Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός : Κοντά στο όριο θερμοκρασίας ο πλανήτης
Πηγή: outlookindia/.tgcom24
Ο κόσμος αντιμετωπίζει πιθανότητα 50% να αυξηθεί κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου η παγκόσμια θερμοκρασία πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, έστω και προσωρινά, έως το 2026, δήλωσε τη Δευτέρα ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO).
Αυτό δεν σημαίνει ότι ο κόσμος θα ξεπεράσει το μακροπρόθεσμο όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου, το οποίο οι επιστήμονες έχουν θέσει ως το ανώτατο όριο για την αποφυγή καταστροφικών κλιματικών αλλαγών.
Αλλά ένας χρόνος αύξησης της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου θα μπορούσε να προσφέρει μια γεύση για το πώς θα ήταν η υπέρβαση αυτού του μακροπρόθεσμου ορίου.
«Είμαστε μετρήσιμα πιο κοντά στην προσωρινή επίτευξη του χαμηλότερου στόχου της Συμφωνίας του Παρισιού», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του WMO Πέτρι Ταάλας, αναφερόμενος στις συμφωνίες για το κλίμα που εγκρίθηκαν το 2015.
H πιθανότητα υπέρβασης του 1,5 C για σύντομο χρονικό διάστημα αυξάνεται από το 2015, με τους επιστήμονες το 2020 να υπολογίζουν μια πιθανότητα 20% και να την αναθεωρούν πέρυσι έως και 40%.
Ποιες οι επιτπώσεις
Ακόμη και ένας χρόνος με αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας 1,5 C μπορεί να έχει τρομερές επιπτώσεις, όπως να σκοτώσει πολλούς από τους κοραλλιογενείς υφάλους του κόσμου και να συρρικνωθεί η κάλυψη του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής.
Όσον αφορά στον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία είναι τώρα περίπου 1,1 βαθμούς υψηλότερη από τον μέσο όρο της προβιομηχανικής περιόδου.
«Οι απώλειες και οι ζημιές που σχετίζονται ή επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή έχουν ήδη συμβεί, μερικές από αυτές πιθανότατα μη αναστρέψιμες για το άμεσο μέλλον», δήλωσε ο Maxx Dilley, αναπληρωτής διευθυντής κλίματος στο WMO.
Οι παγκόσμιοι ηγέτες δεσμεύτηκαν στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015 να αποτρέψουν τη υπέρβαση του μακροπρόθεσμου ορίου των 1,5 C – που μετράται ως μέσος όρος πολλών δεκαετιών – αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν περιορίσει τις εκπομπές που προκαλούν υπερθέρμανση του κλίματος.
Οι σημερινές δραστηριότητες και οι τρέχουσες πολιτικές οδηγούν τον κόσμο σε θέρμανση κατά περίπου 3,2 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα.
«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι μόλις φτάσουμε στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, η έλλειψη πολιτικών εκπομπών που βασίζονται στην επιστήμη σημαίνει ότι θα υποστούμε επιδείνωση των επιπτώσεων, καθώς πλησιάζουμε στους 1,6 βαθμούς Κελσίου, στους 1,7 βαθμούς Κελσίου και σε κάθε αύξηση της θέρμανσης στη συνέχεια», δήλωσε ο Κιμ Κομπ, υπεύθυνος για το κλίμα. επιστήμονας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας