Bundesbank: Εμπάργκο στο ρωσικό αέριο θα στοίχιζε στη Γερμανία 5% του ΑΕΠ
Πηγή: ΤΙΜΕ/bundesbank
Ένα άμεσο εμπάργκο εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου από την ΕΕ θα μειώσει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Γερμανίας κατά 5% για το 2022, όπως προειδοποίησε η γερμανική κεντρική τράπεζα, Bundesbank.
Βαθιά ύφεση από ένα εμπάργκο
Όπως ανέφερε η τράπεζα στο τελευταίο της μηνιαίο δελτίο, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, ένα εμπάργκο θα πυροδοτήσει άνοδο των τιμών της ενέργειας και μια από τις βαθύτερες υφέσεις των τελευταίων δεκαετιών.
Η εκτίμηση της κεντρικής τράπεζας για την απώλεια παραγωγής ανέρχεται σε 165 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022. Είναι χαρακτηριστικό πως πρόκειται για μια πολύ πιο απαισιόδοξη εκτίμηση σε σύγκριση με αυτές ακαδημαϊκών οικονομολόγων, για το ενδεχόμενο ευρωπαϊκού εμπάργκο στο ρωσικό αέριο.
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας αλλά και Ευρωπαίοι πολιτικοί και ακαδημαϊκοί έχουν τονίσει επανειλημμένα ότι οι πωλήσεις φυσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα στη Δύση έχουν σταθεροποιήσει τη ρωσική οικονομία και βοηθούν στη χρηματοδότηση του πολέμου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα από τον Αύγουστο, αλλά οι παραδόσεις φυσικού αερίου πρόκειται να συνεχιστούν.
Τον περασμένο μήνα, μια ομάδα εννέα πανεπιστημιακών οικονομολόγων χαρακτήρισε τις συνέπειες ενός πλήρους ενεργειακού εμπάργκο «διαχειρίσιμες», λέγοντας ότι θα μειώσει το ΑΕΠ της Γερμανίας από 0,3% έως 3%.
Ωστόσο, στελέχη του κλάδου έχουν προειδοποιήσει ότι ο αντίκτυπος θα είναι πιο σοβαρός. Ο διευθύνων σύμβουλος της BASF Μάρτιν Μπρούντερμυλερ είπε ότι μια ξαφνική διακοπή των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου θα μπορούσε να καταστρέψει «ολόκληρη την οικονομία» της Γερμανίας και θα μπορούσε να προκαλέσει τη χειρότερη οικονομική κρίση από το 1945.
Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν επίσης απορρίψει τις εκτιμήσεις ότι το οικονομικό πλήγμα θα ήταν μικρό, με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να χαρακτηρίζει τις εκτιμήσεις «λανθασμένες» και «ανεύθυνες». Ο υπουργός Οικονομικών, Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι η Γερμανία θα απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο έως το 2024.
Με πληροφορίες από Financial Times
Το σχόλιο σας