Μαριούπολη – Ντονμπάς: Η τακτική της διττής έντασης

Μαριούπολη – Ντονμπάς: Η τακτική της διττής έντασης
Ο Μανώλης Σταυρουλάκης γράφει στο pagenews.gr για το ότι μετά από πενήντα έξι ημέρες ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας προσπαθούν να αποκόψουν τα ουκρανικά στρατεύματα στην περιοχή του Ντονμπάς,

Μετά από πενήντα έξι ημέρες ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας προσπαθούν να αποκόψουν τα ουκρανικά στρατεύματα στην περιοχή του Ντονμπάς, ενώ οι Ουκρανοί στρατιώτες αντιτάσσουν σθεναρή αντίσταση. Την ίδια στιγμή, οι Ουκρανοί υπερασπιστές της Μαριούπολης δίνουν μια τελευταία μάχη χαρακωμάτων απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις. Ο Πούτιν, είναι σαφές, τροφοδοτεί την ένταση  σε δύο ταυτόχρονους στόχους.

Η μάχη για το Ντονμπάς

Αυτή η συντεταγμένη ρωσική επίθεση στην ανατολική Ουκρανία παρεμποδίζεται από τον συνδυασμό θεμάτων υλικοτεχνικού χαρακτήρα και σκληρής ουκρανικής αντίστασης.

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί και τα χτυπήματα στη γραμμή ελέγχου του Ντονμπάς συνεχίζουν να αυξάνονται, με τους Ουκρανούς, όμως, να αποκρούουν πολυάριθμες απόπειρες προέλασης των ρωσικών δυνάμεων. Η ικανότητα των ρωσικών στρατευμάτων να προοδεύουν συνεχίζουν να επηρεάζονται από τις περιβαλλοντικές, υλικοτεχνικές και τεχνικές προκλήσεις που την έχουν πλήξει μέχρι στιγμής, σε συνδυασμό με την ανθεκτικότητα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Η αδυναμία της Ρωσίας να εξαλείψει την αντίσταση στη Μαριούπολη και οι αδιάκριτες επιθέσεις της, που έχουν βλάψει τον άμαχο πληθυσμό, είναι ενδεικτικές της συνεχιζόμενης αποτυχίας της να επιτύχουν τους στόχους τους όσο γρήγορα είχαν αρχικά προβλέψει.

Το ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας πληροφόρησε ότι από την Τετάρτη, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει σχεδόν 21.000 Ρώσους στρατιώτες, και έχουν καταστρέψει εκατοντάδες μαχητικά, αεροσκάφη επίθεσης και μεταφοράς, ελικόπτερα, άρματα μάχης, πυροβόλα,  τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς, σκάφη, οχήματα,  δεξαμενές καυσίμων, μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα, πλατφόρμες ειδικού εξοπλισμού, όπως οχήματα γεφύρωσης και κινητά συστήματα βαλλιστικών πυραύλων.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, οι αεροδιαστημικές δυνάμεις της Ρωσίας δεν κατάφεραν να επιτύχουν αεροπορική κυριαρχία στους ουρανούς της Ουκρανίας. Αν και η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποιεί μόνο μερικές εξόδους κάθε μέρα, η ουκρανική ικανότητα αεράμυνας εξακολουθεί να αρκετά ισχυρή ώστε να περιορίζει ή ακόμη και να εμποδίζει τα ρωσικά αεροσκάφη να πετούν πάνω από ορισμένες περιοχές της χώρας.

Για να παρακάμψει αυτόν τον περιορισμό, ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί όλο και περισσότερα πυρά μεγάλου βεληνεκούς, συμπεριλαμβανομένων βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ.

Ακόμη, οι αναφορές για επικείμενο πυρηνικό χτύπημα στην Ουκρανία είναι αβάσιμες, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις για μια τέτοια κίνηση. Επίσης, δεν φαίνεται ότι το «Μόσχα», το καταδρομικό βαλλιστικών πυραύλων και ναυαρχίδα του ρωσικού ναυτικού του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας που βυθίστηκε την περασμένη εβδομάδα, μετέφερε πυρηνικά όπλα.

Περισσότερα όπλα και πιο γρήγορα

Την Τρίτη, το Υπουργείο Άμυνας της Τσεχίας ανακοίνωσε ότι τσέχικες εταιρείες θα επισκευάσουν και θα συντηρήσουν ουκρανικά άρματα μάχης, οχήματα μάχης πεζικού, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και άλλα οχήματα που υπέστησαν ζημιές στον πόλεμο. Αυτό θα επιτρέψει στον ουκρανικό στρατό να διατηρήσει περισσότερες αμυντικές, ακόμη και επιθετικές, επιχειρήσεις κατά των ρωσικών δυνάμεων. Οι Ουκρανοί έχουν αποσπάσει μεγάλη ποσότητα υλικού από τους Ρώσους, συμπεριλαμβανομένων τανκς, τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και οχημάτων μάχης πεζικού και, τώρα, μπορούν να τα θέσουν σε χρήση γρηγορότερα με κάποια τσέχικη βοήθεια.

Επίσης, η Φινλανδία στέλνει επίσης έναν ακόμη γύρο βοήθειας για την ασφάλεια στην Ουκρανία. Αυτός θα είναι ο τρίτος γύρος στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία από τη Φινλανδία, η οποία πιθανότατα θα επιδιώξει την ένταξή της στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία συνολικά και ο Πούτιν ειδικότερα φαίνεται, λοιπόν, ότι έχουν περιέλθει σε δύσκολη θέση, καθώς οι αντιδράσεις στην επεκτατική στρατιωτική τους πολιτική εγείρει σοβαρές και σημαντικές αντιστάσεις και πλέγματα αλληλεγγύης, που προέρχονται και από τις δύο όχθες του Ατλαντικού. Η επιλογή του Κρεμλίνου να πολιορκεί ταυτοχρόνως και την Μαριούπολη και το Ντόνμπας ενέχει, συνεπώς,  ένα σημαντικό βαθμό ρίσκου, αφού η επιτυχία της διττής έντασης δεν είναι εξασφαλισμένη με δεδομένη μάλιστα και την ιδιαίτερα υψηλή αντίσταση των Ουκρανών στη ρωσική επεκτατικότητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play