Ζελένσκι: “Απευθείας και μόνο με τον Πούτιν θα συνομιλήσω”
Πηγή: Αρχείου
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι προτίθεται να μιλήσει μόνο απευθείας με τον ίδιο τον Βλαντίμιρ Πούτιν και όχι μέσω μεσολαβητών.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος πρόσθεσε ότι, αν ο Ρώσος ομόλογος του “αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα”, υπάρχει πιθανότητα εξεύρεσης διπλωματικής λύσης για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ακόμη ότι η Ουκρανία θα αγωνιστεί μέχρι να ανακτήσει όλα τα εδάφη της. Η Μόσχα θα πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της στις γραμμές όπου βρίσκονταν πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου, είπε ο Ζελένσκι.
“Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα βήμα προς την διενέργεια συνομιλιών”, δήλωσε και πρόσθεσε ότι η Μόσχα προσπαθεί να κερδίσει χρόνο στις συνομιλίες της με το Κίεβο.
Ο Ζελένσκι σημείωσε πως ο σχεδιασμός συνομιλιών με τη Μόσχα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολος, επικαλούμενος τα εγκλήματα που φέρεται να διέπραξε ο ρωσικός στρατός στη διάρκεια αυτού του πολέμου.
Υπογράμμισε επίσης ότι οποιαδήποτε απόπειρα ανάκτησης δια της βίας της χερσονήσου της Κριμαίας, που η Ρωσία προσάρτησε το 2014, θα προκαλούσε εκατοντάδες χιλιάδες θύματα.
Ο φιλελεύθερος Ζελένσκι του Νταβός
Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο Ζελένσκι δεν περιορίστηκε στον πόλεμο με τη Ρωσία του Πούτιν. Μια προσεκτική ανάγνωσή της αναδεικνύει ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος έθεσε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων, αναφερόμενος σε ευρύτερα ζητήματα που άπτονται των ορίων του διαλόγου με αυταρχικά καθεστώτα, της τρέχουσας παγκοσμιοποίησης, του διεθνούς δικαίου, του κλίματος και της φτώχειας.
Πράγματι, η ομιλία Ζελένσκι ξεπέρασε κατά πολύ την τραγική συνθήκη που βιώνει η χώρα του λόγω του ρωσικού επεκτατισμού. Μας παρέπεμψε στην εικόνα ενός συνολικότερου κόσμου, που έχει γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνος. Ο καθολικός αποκλεισμός της Ρωσίας, εάν επιβληθεί από τη βαρβαρότητα της επίθεσης κατά της Ουκρανίας, θα αποτελεί προηγούμενο που θα σημαδέψει την ιστορία της ανθρωπότητας σε αυτές τις πρώτες δεκαετίες του εικοστού πρώτου αιώνα και της τρίτης χιλιετίας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας