Ρωσία: Το κόστος που καλείται να καλύψει η Δύση από τις πολεμικές διαθέσεις του Πούτιν

Ρωσία: Το κόστος που καλείται να καλύψει η Δύση από τις πολεμικές διαθέσεις του Πούτιν

Πηγή: Αρχείου

Ρωσία: Από τα τέλη Φεβρουαρίου η Ρωσία πραγματοποίησε την εισβολή στην Ουκρανία και έτσι ώθησε την Ευρώπη, ΗΠΑ, αλλά και άλλες χώρες που ήταν σύμμαχοι εναντιώθηκαν στις πολεμικές προθέσεις του Βλάντιμιρ Πούτιν

Από τα τέλη Φεβρουαρίου η Ρωσία πραγματοποίησε την εισβολή στην Ουκρανία και έτσι ώθησε την Ευρώπη, ΗΠΑ, αλλά και άλλες χώρες που ήταν σύμμαχοι εναντιώθηκαν στις πολεμικές προθέσεις του Βλάντιμιρ Πούτιν και άνοιξαν ένα κύκλο κυρώσεων, ώστε να φέρουν τη Μόσχα προ τετελεσμένου. Τότε, ουδείς μπορούσε να προβλέψει ότι ο πόλεμος θα κρατούσε τόσο πολύ και ότι θα ακολουθούσαν και νέοι γύροι κυρώσεων.

Περίπου 100 μέρες μετά η «μηχανή», σύμφωνα με το ot.gr αυτή εξακολουθεί να λειτουργεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό. Η Ρωσία ευνοείται από μια πλημμυρίδα μετρητών που διαμορφώνεται φέτος κατά μέσο όρο στα 800 εκατομμύρια δολάρια: τόσα είναι σύμφωνα με το Bloomberg αυτά που κερδίζει μόνο από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Το σούπερ μάρκετ των commodities

Για χρόνια, η Ρωσία λειτουργεί ως ένα τεράστιο σούπερ μάρκετ εμπορευμάτων που πουλούσε ό,τι χρειαζόταν ένας αχόρταγος κόσμος: Όχι μόνο ενέργεια, αλλά και σιτάρι, νικέλιο, αλουμίνιο και παλλάδιο. Η εισβολή στην Ουκρανία ώθησε τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να επανεξετάσουν αυτή τη σχέση. Χρειάζεται χρόνος, αν και η ΕΕ έκανε ένα περαιτέρω βήμα αυτή την εβδομάδα, καταλήγοντας μια συμβιβαστική συμφωνία για τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Η Ρωσία δεν είναι αλώβητη από τις κυρώσεις, , αλλά ο Πούτιν μπορεί να αγνοήσει αυτή τη ζημιά προς το παρόν, επειδή τα ταμεία του ξεχειλίζουν από τα έσοδα από εμπορεύματα, τα οποία έχουν γίνει πιο προσοδοφόρα από ποτέ χάρη στην άνοδο των παγκόσμιων τιμών που οφείλεται εν μέρει στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg Economics με βάση τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομίας, ακόμα και με ορισμένες χώρες να διακόπτουν ή να καταργούν σταδιακά τις αγορές ενέργειας, τα έσοδα της Ρωσίας από πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα είναι περίπου 285 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος. Αυτό το ποσό ξεπερνά τον αριθμό του 2021 περισσότερο από το ένα πέμπτο. Συμπεριλαμβανομένων άλλων εμπορευμάτων, τα κέρδη αυτά υπερκαλύπτουν τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε συναλλαγματικά αποθέματα που «πάγωσαν» ως μέρος των κυρώσεων.

Το πολιτικό κόστος

Οι ηγέτες της ΕΕ γνωρίζουν ότι πρέπει να σταματήσουν να αγοράζουν από τη Ρωσία και να χρηματοδοτούν έμμεσα έναν καταστροφικό πόλεμο στο κατώφλι της Ευρώπης. Όμως, παρ’ όλη αυτή τη φιλοδοξία, οι εθνικές κυβερνήσεις γνωρίζουν επίσης ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις για τις δικές τους οικονομίες.

«Υπάρχουν πάντα πολιτικοί περιορισμοί στην επιβολή των κυρώσεων», δήλωσε στο Bloomberg, ο Τζέφρι Σοτ, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Πίτερσον στην Ουάσιγκτον. «Ο καθένας επιθυμεί να μεγιστοποιήσει τον πόνο στον στόχο του και να ελαχιστοποιήσει τον πόνο στην εκλογική του περιφέρεια στο σπίτι, αλλά δυστυχώς, αυτό είναι πιο εύκολο να το πεις παρά να το κάνεις», πρόσθεσε.

Στις ΗΠΑ, αξιωματούχοι συζητούν τρόπους για να αυξήσουν την οικονομική πίεση, ενδεχομένως βοηθώντας στην επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου ή επιβάλλοντας κυρώσεις σε χώρες και εταιρείες που εξακολουθούν να συναλλάσσονται με ρωσικές επιχειρήσεις υπό περιορισμούς. Αλλά τέτοιες δευτερεύουσες κυρώσεις είναι βαθιά διχαστικές και κινδυνεύουν να βλάψουν τις σχέσεις με άλλες χώρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play