Reuters: Η Ρωσία “δείχνει” στην Ουκρανία για τα κλειστά λιμάνια ενόψει των συνομιλιών του ΟΗΕ στη Μόσχα
Πηγή: millermagazine/dw
Ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ πρόκειται να επισκεφθεί τη Μόσχα τις επόμενες ημέρες για να συζητήσει την αναζωογόνηση των εξαγωγών λιπασμάτων, δήλωσε την Τετάρτη ο Πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες δεν συνδέονται με την επανέναρξη των αποστολών των ουκρανικών σιτηρών.
“Μπλοκαρισμένοι” πάνω από 20 εκ. τόνοι σιτηρών – Ορατή η απειλή επισιτιστικής κρίσης
Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη γειτονική Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, οι αποστολές ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας έχουν σταματήσει και περισσότεροι από 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών έχουν κολλήσει σε σιλό, ενώ η Μόσχα λέει ότι το ανατριχιαστικό αποτέλεσμα των δυτικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία λόγω του πολέμου έχει διαταράξει τις εξαγωγές λιπασμάτων και σιτηρών.
Η σύγκρουση πυροδοτεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση με τις τιμές των σιτηρών, των μαγειρικών ελαίων, των καυσίμων και των λιπασμάτων να εκτινάσσονται στα ύψη. Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων προμηθειών σίτου, ενώ η Ρωσία είναι επίσης βασικός εξαγωγέας λιπασμάτων παγκοσμίως και η Ουκρανία είναι σημαντικός εξαγωγέας καλαμποκιού και ηλιέλαιου.
Ο Νεμπέζια είπε ότι «επισήμως τα λιπάσματα και τα σιτηρά δεν υπόκεινται σε κυρώσεις, αλλά υπάρχουν προβλήματα υλικοτεχνικής υποστήριξης, μεταφοράς, ασφάλισης, τραπεζικής μεταφοράς» που δημιουργούνται από τις δυτικές κυρώσεις που «μας εμποδίζουν να εξάγουμε ελεύθερα».
«Είμαστε διατεθειμένοι να εξάγουμε λιπάσματα και σιτηρά από τα λιμάνια μας στην παγκόσμια αγορά», είπε, προσθέτοντας ότι όσον αφορά στις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας – «νομίζω ότι αυτό πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση με τους Ουκρανούς, όχι με τους Ρώσους».
Ωστόσο, δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι οποιαδήποτε συμφωνία για την πρόσβαση στα ουκρανικά λιμάνια θα απαιτούσε ρωσική συμφωνία, επικαλούμενοι αυτό που λένε ότι είναι ρωσικός αποκλεισμός και ανάγκη για εγγυήσεις ασφαλείας.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος επισκέφθηκε τη Μόσχα και το Κίεβο τον περασμένο μήνα, βρίσκεται σε «έντονη επαφή» με τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια προσπάθεια να μεσολαβήσει για την επανέναρξη τόσο των εξαγωγών τροφίμων της Ουκρανίας όσο και των ρωσικών εξαγωγών τροφίμων και λιπασμάτων.
“Διάδρομος υπάρχει”
Ο Νεμπένζια είπε ότι η κορυφαία αξιωματούχος του ΟΗΕ για το εμπόριο και την ανάπτυξη, Ρεμπέκα Γκρίνσπαν, επρόκειτο να συζητήσει τις ρωσικές εξαγωγές κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Μόσχα τις επόμενες ημέρες. Είναι συντονίστρια της Ομάδας Παγκόσμιας Αντιμετώπισης Κρίσεων των Ηνωμένων Εθνών για τα Τρόφιμα, την Ενέργεια και τα Οικονομικά που στοχεύει στην καταπολέμηση των παγκόσμιων οικονομικών κρίσεων από τον πόλεμο της Ουκρανίας.
Ο Νεμπέζια είπε επίσης ότι πιστεύει ότι ο επικεφαλής της βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς επρόκειτο να επισκεφθεί τη Μόσχα κάποια στιγμή στις αρχές Ιουνίου, αλλά ότι δεν γνώριζε “σε ποιο βαθμό” συμμετείχε στις συζητήσεις για τις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων.
Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Stephane Dujarric αρνήθηκε να σχολιάσει.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι κατηγορούν τη Ρωσία για αποκλεισμό των λιμανιών της Ουκρανίας.
Ο Νεμπέζια υποστήριξε ότι υπάρχει ένας «ασφαλής διάδρομος» μήκους 80 ναυτικών μιλίων (148 χλμ.) και πλάτους 3 ναυτικών μιλίων (5,5 χλμ.) που επιτρέπει την πρόσβαση στο κύριο λιμάνι της Οδησσού της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας, αλλά ότι η Ουκρανία πρέπει να αφαιρέσει τις νάρκες από τα ύδατα. Υπάρχει ένας διάδρομος, τον οποίο δεν χρησιμοποιούν».
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα περιφρόνησε την πρόταση ότι η Μόσχα ήθελε να επιτρέψει στην Ουκρανία να μεταφέρει σιτηρά, λέγοντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός: «Δεν θα μπορούσατε να βρείτε καλύτερο παράδειγμα εκβιασμού στις διεθνείς σχέσεις».
Η Οδησσός είναι το κύριο λιμάνι βαθέων υδάτων της Ουκρανίας και διαχειριζόταν σχεδόν όλες τις εξαγωγές σιτηρών της. Έχει υποστεί μια σειρά από ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις και το Κίεβο φοβάται ότι η Μόσχα θέλει να το καταλάβει, ενδεχομένως μέσω μιας αμφίβιας επίθεσης.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι το λιμάνι της Μαριούπολης, της ουκρανικής πόλης στην Αζοφική Θάλασσα με ρηχά νερά, το οποίο κατέλαβε η Ρωσία μετά από μακρά πολιορκία, λειτουργεί κανονικά αφού οι ρωσικές δυνάμεις ολοκλήρωσαν την αφαίρεση ναρκών.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας