Η κ. Κιντή αδικεί την κ. Κεραμέως
Πηγή: Eurokinissi
Η κ. Βάσω Κιντή υπογράφει κείμενο γνώμης στην «Καθημερινή» με το οποίο στρέφεται εναντίον το νομοσχεδίου της Κυβέρνησης για τα ΑΕΙ. Ο τίτλος του άρθρου δύσκολα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μετριοπαθής: «Άλλη μία μεταρρύθμιση χαμένη για τα ΑΕΙ», αποφαίνεται η κ. Κιντή με μια επιπολαιότητα που εκπλήσσει δυσάρεστα. Στον πυρήνα αυτής της απαξιωτικής κρίσης βρίσκεται, όπως η ίδια σημειώνει, η «έλλειψη ουσιαστικής εποπτείας και λογοδοσίας των πανεπιστημίων και πιο συγκεκριμένα των διοικήσεών τους». Ωστόσο, το περιεχόμενο του νομοσχεδίου της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση και, πάντως, «επιτείνει το πρόβλημα» και, δη, «κατηγορηματικά».
Συγκεκριμένα, με τον νέο νόμο-πλαίσιο, εισάγεται ένας νέος τρόπος διακυβέρνησης των ελληνικών Πανεπιστημίων, με στόχο την ενίσχυση της συλλογικότητας, της λογοδοσίας, της εξωστρέφειας και της αποτελεσματικότητας στον τρόπο λήψης αποφάσεων των ΑΕΙ. Έτσι, θεσμοθετείται το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου.
Το Συμβούλιο Διοίκησης αποτελείται από έξι εσωτερικά μέλη που εκλέγονται από το σύνολο των μελών ΔΕΠ του ΑΕΙ και πέντε εξωτερικά μέλη που επιλέγονται με αυξημένη πλειοψηφία από τα αναδειχθέντα εσωτερικά μέλη, κατόπιν διεθνούς πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Τα εξωτερικά μέλη προέρχονται από καθηγητές Πανεπιστημίων της αλλοδαπής, τα οποία προβλέπεται να είναι πρόσωπα με ευρεία αναγνώριση ή συμβολή στον πολιτισμό, τις τέχνες, τα γράμματα ή τις επιστήμες, την οικονομία ή την κοινωνία και εκπροσώπους διεθνών οργανισμών ή κοινωνικών εταίρων.
Το Συμβούλιο Διοίκησης ασκεί κυρίως διοικητικές, οικονομικές, διαχειριστικές και στρατηγικές αρμοδιότητες. Ο Πρύτανης, που είναι και Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης, εκλέγεται με αυξημένη πλειοψηφία από τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης. Επιλέξιμοι για τη θέση του Πρύτανη είναι τα έξι εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου. Η εκλογή του Πρύτανη πραγματοποιείται κατόπιν αξιολόγησης αντικειμενικών προσόντων των υποψηφίων (διοικητικά, ακαδημαϊκά και ερευνητικά), της τεκμηριωμένης πρότασής τους για την ανάπτυξη του ΑΕΙ σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, καθώς και της πρότασής τους για ομάδα υποψηφίων για το αξίωμα των Αντιπρυτάνεων του ΑΕΙ.
Ο Πρύτανης δύναται να παύεται σε περίπτωση σπουδαίου λόγου και στη βάση αυξημένης πλειοψηφίας (8/11) από το Συμβούλιο. Οι Αντιπρυτάνεις ορίζονται από το Συμβούλιο Διοίκησης κατόπιν πρότασης του υποψηφίου Πρύτανη κατά τη διαδικασία της εκλογής του. Δεν αποτελούν μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης. Οι αρμοδιότητές τους καθορίζονται με βάση τον τομέα ευθύνης που τους ανατίθεται από τον Πρύτανη, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Συμβουλίου. Δύναται να παύονται κατά τη διάρκεια της θητείας τους για σπουδαίο λόγο. Δίνεται η δυνατότητα επιλογής Εκτελεστικού Διευθυντή. Ο Εκτελεστικός Διευθυντής επιλέγεται από το Συμβούλιο Διοίκησης, κατόπιν δημόσιας πρόσκλησης για στελέχη αυξημένων προσόντων εντός ή εκτός του ΑΕΙ, με θητεία παράλληλη με αυτή του Συμβουλίου. Δύναται να παύεται πριν τη λήξη της θητείας του για σπουδαίο λόγο.
Ενώ το Συμβούλιο Διοίκησης είναι το ανώτερο όργανο για το σύνολο των διοικητικών, οικονομικών και στρατηγικών αρμοδιοτήτων, η Σύγκλητος ασκεί κυρίως ακαδημαϊκές και ερευνητικές αρμοδιότητες. Αποτελείται από τον Πρύτανη, τους Κοσμήτορες, τους Προέδρους και εκπροσώπους ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και φοιτητών.
Όλες αυτές οι μέριμνες είναι πιθανόν να μην ικανοποιούν πλήρως τα αίτημα της ουσιαστικής εποπτείας και λογοδοσίας των διοικήσεων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, αλλά είναι εξαιρετικά αμφίβολο να εκληφθούν ως κινήσεις που «επιτείνουν τα πρόβλημα κατηγορηματικά».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας