Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί με επιταχυντή τετραπλή κρίση παγκοσμίως
Πηγή: insurancebusinessmag
Σε ένα ντόμινο εξελίξεων βρίσκεται ολόκληρος ο πλανήτης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, που εκτός από τη μεγάλη κρίση σε ανθρωπιστικό επίπεδο δημιουργεί πολλαπλά ζητήματα στο ενεργειακό και γεωπολιτικό τομέα. Η επί χρόνια εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενεργειακά από τη Ρωσία έχει προκαλέσει “πονοκέφαλο” στους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι αναζητούν τη “χρυσή τομή” προκειμένου να απεξαρτηθούν ενεργειακά από τη Ρωσία, κάτι που ωστόσο χρειάζεται αρκετές διεργασίες και χρόνο.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει μια σειρά ευρύτερων ζητημάτων και παραμέτρων και ανέδειξε τα εξής: Ποιος τελικά είναι ο ρόλος της Ευρώπης; Για το συγκεκριμένο ερώτημα έχει γίνει αρκετή κουβέντα καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία είχε “πάρει το ρόλο” μιας οικονομικής Ένωσης. Από την άλλη πλευρά σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο ήταν και συνεχίζει να είναι ένα κομβικό σημείο “κλειδί” γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών εξελίξεων.
Αν κάτι ανέδειξε από την πρώτη στιγμή ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν η ενεργειακή κρίση και ο φόβος για τη δημιουργία επισιτιστικής κρίσης καθώς αμφότερες Ουκρανία και Ρωσία αποτελούν δύο μεγάλες δυνάμεις στις εξαγωγές σιτηρών, καλαμποκιού αλλά και λιπασμάτων.
Ποιες οι επιπτώσεις του πολέμου στην Παγκόσμια Οικονομία
Πρόκειται για μια κρίση η οποία είναι εντελώς διαφορετική σε σχέση με άλλες προηγούμενες. Τα προβλήματα που προκύπτουν από τον εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν μπορούν να λυθούν με πακέτα βοήθειας ή φθηνό χρήμα από τις κεντρικές τράπεζες. Μετά από δύο χρόνια αβεβαιότητας υγειονομικής κρίσης, ο πόλεμος στην Ουκρανία θέτει περαιτέρω προκλήσεις για την παγκόσμια οικονομία και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι συνεχίζουν να αυξάνονται.
Η Ρωσία και η Ουκρανία θεωρούνται κύριοι εξαγωγείς σιτηρών, αντιπροσωπεύοντας το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού. Ο φόβος για ελλείψεις στον εφοδιασμό λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των σχετικών κυρώσεων ανεβάζουν σημαντικά την τιμή του σιταριού, που έχει ήδη αυξηθεί πάνω από 9%.
“Κάθε μήνας που περνάει έρχεται και μια νέα στρατηγική, που δημιουργεί όχι κάποιο πρόβλημα που φεύγει και αποσύρεται αλλά δημιουργεί μια δομική φθορά κάπου την οποία και πρέπει να την προσέξουμε” σημειώνει στο pagenews.gr και την εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη, ο οικονομολόγος Γιώργος Αδαλής.
Δείτε το σχετικό βίντεο
Γιατί ο πόλεμος στην Ουκρανία “χτυπάει καμπανάκι” επισιτιστικής κρίσης;
Οι επιπτώσεις ωστόσο του εν λόγω πολέμου πρόκειται να αυξηθούν κι άλλο, ρίχνοντας την σκιά τους πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας, όπως σημειώνουν σε ανάλυσή τους για τους New York Times.Ο πόλεμος στην Ουκρανία διαμορφώνει μια νέα πραγματικότητα αναφορικά με τα σιτηρά αλλά και τις ελλείψεις που είναι πολύ πιθανό να παρατηρηθούν το προσεχές διάστημα. Για σημαντικά δημητριακά, όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι, η παγκόσμια αναλογία αποθεμάτων προς χρήση ένα μέτρο των αποθεμάτων ως ποσοστό της ετήσιας ζήτησης θα βρίσκεται στο 29% στο τέλος του χρόνου, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ. Το ποσοστό είναι χαμηλότερο από ό,τι πριν από την πανδημία, αν και δεν είναι ανησυχητικό.
Γιατί η Ουκρανία είναι το μεγάλο γεωοικονομικό τρόπαιο – Πρόκειται για πλανητική σύγκρουση;
Είναι καταρχάς μια χώρα η οποία είναι η διάδοχος της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και η οποία πασχίζει να διατηρήσει στο μέγιστο βαθμό μετά την ανασύνταξη που έφερε ουσιαστικά ο Πούτιν τα τελευταία 20 με 25 χρόνια στη Ρωσία. Προσπαθεί λοιπόν να διατηρήσει τον έλεγχο στις χώρες τουλάχιστον που αποτελούσαν την πρώην Σοβιετική Ένωση που στη Ρωσική ορολογία είναι οι λεγόμενες χώρες του Εγγύς Εξωτερικού και από την άλλη μεριά υπάρχει ουσιαστικά η στρατηγική που ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και την οποία μπορούμε να τη δούμε όπως έχει περάσει σε διάφορα βιβλία και θεωρίες…” σημείωσε ο κ. Αναστάσιος Λαυρέντζος στο pagenews.gr και την εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη.
Δείτε το σχετικό βίντεο
Για τα ενεργειακά
“Πρέπει να προετοιμαστούμε σχεδόν για κάθε σενάριο”, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Γκρέγκορ Πετ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της ανάλυσης αγοράς της Uniper. Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν όπως μεταδίδει το Reuters, δήλωσε ότι η Μόσχα θα εργαστεί για να ανακατευθύνει την ενέργειά της προς τα ανατολικά, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτηση τους από τις ρωσικές εξαγωγές, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να αποφύγει πλήρως το ρωσικό αέριο αμέσως.
Η Ρωσία έχει σφυρηλατήσει στενότερους δεσμούς με την Ασία και την Κίνα, τον κορυφαίο καταναλωτή ενέργειας στον κόσμο, προσπαθώντας να διαφοροποιήσει τις παραδόσεις από τις παραδοσιακές αγορές εφοδιασμού της στην Ευρώπη.
Οι δυτικές κυρώσεις για τη στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας στην Ουκρανία έχουν πλήξει τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας περιπλέκοντας τη χρηματοδότηση των συμφωνιών και την επιμελητεία. «Αυτό που είναι εκπληκτικό είναι ότι οι λεγόμενοι εταίροι από μη φιλικές χώρες παραδέχονται ότι δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν χωρίς ρωσικούς ενεργειακούς πόρους, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου, για παράδειγμα», είπε ο Πούτιν σε κυβερνητική συνεδρίαση που μεταδόθηκε τηλεοπτικά. «Δεν υπάρχει καμία λογική αντικατάσταση (για το φυσικό αέριο) στην Ευρώπη τώρα».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας