Ζαπορίζια: Φόβοι για «νέο Τσερνόμπιλ» – Ρωσικοί πύραυλοι κρουζ πάνω από πυρηνικό σταθμό

Ζαπορίζια: Φόβοι για «νέο Τσερνόμπιλ» – Ρωσικοί πύραυλοι κρουζ πάνω από πυρηνικό σταθμό

Πηγή: power-technology

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη και περιλαμβάνει έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες

Δύο ρωσικοί πύραυλοι κρουζ εκτοξεύθηκαν σήμερα πάνω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, πριν πλήξουν στόχους στο κέντρο της πόλη, ενισχύοντας τους φόβους για «νέο Τσερνόμπιλ», ανήμερα της 36ης επετείου της πυρηνικής τραγωδίας και των προειδοποιήσεων από τον Ραφαέλ Γκρόσι, επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στο Τσέρνομπιλ είναι “μη φυσιολογικά”.

Σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την ουκρανική κρατική πυρηνική υπηρεσία Energoatom ανέφερε ότι οι πύραυλοι κρουζ πέταξαν σε χαμηλό ύψος στις 6:41 π.μ. και στις 6:44 π.μ., πάνω από το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας και προσκρούοντας στόχους στο κέντρο της πόλης σε μικρή απόσταση, προκαλώντας τον θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό ακόμη ενός.

Στη Ζαπορίζια βρίσκεται ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης (ZNPP), ο οποίος περιλαμβάνει έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες εκτός από άλλες πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Αλλά καταλήφθηκε στις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής και παρέμεινε σε κατεχόμενα εδάφη, χρησιμεύοντας ως στρατιωτική βάση για τις δυνάμεις του Πούτιν .

«Η πτήση πυραύλων σε χαμηλά υψόμετρα ακριβώς πάνω από την τοποθεσία ZNPP, όπου βρίσκονται πυρηνικές εγκαταστάσεις με τεράστια ποσότητα πυρηνικού υλικού, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους», δήλωσε ο επικεφαλής της Energoatom, Πέτρο Κοτίν.

«Σε τελική ανάλυση, οι πύραυλοι μπορούν να χτυπήσουν μία ή περισσότερες πυρηνικές εγκαταστάσεις και αυτό απειλεί μια καταστροφή από την πυρηνική ακτινοβολία που θα γίνει αισθητή σε όλο τον κόσμο».

Ένας τρίτος πύραυλος καταρρίφθηκε από την ουκρανική αεράμυνα και προσγειώθηκε σε χωράφι στα περίχωρα της πόλης.

Ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, Anton Gerashchenko, δήλωσε σχετικά με το περιστατικό: «Σήμερα το πρωί δύο πύραυλοι κρουζ πέταξαν πάνω από το ατομικό εργοστάσιο #Zaporizhzhia προς την πόλη σε χαμηλό ύψος. Αργότερα ακούστηκαν εκρήξεις στη Zaporizhzhia.

«Οι πύραυλοι που πετούν χαμηλά ακριβώς πάνω από το εργοστάσιο που έχει [έξι] πυρηνικούς αντιδραστήρες και πολύ πυρηνικό υλικό είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι», έγραψε στο Twitter.

Οι φόβοι ότι θα μπορούσε να συμβεί μια πυρηνική καταστροφή στο ZNPP πυροδοτήθηκαν για πρώτη φορά στις 3 Μαρτίου, όταν οι ρωσικές δυνάμεις που προσπάθησαν να αφαιρέσουν τον έλεγχο του εργοστασίου από τους Ουκρανούς βομβάρδισαν την εγκατάσταση.

Το βίντεο του περιστατικού δείχνει ένα κτίριο εκπαίδευσης που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες να παίρνει φωτιά, ενώ οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο παρακαλούσαν τους εισβολείς από το μεγάφωνο να σταματήσουν να βομβαρδίζουν την τοποθεσία.

Η πυρηνική τραγωδία του Τσερνόμπιλ

Η σημερινή προειδοποίηση για τις πιθανές συνέπειες της ένοπλης σύγκρουσης σε κοντινή απόσταση από τον πυρηνικό σταθμό έρχεται στην 36η επέτειο του χειρότερου πυρηνικού δυστυχήματος στον κόσμο.

Στις 26 Απριλίου 1986, ένας αντιδραστήρας στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ στα βόρεια της τότε Σοβιετικής Ουκρανίας κατέρρευσε και εξερράγη.

Τεράστια σύννεφα ραδιενεργού καπνού και σκόνης εξαπλώθηκαν από τον αντιδραστήρα, προκαλώντας μαζικές εκκενώσεις από την κοντινή πόλη Pripyat όπου ζούσαν οικογένειες του προσωπικού του εργοστασίου και τη δημιουργία μιας ζώνης αποκλεισμού που παραμένει σε ισχύ μέχρι σήμερα.

Συνολικά 28 μέλη του προσωπικού και υπάλληλοι έκτακτης ανάγκης πέθαναν από δηλητηρίαση από ραδιενέργεια τις ημέρες μετά την έκρηξη, καθώς και δύο εργαζόμενοι που σκοτώθηκαν ακαριαία από την έκρηξη.

Όμως, μελέτες που διεξήχθησαν τα χρόνια που ακολούθησαν την καταστροφή ανακάλυψαν μια σημαντική αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου του θυρεοειδούς στον πληθυσμό που ζούσε στην περιοχή.

Σύμφωνα με μια έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τις Επιδράσεις της Ατομικής Ακτινοβολίας (UNSCEAR), είχαν αναφερθεί σχεδόν 20.000 περιπτώσεις καρκίνου του θυρεοειδούς σε παιδιά και εφήβους που είχαν εκτεθεί τη στιγμή του ατυχήματος μεταξύ 1991-2015

Εν τω μεταξύ, η Energoatom είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα, που έχουν καταλάβει το εργοστάσιο της Ζαπορίζια από τις 4 Μαρτίου, διατηρούν βαρύ εξοπλισμό και πυρομαχικά στο σημείο.

«Τριάντα έξι χρόνια μετά την τραγωδία του Τσερνομπίλ, η Ρωσία εκθέτει ολόκληρο τον κόσμο στον κίνδυνο επανάληψης της πυρηνικής καταστροφής!» είπε. Η Ρωσία δεν σχολίασε τη δήλωση της Energoatom.

Έχει προσφέρει προηγουμένως διαβεβαιώσεις ασφαλείας για τις εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας από τότε που ξεκίνησε, όπως λέει, μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στις 24 Φεβρουαρίου.

Τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν επίσης τον παροπλισμένο πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ αμέσως μετά την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά αποσύρθηκαν στα τέλη Μαρτίου, καθώς οι δυνάμεις του Πούτιν ετοιμάζονταν για αναδιάταξη σε μια νέα, στοχευμένη επίθεση στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς.

Πληροφορίες από Daily Mail

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play