα θύματα είχαν μεταφερθεί βίαια. Ωστόσο, η διαμεσολαβήτρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ουκρανίας, Λουντμίλα Ντενίσοβα, που πρόσφατα παύθηκε από τα καθήκοντά της, δήλωσε στα μέσα Μαΐου ότι η Ρωσία μετέφερε περισσότερα από 210.000 παιδιά κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, μέρος των περισσότερων ήταν στα 1,2 εκατομμυρίων Ουκρανών που το Κίεβο είπε ότι απελάθηκαν παρά τη θέλησή τους.

Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με τις δηλώσεις της Βενεντίκτοβα ούτε τα στοιχεία για τους Ουκρανούς στο ρωσικό έδαφος. Η Ρωσία στο παρελθόν είχε δηλώσει ότι προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους επιθυμούν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία οικειοθελώς.

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS τη Δευτέρα επικαλέστηκε έναν ανώνυμο αξιωματούχο επιβολής του νόμου ότι “περισσότεροι από 1,55 εκατομμύριο άνθρωποι που έφτασαν από το έδαφος της Ουκρανίας και του Ντονμπάς έχουν περάσει τα σύνορα με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Ανάμεσά τους, περισσότερα από 254.000 παιδιά”.

Τι προβλέπει η Σύμβαση για τη Γενοκτονία

Η Σύμβαση για τη Γενοκτονία – μια συνθήκη που εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στον απόηχο του Ολοκαυτώματος των Ναζί – καθορίζει πέντε πράξεις που θα μπορούσαν να συνιστούν έγκλημα, εάν διαπραχθούν με πρόθεση γενοκτονίας: δολοφονία μελών μιας ομάδας, πρόκληση σοβαρής σωματικής ή ψυχικής βλάβης, επιβολή συνθηκών διαβίωσης με σκοπό την καταστροφή της ομάδας, αποτροπή γεννήσεων και βίαια μεταφορά παιδιών εκτός ομάδας.

Η Βενεντίκτοβα είπε ότι οι έρευνες για τη δημιουργία μιας υπόθεσης γενοκτονίας – που κάλυπτε την αναγκαστική απέλαση παιδιών και άλλες πράξεις – στόχευαν περιοχές από τη βόρεια Ουκρανία μέχρι το Μικολάιβ και τη Χερσώνα στη νότια ακτή. Αλλά η συλλογή αποδεικτικών στοιχείων περιπλέκονταν από τον πόλεμο, είπε.

“Μέχρι σήμερα δεν έχουμε πρόσβαση στην περιοχή. Δεν έχουμε πρόσβαση σε άτομα που μπορούμε να ρωτήσουμε, από τα οποία μπορούμε να πάρουμε συνέντευξη”, είπε. «Περιμένουμε πότε αυτό το έδαφος θα ανακαταληφθεί».

Εκτός από τη γενοκτονία, άλλα φερόμενα εγκλήματα πολέμου εξετάζονται στις περιοχές του Κιέβου, του Χάρκοβο, του Λβιβ, του Σούμι και του Ζιτομίρ, ανέφερε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα. Αξιωματούχοι την Ουκρανία δήλωσαν ότι διερευνούν τη σκόπιμη στόχευση αμάχων και πολιτικών υποδομών, βιασμούς, βασανιστήρια και εξωδικαστικές δολοφονίες από τις ρωσικές δυνάμεις.

Η Βενεντίκτοβα είπε ότι η Ουκρανία έχει ταυτοποιήσει περισσότερους από 600 Ρώσους υπόπτους για εγκλήματα πολέμου και έχει ήδη ξεκινήσει διώξεις εναντίον περίπου 80 από αυτούς, ένας μικρός αριθμός από τους οποίους κρατούνται ως αιχμάλωτοι πολέμου. Δεν είπε αν κάποιος από αυτούς ήταν στόχος αναγκαστικών απελάσεων.

Η Ρωσία αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι οι δυνάμεις της διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία και με τη σειρά της κατηγόρησε τα ουκρανικά στρατεύματα για φρικαλεότητες, συμπεριλαμβανομένης της κακομεταχείρισης αιχμαλώτων πολέμου. Το Κίεβο είπε ότι οι καταγγελίες για κατάχρηση θα διερευνηθούν.

Ο νομικός πήχης για τη διαπίστωση της γενοκτονίας είναι υψηλός, λένε οι νομικοί εμπειρογνώμονες, και έχει αποδειχθεί σε διεθνή δικαστήρια μόνο για τρεις συγκρούσεις – τη Βοσνία, τη Ρουάντα και την Καμπότζη – αφού εδραιώθηκε στο ανθρωπιστικό δίκαιο. 

Ωστόσο, ορισμένοι νομικοί έχουν πει ότι υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία που υποστηρίζουν μια υπόθεση γενοκτονίας στην Ουκρανία εναντίον Ρώσων δραστών, συμπεριλαμβανομένου ενός μοτίβου θηριωδιών που μπορεί να συμβάλει στην τήρηση των αυστηρών προτύπων που απαιτούνται για να αποδειχθεί μια συγκεκριμένη πρόθεση γενοκτονίας.

Μια έκθεση αυτή την εβδομάδα από το Newlines Institute for Strategy and Policy με έδρα την Ουάσιγκτον και το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Raoul Wallenberg με έδρα το Μόντρεαλ, η οποία επικαλέστηκε περισσότερους από 30 νομικούς εμπειρογνώμονες, ανέφερε ότι η μεγάλης κλίμακας βίαιη μεταφορά παιδιών στη Ρωσία ή υπό τον ρωσικό έλεγχο περιοχές θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μια υπόθεση γενοκτονίας.

“Θα πρέπει οπωσδήποτε να επικεντρωθούν στη βίαιη μεταφορά παιδιών. Είναι η πιο ισχυρή απόδειξη σε αυτή τη συγκεκριμένη κατάσταση”, είπε στο Reuters η Μέλανι Ο’Μπράιεν, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας και πρόεδρος της διεθνούς ένωσης μελετητών γενοκτονίας.

«Βλέπουμε σίγουρα έναν κίνδυνο γενοκτονίας σε αυτή την κατάσταση», πρόσθεσε.

Μια εκπρόσωπος στη Γενεύη της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα παιδιά UNICEF είπε ότι δεν μπόρεσε να έχει πρόσβαση στην περιοχή κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία και δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει καμία αναφορά για αναγκαστική απέλαση παιδιών από την Ουκρανία.

Η Βενεντίκτοβα είπε ότι η έρευνα για τη γενοκτονία της Ουκρανίας θα βασιστεί στη βοήθεια διεθνών εμπειρογνωμόνων για εγκλήματα πολέμου που θα στρατολογηθούν για να σχηματίσουν κινητές ομάδες δικαιοσύνης που θα διευκολύνουν τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων. Είπε ότι τυχόν δράστες θα πρέπει να δικαστούν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το μόνιμο δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου στον κόσμο.

Αξιωματούχοι στην Ουκρανία έχουν πει ότι τα δικαστήρια της θα εργαστούν με πλήρη δυναμικότητα για να χειριστούν πιθανώς εκατοντάδες υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου και η ιδέα είναι να περάσουν τις μεγαλύτερες στο ΔΠΔ. Το διεθνές δικαστήριο διαθέτει εμπειρογνώμονες με εμπειρία στη δίωξη τέτοιων περίπλοκων υποθέσεων και έχει αρμοδιότητα να παρέμβει όταν τα εθνικά νομικά συστήματα χρειάζονται βοήθεια.

Η Βενεντίκτοβα μίλησε μετά από συνάντηση στη Χάγη την Τρίτη με τον Γενικό Εισαγγελέα του ΔΠΔ, Καρίμ Χαν. Οποιαδήποτε απόφαση για το αν θα προχωρήσει σε δίωξη για κατηγορίες γενοκτονίας ή άλλα εγκλήματα πολέμου ενώπιον του διεθνούς δικαστηρίου θα έπεφτε στον Χαν.

«Γνωρίζουμε τους ισχυρισμούς και τις αναφορές για απελάσεις, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και θα φροντίσουμε όσο καλύτερα μπορούμε να συλλέξουμε αποδεικτικά στοιχεία που μπορούν να αξιολογηθούν ή να κριθούν σε εύθετο χρόνο», είπε ο Χαν στο Reuters τον περασμένο μήνα.

Ένας εκπρόσωπος του ΔΠΔ δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλια σχετικά με τις έρευνες για τη γενοκτονία από την Ουκρανία.

Το ΔΠΔ άνοιξε τη δική του έρευνα για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία στις αρχές Μαρτίου, αλλά ο Καν την Τρίτη αρνήθηκε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες σχετικά με τα εγκλήματα που θα εξετάσει το γραφείο του. Έχει στείλει 42 εμπειρογνώμονες, εισαγγελείς και προσωπικό στην Ουκρανία και σχεδιάζει να ανοίξει γραφείο στο Κίεβο, είπε.

Ο Bρετανός δικηγόρος Wayne Jordash – συνεπικεφαλής της μονάδας Atrocity Crimes Unit, ενός μηχανισμού που δημιουργήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Μάιο για τον συντονισμό και την παροχή τεχνογνωσίας στις έρευνες για εγκλήματα πολέμου της Ουκρανίας – είπε ότι οι κινητές ομάδες δικαιοσύνης θα πρέπει να είναι έτοιμες να ξεκινήσουν τις εργασίες τους μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Ερωτηθείς σχετικά με τις προσπάθειες για την άσκηση υπόθεσης γενοκτονίας με βάση τις αναγκαστικές απελάσεις, ο Jordash είπε: «Τα στοιχεία ότι αυτό συμβαίνει σε διαφορετικά μέρη είναι όλο και πιο ισχυρά. Η ακριβής φύση του δεν είναι ακόμη σαφής». Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία βρίσκονται στο επίκεντρο των εγχώριων ερευνών και εξετάζονται επίσης από 18 έθνη που εφαρμόζουν τη λεγόμενη καθολική δικαιοδοσία, η οποία επιτρέπει τη δίωξη των πιο σοβαρών διεθνών αδικημάτων οπουδήποτε.

Τα τοπικά δικαστήρια της Ουκρανίας έχουν ήδη διενεργήσει δύο δίκες εγκλημάτων πολέμου, καταδικάζοντας τρεις συλληφθέντες Ρώσους στρατιώτες σε ποινές φυλάκισης από 11 και μισό χρόνια έως ισόβια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play