Βουλγαρία: Ασκεί βέτο στο εμπάργκο της ΕΕ στο πετρέλαιο της Ρωσίας – Ανησυχία για τα ενεργειακά αποθέματα
Πηγή: Αρχείου
Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας δεν θα υποστηρίξει το έκτο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία εάν η χώρα των Βαλκανίων δεν εξασφαλίσει την εξαίρεσή της από το προτεινόμενο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης Ασέν Βασίλεφ.
Μάλιστα υπάρχουν έντονες ανησυχίες της δημόσιας εταιρείας θέρμανσης, που προμηθεύει με ζεστό νερό και θέρμανση περισσότερους από 1,5 εκατομμύρια κατοίκους, ότι οι προμήθειες σε φυσικό αέριο θα εξασφαλιστούν πριν την έλευση του χειμώνα.
Η εταιρεία δεν έχει δει τα αποθέματά της να μειώνονται, μετά την παύση προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία, αλλά υπάρχουν έντονοι φόβοι ότι μπορεί να βρεθεί σε αδιέξοδο εξαιτίας ενδεχόμενων μη ασφαλών παραδόσεων και αύξησης των τιμών.
«Σίγουρα δεν ήταν ευχάριστα νέα, ακόμα και αν σε ένα μεγάλο βαθμό το περιμέναμε και είχαμε κάνει αρκετή δουλειά για να προετοιμαστούμε ώστε να εξασφαλίσουμε ότι θα μπορέσουμε να μεταβούμε σε άλλο καύσιμο, που οι κανονισμοί μας επιτρέπουν να χρησιμοποιήσουμε, το πετρέλαιο. Η εταιρεία δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί για περισσότερες από 24 ώρες σε περίπτωση πλήρους διακοπής στις προμήθειες φυσικού αερίου» δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της Δημόσιας Εταιρείας Θέρμανσης της Μόσχας.
Πλέον η Βουλγαρία έπαψε να λαμβάνει ρωσικό αέριο, μετά μετά τη λήξη του συμβολαίου της με την Gazprom. Επιτρέπει όμως την transit ροή του μέσω του δικτύου της σε άλλες χώρες όπως είναι η Ελλάδα, η Σερβία και η Βόρεια Μακεδονία. Όταν το αμέσως επόμενο διάστημα λήξουν τα συμβόλαια των παραπάνω χωρών με την Ρωσία και κληθούν να τα ανανεώσουν, τότε θα χρειαστεί να διαπραγματευτούν.
Γι’ αυτό το λόγο κυβερνήσεις των 27 πλησίασαν λίγο ακόμη στη συμφωνία για την επιβολή ακόμη πιο σκληρών κυρώσεων στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία. Προγραμματίζουν νέες συνομιλίες σήμερα, για να εξεταστεί το πώς θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν οι χώρες που είναι πιο εξαρτημένες από τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου.
«Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και μπορεί να χρειαστεί σύνοδος των ηγετών για να ολοκληρωθούν. Η θέση μας είναι πολύ σαφής. Εάν μπορεί να υπάρξει εξαίρεση για κάποιες από τις χώρες, θέλουμε κι εμείς εξαίρεση», είπε ο κ. Βασίλεφ στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο BNT.
Σε διαφορετική περίπτωση, «δεν θα υποστηρίξουμε στις κυρώσεις. Όμως δεν αναμένω να φθάσουμε εκεί, με βάση το πού βρίσκονται οι συνομιλίες αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.
Η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αργό, που φθάνει σ’ αυτές μέσω αγωγών της εποχής της Σοβιετικής Ένωσης, θα δυσκολευτούν να βρουν εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού και ζητούν να εξαιρεθούν από το εμπάργκο, όπως και η Βουλγαρία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Παρασκευή ορισμένες τροποποιήσεις στο εμπάργκο που εισηγήθηκε αρχικά, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος στις πρώτες χώρες, όμως δεν προσφέρθηκε καμία παραχώρηση στη Βουλγαρία, κατά ευρωπαϊκές πηγές.
Ωστόσο ο κ. Βασίλεφ επέμεινε ότι η Σόφια χρειάζεται επίσης εξαίρεση, διότι το μοναδικό διυλιστήριό της, στο Μπουργκάς, χρειάζεται χρόνο για να αναβαθμιστεί ώστε να επεξεργάζεται άλλα είδη αργού, πέραν του ρωσικού, ειδικά όσον αφορά τη διαδικασία αποθείωσης.
Το διυλιστήριο στο Μπουργκάς -ανήκει στη ρωσική Lukoil- είναι ο βασικός προμηθευτής της αγοράς στη φτωχότερη χώρα μεταξύ των 27. Σήμερα, περίπου το μισό αργό που διυλίζει έρχεται από τη Ρωσία.
Εάν δεν εξασφαλίσει εξαίρεση, η Βουλγαρία θα αντιμετωπίσει κινδύνους για το περιβάλλον στο Μπουργκάς ή/και το διυλιστήριο θα αναγκαστεί να μειώσει την παραγωγή, προκαλώντας ελλείψεις στην αγορά και περαιτέρω αύξηση των τιμών, επιχειρηματολόγησε ο κ. Βασίλεφ.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας