Στυλιανίδης: Συνεργασία Ελλάδας και Ιταλίας στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Στυλιανίδης: Συνεργασία Ελλάδας και Ιταλίας στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Πηγή: Eurokinissi

Στυλιανίδης: Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε στο αποτελέσματα των επαφών του στην ιταλική πρωτεύουσα

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, είχε την Τρίτη [10/5] συνάντηση στη Ρώμη με τον Ιταλό υφυπουργό εσωτερικών Κάρλο Σιμπίλια και τον επικεφαλής της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας, Φαμπρίτσιο Κούρτσιο, με τις δύο χώρες να έχουν έντονη συνεργασία στο θέμα των πυρκαγιών.

Εκτός των άλλων αναφέρθηκε στη συζήτηση για τη δημιουργία ενός μνημονίου συνεργασίας, το οποίο μπορεί να υπογραφεί από τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Μάριο Ντράγκι. Παράλληλα, είχε συνάντηση και με τον Ιταλό υπουργό Οικολογικής Μετάβασης, Ρομπέρτο Τσινγκολάνι.

Ο κύριος Στυλιανίδης αναφέρθηκε στο αποτελέσματα των επαφών του στην ιταλική πρωτεύουσα.

«Ήρθαμε στην Ρώμη με την ομάδα μου, και με την βοήθεια της πρέσβη μας εδώ, της κυρίας Σουρανή και είχαμε ιδιαίτερα σημαντικές συναντήσεις, με στόχο την καλύτερη συνεργασία μας με την Ιταλία, ειδικότερα σε δυο τομείς που έχουν σχέση με το υπουργείο μας, ανέφερε ο υπουργός.

«Η μία συνάντηση ήταν στην Πολιτική Προστασία της Ιταλίας και η άλλη με τον Ιταλό υφυπουργό Εσωτερικών, Κάρλο Σιμπίλια, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την Πυροσβεστική. Είναι γνωστό ότι η ιταλική Πολιτική Προστασία είναι από τις καλύτερες στην Ευρώπη. Η Ιταλία, όπως και εμείς, αντιμετωπίζει όλα τα είδη των φυσικών καταστροφών, και για τον λόγο αυτό υπάρχει μεγάλη εμπειρία και γνώση, όχι θεωρητική, αλλά πρακτική, των προβλημάτων αυτών», υπογράμμισε ο κ.Στυλιανίδης τονίζοντας πως «από τότε που ήμουν επίτροπος είχα ιδιαίτερα καλή σχέση με την Ιταλική Πολιτική Προστασία, με πολλές κοινές συνεργασίες, στην Ευρώπη, αλλά και στην Αφρική και την Λατινική Αμερική. Ήξερα πόσο σημαντικό, λοιπόν, είναι να αναβαθμίσουμε τις σχέσεις μας».

Ο υπουργός ανέφερε πως «στόχος της επίσκεψής μας αυτής ήταν να συζητήσουμε ένα μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο θεωρώ ότι μπορεί να το υπογράψουμε και σε επίσκεψη του πρωθυπουργού. Συζητήσαμε όλες τις πτυχές του και βρήκαμε ότι είναι συμφέρον και για τις δυο χώρες, διότι θα μπορέσουμε να μάθουμε ο ένας από τον άλλον.

Αντιμετωπίζουμε την μεγάλη κοινή πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, σε μια περιοχή της Μεσογείου που θεωρείται «hotspot».

Αντιλαμβάνεστε ότι η συνεργασία μας με την Ιταλία, η οποία θεωρείται σημαντικό μέρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, θα είναι κάτι που θα βοηθήσει και τους δυο να αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο τις δυνατότητές μας, να αντιμετωπίσουμε τις φυσικές καταστροφές που γίνονται πιο έντονες, λόγω της κλιματικής αλλαγής».

Ο κ.Στυλιανίδης ανέφερε ακόμη πως «κάναμε μια ιδιαίτερα χρήσιμη συζήτηση γύρω από το θέμα του Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων. Φτάσαμε στο σημείο να δούμε και τον τομέα των ηφαιστείων, όπου η Ιταλία έχει την μεγαλύτερη πείρα στην Ευρώπη και θα μπορέσουμε και εμείς να δούμε την εμπειρία αυτή, και να την αξιοποιήσουμε στην χώρα μας, παρ’ όλο που δεν είμαστε τόσο ευάλωτοι σε θέματα ηφαιστείων. Έχουμε να μάθουμε πολλά από την Ιταλική Πολιτική Προστασία, αλλά και αυτοί, όπως τόνισαν στις διάφορες συναντήσεις, θέλουν να μάθουν από την δική μας εμπειρία.

Ήταν μια ιδιαίτερα σημαντική επίσκεψη και θα μας βοηθήσει στον τρόπο που θα στήσουμε, και εμείς, το σύγχρονο Συντονιστικό μας Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων, το οποίο και θα βασιστεί -όπως είναι και το ιταλικό- κυρίως στην επιστημονική τεκμηρίωση, και όχι μόνον στην εμπειρία. Η επιστημονική αυτή τεκμηρίωση θα προέρχεται από τα πανεπιστήμιά μας και από τα ερευνητικά μας κέντρα».

«Η Ιταλία και η Ελλάδα έχουν πολύ “ταλέντο” στην επιστημονική κοινότητα, η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί στην διαχείριση των φυσικών καταστροφών και της κλιματικής κρίσης. Η δεύτερή μας συνάντηση ήταν στο υπουργείο εσωτερικών, με τον υφυπουργό Κάρλο Σιμπίλια, όπου συζητήσαμε ακόμη πιο αναβαθμισμένη συνεργασία με την Πυροσβεστική της Ιταλίας, η οποία είναι ιδιαίτερα αξιόλογη. Συζητήσαμε το πώς θα αξιοποιήσουμε τα εναέρια μέσα των δυο χωρών μας, αν αυτό χρειαστεί και ελπίζουμε να μην καταστεί αναγκαίο. Όλα αυτά, στα πλαίσια του rescEu και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Το κλίμα, μπορώ να πω, ήταν κυριολεκτικά οικογενειακό.

Η τρίτη συνάντηση έγινε με τον υπουργό Οικολογικής Μετάβασης, Ρομπέρτο Τσινγκολάνι. Ειρήσθω εν παρόδω, είναι παντρεμένος με Ελληνίδα και το κλίμα ήταν ακόμη πιο θερμό. Συζητήσαμε τα πάντα (ακόμη και τις γεωπολιτικές αλλαγές που υπάρχουν και τα ενεργειακά προβλήματα) αλλά, κυρίως, το θέμα που είναι κοινή μας αρμοδιότητα, δηλαδή την οικολογική μετάβαση και την κλιματική αλλαγή. Η επίσκεψη αυτή μας προσέφερε πολλά και αναμένουμε ακόμη περισσότερα, εξαιτίας του ότι ξεκίνησε, με αμοιβαία εμπιστοσύνη, μια συνεργασία η οποία βασίζεται στο ότι και οι δυο είμαστε κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά, παράλληλα, στο ότι αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις, σε αυτή την γωνιά του κόσμου», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης .

Για την στενή συνεργασία Ελλάδας και Ιταλίας, ειδικότερα, στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ο κύριος Στυλιανίδης απάντησε: «Ήδη ξεκινήσαμε. Θα σας πω ότι παίρνουμε την εξειδίκευση και την γνώση που έχουν για το λεγόμενο “επιβραδυντικό υγρό”, το οποίο θα μας βοηθήσει και εμάς, το καλοκαίρι, να αυξήσουμε την δυνατότητα στην διαχείριση των πυρκαγιών.

Οπωσδήποτε αναφερθήκαμε και στην επιτήρηση και εναέρια παρακολούθηση και ήταν, γενικότερα, σημαντικά θέματα τα οποία αφορούν προκλήσεις κοινού μας ενδιαφέροντος. Για την διαχείριση των πυρκαγιών αλλά, κυρίως, και τα προληπτικά μέτρα. Δεν μείναμε μόνον στην καταστολή, συζητήσαμε πρόληψη, προετοιμασία και ετοιμότητα, έτσι ώστε να περιορίσουμε και να μετριάσουμε το πρόβλημα, πριν ακόμη το αντιμετωπίσουμε».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play