Επισιτιστική κρίση: Το ρωσικό τίμημα αν αρθούν οι κυρώσεις

Επισιτιστική κρίση: Το ρωσικό τίμημα αν αρθούν οι κυρώσεις

Πηγή: Αρχείου

Επισιτιστική κρίση: Έτοιμη η Ρωσία για το άνοιγμα ανθρωπιστικής διαδρομής σε περίπτωση που η Δύση άρει τις κυρώσεις.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία πέρα από οικονομική και προσφυγική κρίση έχει δημιουργήσει και επισιτιστική κρίση. Η Ρωσία λοιπόν   είναι έτοιμη να προσφέρει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για να αναχωρήσουν από την Ουκρανία πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο σημερινές δηλώσεις του ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών.

«Η επίλυση του επισιτιστικού προβλήματος περνάει από μια συλλογική προσέγγιση, που περιλαμβάνει κυρίως την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στις ρωσικές εξαγωγές και στις οικονομικές συναλλαγές», δήλωσε ακόμη ο Ρουντένκο.

Για την ανταλλαγή αιχμαλώτων

Η Ρωσία θα συζητήσει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει ανταλλαγή αιχμαλώτων με την Ουκρανία αφού καταδικαστούν αιχμάλωτοι που έχουν παραδοθεί, δήλωσε επίσης ο ρώσος υφυπουργός, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Ρώσοι και αυτονομιστές αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως μερικοί απ’ αυτούς που έχουν παραδοθεί θα πρέπει να δικαστούν για εγκλήματα πολέμου. Ο ίδιος πρόσθεσε πως είναι πρόωρο να δημιουργηθεί μια ρωσική στρατιωτική βάση στην ουκρανική περιφέρεια της Χερσώνας που ελέγχεται από τη Ρωσία.

Ο ρόλος των κυρώσεων

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους επέβαλαν γρήγορα κυρώσεις για να «πνίξουν» τη ρωσική οικονομία. Οι Δυτικές κυρώσεις δεν αποσκοπούν πλέον στην αποτροπή της Ρωσίας, αλλά στην αποδυνάμωση της ρωσικής οικονομίας και στη μείωση της ικανότητάς της να διεξάγει πολέμους.

Είναι κρίσιμο ότι οι Δυτικές κυρώσεις στρέφονται πλέον κατά των μεγάλων ρωσικών κρατικών τραπεζών. Η G-7 πάγωσε τα διεθνή συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας και αφαίρεσε πολλές ρωσικές τράπεζες από το SWIFT, το διεθνές σύστημα για διατραπεζικές συναλλαγές.

Σε απάντηση, η ρωσική κυβέρνηση παίρνει ολοένα και περισσότερα μέτρα για την οικονομία, βλάπτοντας περαιτέρω την πολεμική προσπάθεια του Πούτιν. Μέσα σε μία μόνο ημέρα, ο Πούτιν εξαφάνισε το μεγαλύτερο μέρος των οικονομικών κερδών που είχε επιτύχει η Ρωσία από το 1991.

Η παλίρροια του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία στρέφεται όλο και περισσότερο εναντίον της Ρωσίας και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα καταλήξει σε μια καταστροφική ρωσική ήττα. Δεν θα είναι η πρώτη φορά που η Μόσχα ξεκινά μια φιλόδοξη στρατιωτική περιπέτεια σε αναζήτηση πρόσθετων εδαφών, μόνο και μόνο για να βρεθεί ανίσχυρη και ταπεινωμένη, τονίζει το FA.

Σε δύσκολη φάση η ρωσική οικονομία

Σήμερα, η Ρωσία αντιμετωπίζει όχι μόνο μια ταπεινωτική ήττα, αλλά και μια φρικτή οικονομική κατάρρευση, για την οποία ο Πούτιν φέρει ακέραια την ευθύνη. Οι επίσημες προβλέψεις της Ρωσίας κάνουν λόγο για μείωση του ΑΕΠ κατά 8-12%, η οποία όμως μπορεί να γίνει διπλάσια.

Τον Αύγουστο του 1998, μετά από έξι ημέρες μιας πολύ λιγότερο σοβαρής οικονομικής κρίσης, ο Ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν απέπεμψε την κυβέρνησή του. Ο Πούτιν, αντίθετα, δεν επέτρεψε σε κανέναν στην κυβέρνησή του να παραιτηθεί, υποχρεώνοντας τους πάντες να είναι μαζί του μέχρι το πικρό τέλος. Περιττό να πούμε ότι ο φόβος φαίνεται να κυριαρχεί στη ρωσική κυβερνητική ελίτ, τονίζει το Foreign Affairs.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play