Σουηδία Φινλανδία: Τα πλεονεκτήματα της ένταξης για το ΝΑΤΟ
Πηγή: naftemporiki
Η οργισμένη αντίδραση του Πούτιν όταν έμαθε ότι Σουηδία και Φινλανδία πρόκειται να μπουν στο ΝΑΤΟ. Ένας από τους λόγους είναι κυρίως τα στρατηγικά πλεονεκτήματα που αποκτά το ΝΑΤΟ από την ένταξη των δύο χωρών.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπουργκ λέει ότι θα γίνουν δεκτοί «με ανοιχτές αγκάλες» και είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί. Μαζί τους φέρνουν δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες, ένα τρομερό οπλοστάσιο πυροβολικού, κορυφαίες κατασκοπευτικές ικανότητες και μερικά από τα πιο αθόρυβα και θανατηφόρα υποβρύχια στον κόσμο.
Το πιο σημαντικό είναι ότι όλες αυτές οι ενισχύσεις θα τοποθετηθούν κοντά στα κράτη της Βαλτικής, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, που είναι εδώ και πολύ καιρό το πιο αδύναμο σημείο του ΝΑΤΟ και μεταξύ των πιο πιθανών μελών για επίθεση.
Τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της Φινλανδίας
Η Φινλανδία έχει έναν μικρό αλλά εξαιρετικά εξειδικευμένο στρατό, σχεδόν ο μοναδικός σκοπός του οποίου είναι να προετοιμαστεί για μια επίθεση από τη Ρωσία. Αν και έχει μόνο περίπου 20.000 ενεργούς στρατιώτες, η χώρα εξακολουθεί να έχει υποχρεωτική στρατιωτική θητεία με όλους τους άνδρες κάτω των 30 ετών που απαιτείται να υπηρετήσουν για τουλάχιστον ένα χρόνο.
Αυτό σημαίνει ότι η δύναμή του θα μπορούσε να ενισχυθεί γρήγορα σε ισχύ 280.000 εν καιρώ πολέμου, με άλλες 900.000 εφεδρείες για χρήση σε περίπτωση συνολικής σύγκρουσης. Διαθέτει επίσης το μεγαλύτερο απόθεμα πυροβολικού μεγάλης εμβέλειας της ηπείρου, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 700 οβίδων, μαζί με δεκάδες βαρείς όλμους και πυροβολικό πυραύλων.
Αυτά τα όπλα έχουν αποδειχθεί ικανά στην εξόντωση ρωσικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, αλλά, σε αντίθεση με το Κίεβο, η Φινλανδία χρησιμοποιεί μερικά από τα πιο σύγχρονα συστήματα, όπως το αμερικανικής κατασκευής σύστημα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης M270. Διαθέτει επίσης μεγάλες ποσότητες αντιαεροπορικών πυραύλων που έχουν καταστρέψει τη ρωσική αεροπορία στην Ουκρανία και πρόσφατα αγόρασε 64 από τα αμερικανικά μαχητικά F-35 τελευταίας γενιάς – πολύ ανώτερα από τα MiG της Ουκρανίας της σοβιετικής εποχής.
Τι πλεονεκτήματα έχει η Σουηδία
Η Σουηδία δεν μοιράζεται άμεσα χερσαία σύνορα με τη Ρωσία, αλλά κοιτάζει πέρα από τη Βαλτική Θάλασσα στον ευρωπαϊκό θύλακα της Ρωσίας Καλίνινγκραντ, από όπου είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προκληθεί επίθεση. Ως εκ τούτου, οι χερσαίες δυνάμεις και οι εφεδρείες της δεν ταιριάζουν με τις δυνάμεις της Φινλανδίας – αλλά διαθέτει μια τεράστια σειρά από πλοία γρήγορης επίθεσης, μια μεγαλύτερη αεροπορία και μερικά από τα πιο ήσυχα και θανατηφόρα υποβρύχια στον κόσμο.
Στην πραγματικότητα, τα σουηδικά υποβρύχια είναι τόσο κρυφά που σε μια περίπτωση κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικών ασκήσεων στα τέλη της δεκαετίας του 2000, ένα από αυτά κατάφερε να «βυθίσει» το USS Ronald Reagan – ένα από τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα Nimitz – κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικών ασκήσεων. Και ο στόλος των πέντε υποβρυχίων της Στοκχόλμης έχει αναβαθμιστεί από τότε για να τα κάνει πιο αθόρυβα, πιο θανατηφόρα και κάτι περισσότερο από ταιριαστό με οποιοδήποτε πλοίο του στόλου της Ρωσίας.
Η Σουηδία διαθέτει επίσης έναν μεγάλο στόλο σκαφών γρήγορης επίθεσης – το CB90 – τα οποία είναι εξαιρετικά ευέλικτα, μπορούν να μεταφέρουν θαλάσσιες νάρκες και πυραύλους Hellfire και να μεταφέρουν μισή διμοιρία πλήρως οπλισμένων στρατιωτών. Η χώρα ήταν επίσης ο συν-δημιουργός του αντιαρματικού πυραύλου NLAW με το Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος έχει προκαλέσει όλεθρο στα ρωσικά τανκς στην Ουκρανία.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας