ΕΕ: Τι θα κάνει με τις κατασχεμένες ρωσικές περιουσίες
Πηγή: tylaz/twitter/Daily Mail
Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες έχουν ταχθεί υπέρ της χρήσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν “παγώσει” από τις κυρώσεις για τη χρηματοδότηση της αντίστασης ή της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, αλλά κάτι τέτοιο είναι πιθανό να είναι ένα “νομικό ναρκοπέδιο” που θα μπορούσε να πάρει χρόνια.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax-Ukraine την Πέμπτη ότι είναι «απόλυτα πεπεισμένος ότι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό όχι μόνο να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία, αλλά και να καταστεί δυνατή η κατάσχεσή τους, για να διατεθεί για την ανοικοδόμηση της χώρας». .
Στη συνέχεια, αναγνώρισε ότι η κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των ατόμων που υπόκεινται σε κυρώσεις «δεν είναι τόσο απλή» και ότι πιθανότατα θα ήταν «μια δύσκολη και μακρά διαδικασία» και είπε ότι έδωσε εντολή στη νομική υπηρεσία του Συμβουλίου της ΕΕ να το εξετάσει.
Τα σχόλιά του έγιναν περίπου μια εβδομάδα αφότου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε το Κογκρέσο να επισπεύσει τη νομοθεσία για τη δήμευση και την πώληση περιουσιακών στοιχείων ατόμων που έχουν υποστεί κυρώσεις για να «βοηθήσουν στην οικοδόμηση της Ουκρανίας».
Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που στοχεύει να υπερασπιστεί τα δικαιώματα που παρέχονται από το Σύνταγμα των ΗΠΑ, προειδοποίησε ωστόσο ότι θα ήταν «αντισυνταγματικό». Άλλοι νομικοί εμπειρογνώμονες έχουν διατυπώσει παρόμοιες επιφυλάξεις σχετικά με τα σχέδια.
“Παγωμένα” εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ
«Εδώ βρισκόμαστε σε ένα είδος άνευ προηγουμένου έδαφος», τόνισε στο Euronews ο Ίαν Μποντ, διευθυντής εξωτερικής πολιτικής στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης (CER), μια δεξαμενή σκέψης.
Ωστόσο, πρόσθεσε, “υπάρχουν κάποιες προοπτικές ότι τελικά η Ουκρανία θα μπορέσει να αποσπάσει κάποια χρήματα από αυτά τα “παγωμένα” περιουσιακά στοιχεία. Αλλά θα ήταν πραγματικά πολύ πολύπλοκο και πιθανότατα θα πάρει πολύ χρόνο”.
Θεωρητικά, τα περιουσιακά στοιχεία που δεσμεύτηκαν λόγω κυρώσεων θα μπορούσαν να παραμείνουν δεσμευμένα επ’ αόριστον. Η αποδέσμευσή τους θα απαιτούσε είτε από το άτομο ή την οντότητα που υπόκειται σε κυρώσεις να αμφισβητήσει επιτυχώς την εντολή στο δικαστήριο ή τα θύματα να δώσουν τις δικές τους νομικές μάχες για να λάβουν ορισμένα από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία ως αποζημίωση.
Στην περίπτωση της Ουκρανίας, οι δυτικές χώρες έχουν επιβάλει κυρώσεις τόσο σε ρωσικές κρατικές υπηρεσίες, αξιωματούχους και κρατικές εταιρείες όσο και σε ολιγάρχες και ιδιωτικές επιχειρήσεις που λένε ότι βοήθησαν τη Μόσχα να χρηματοδοτήσει και να πραγματοποιήσει την αιματηρή εισβολή της.
Είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί πόσα έχουν παγώσει, αν και υπολογίζεται ότι 300 δισεκατομμύρια δολάρια (283 δισεκατομμύρια ευρώ) συναλλαγματικών διαθεσίμων της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας έχουν παγώσει σε όλο τον κόσμο.
Η ΕΕ ανακοίνωσε στις αρχές Απριλίου ότι η Task Force της είχε παγώσει περιουσιακά στοιχεία αξίας 29,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων σκαφών, ελικοπτέρων, ακινήτων και έργων τέχνης, και μπλόκαρε συναλλαγές περίπου 196 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Εν τω μεταξύ, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δηλώσει ότι έχει παγώσει 500 δισεκατομμύρια λίρες (583 δισεκατομμύρια ευρώ) από ρωσικές τράπεζες ή επιχειρήσεις, μερικές από αυτές εν μέρει κρατικές, με επιπλέον 150 δισεκατομμύρια λίρες (175 δισεκατομμύρια ευρώ) ολιγαρχών και τα περιουσιακά στοιχεία των μελών της οικογένειάς τους επίσης παγωμένα.
Περιουσιακά στοιχεία: Κρατικά vs ιδιωτών
«Πιστεύω ότι είναι πολύ πιο εύκολο για την Ουκρανία ή για μεμονωμένους Ουκρανούς που έχουν υποφέρει ως αποτέλεσμα αυτού του πολέμου να αναλάβουν δράση για να αποκτήσουν κρατικά περιουσιακά στοιχεία», εξήγησε ο Μποντ, «επειδή υπάρχει μια τόσο σαφής σχέση μεταξύ των αποφάσεων και των ενεργειών του κράτους. και οι πράκτορές της και τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν δεσμευτεί».
“Το όλο θέμα γίνεται πολύ πιο εύκολο εάν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο διαπιστώσει ότι η Ρωσία έχει διαπράξει γενοκτονία ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Εάν είστε είτε το ουκρανικό κράτος, είτε μεμονωμένοι Ουκρανοί, έχετε μια απόφαση από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο που λέει ότι έχει γίνει τρομερό λάθος σε εσάς — τα πιο σοβαρά αδικήματα που μπορεί να διαπράξει ένα κράτος — τότε είναι λίγο πιο εύκολο να αρχίσετε να πηγαίνετε σε άλλες δικαιοδοσίες και άλλα δικαστήρια και να λέτε: “Θέλουμε να επιβάλουμε αυτήν την απόφαση”».
Η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα φέρεται να εξετάζει νομικές ενέργειες για την ανάκτηση των συναλλαγματικών της διαθεσίμων, αν και το γεγονός ότι διατηρούνται σε πολλές διαφορετικές δικαιοδοσίες θα το κάνει πιο δύσκολο.
Οι Βρυξέλλες καθιστούν αυτές τις προκλήσεις ιδιαίτερα δύσκολες, σύμφωνα με τον Μποντ.
“Στην περίπτωση της ΕΕ, πιθανότατα πηγαίνετε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η εμπειρία ατόμων που προσπάθησαν να άρουν τις κυρώσεις εναντίον τους, γενικά σε σχέση με την υποστήριξη της τρομοκρατίας, είναι ότι θα δυσκολευτείτε πολύ να κερδίσετε.
«Και θα δυσκολευτείτε εξαιρετικά, ακόμα κι αν κερδίσετε, να ξεπαγώσουν τα περιουσιακά σας στοιχεία, επειδή αυτό που τείνει να κάνει η Επιτροπή σε αυτές τις συνθήκες είναι να επαναδιατυπώσει τη βάση για τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων για να ανταποκριθεί στις αντιρρήσεις που έχει εγείρει μάλλον το δικαστήριο. παρά να επιστρέψουμε τα περιουσιακά στοιχεία», είπε.
Όμως, ενώ οι ευρωπαϊκές, αμερικανικές ή ουκρανικές αρχές μπορεί να είναι σε θέση να διεκδικήσουν νομικές μάχες για την κατάσχεση αυτών των παγωμένων κρατικών περιουσιακών στοιχείων για να βοηθήσουν την Ουκρανία να αναδυθεί από τις στάχτες του πολέμου, θα είναι αναμφίβολα πολύ πιο δύσκολο να διεκδικήσουν τα περιουσιακά στοιχεία των ολιγαρχών και των μελών των οικογενειών τους. Το βάρος της απόδειξης εκεί είναι πιθανό να είναι πολύ πιο δύσκολο να ανταποκριθεί.
«Είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθεί η σύνδεση μεταξύ των εγκληματικών ενεργειών στην Ουκρανία και του γιοτ κάποιου», τόνισε ο Μποντ.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy επιβεβαίωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η χώρα θα χρειαστεί τουλάχιστον 600 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση.
Με πληροφορίες από euronews
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας