Φινλανδία Σουηδία: Μεγαλώνουν οι απειλές από τους Ρώσους
Πηγή: Φινλανδία Σουηδία:
Φινλανδία και Σουηδία βρίσκονται στο στόχαστρο της Μόσχας μετά την επιθυμία τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Ήδη ο Πούτιν προειδοποίησε πως αν ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις, οι δύο χώρες θα θεωρηθούν απειλή. Από την άλλη τα Φινλανδικά ΜΜΕ ισχυρίζονται πως σήμερα θα κόψουν το φυσικό αέριο.
«Η Ρωσία θα μπορούσε να διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Φινλανδία αύριο, μια μέρα αφότου οι Φινλανδοί ηγέτες δήλωσαν ότι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ ‘χωρίς καθυστέρηση’» σημειώνει η τοπική εφημερίδα Iltalehti.
Τι θα γινόταν αν η Ρωσία έκοβε το αέριο
Φινλανδοί πολιτικοί έχουν προειδοποιηθεί ότι η Ρωσία θα μπορούσε να σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου την Παρασκευή, αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές και χωρίς να διευκρινίζει από πού προήλθε η προειδοποίηση.
Εάν διακοπεί το ρωσικό φυσικό αέριο, θα προκαλούνταν μεγάλα προβλήματα σε ορισμένες φινλανδικές βιομηχανίες και στην παραγωγή τροφίμων, αναφέρει η Iltalehti. Tην υποστήριξή τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας.
«Ξεκάθαρη απειλή για την Ρωσία η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ»
Η απόφαση της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ αποτελεί «ξεκάθαρη απειλή» για τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, συμπληρώνοντας ότι η επέκταση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας δεν θα κάνει την Ευρώπη ή τον κόσμο ασφαλέστερο.
Μιλώντας με δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη, ο Πεσκόφ είπε ότι είναι λυπηρή η κίνηση της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και απείλησε με απάντηση ανάλογη με την κίνηση του Ελσίνκι. Η ηγεσία της Φινλανδίας ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα ότι η χώρα πρέπει να υποβάλει αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ «χωρίς καθυστέρηση».
Ερωτηθείς εάν αυτό αποτελεί απειλή για τη Ρωσία, ο Πεσκόφ είπε: «Σίγουρα. Η επέκταση του ΝΑΤΟ δεν κάνει την ήπειρό μας πιο σταθερή και ασφαλή». Συμπλήρωσε, δε, ότι η Φινλανδία προχώρησε σε «μη φιλικά βήματα» κατά της Ρωσίας.
Νέες πυρηνικές απειλές της Ρωσίας μετά την ανακοίνωση της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ
Μάλιστα, ένας από τους στενότερους συμμάχους του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε σήμερα τη Δύση ότι η αυξανόμενη στρατιωτική υποστήριξη που χορηγείται στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία και τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος είναι τώρα αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, δήλωσε πως μια τέτοια σύγκρουση με το ΝΑΤΟ εμπεριέχει πάντα τον κίνδυνο να μετατραπεί σε πυρηνικό πόλεμο.
Οι νέες πυρηνικές απειλές από τη Μόσχα, έρχονται λίγες ώρες μετά την κοινή δήλωση του προέδρου και της πρωθυπουργού της Φινλανδίας, πως η χώρα πρέπει να ζητήσει το ταχύτερο να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Συνοπτικές διαδικασίες ένταξης
Αυτό σημαίνει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα έχουν λάβει το καθεστώς χώρας-παρατηρητή και θα μπορέσουν να καθίσουν στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 28-30 Ιουνίου στη Μαδρίτη, καθώς και σε όλες τις επόμενες συνεδριάσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Μετά την πρώτη υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης, θα ακολουθήσει η επικύρωσή του από τα κοινοβούλια των 30 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ – μια διαδικασία η οποία συνήθως διαρκεί από έξι ως δεκαοκτώ μήνες, αλλά στην περίπτωση της Φινλανδίας και της Σουηδίας αναμένεται να ολοκληρωθεί το πολύ μέχρι το τέλος του έτους.
Η διαδικασία
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Σουηδία και η Φινλανδία δεν θα είναι ακόμη πλήρη μέλη του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου, τυπικά δεν θα έχουν τις εγγυήσεις ασφαλείας που παρέχει το Αρθρο 5 της Συνθήκης. Ωστόσο, οι δύο χώρες έχουν λάβει σοβαρές διαβεβαιώσεις ασφάλειας από ισχυρές νατοϊκές χώρες, όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ.
Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, οι υπουργοί Εξωτερικών της Φινλανδίας και της Σουηδίας είναι προσκεκλημένοι στην άτυπη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνου, όπου θα επιβεβαιωθεί η ως άνω διαδικασία ένταξης. Όπως σημείωναν οι ίδιες ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές , η ταχύτητα με την οποία προωθείται η ενταξιακή διαδικασία των δύο χωρών είναι πρωτοφανής για τα δεδομένα του ΝΑΤΟ.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας