Αυτός είναι ο ηγέτης της ΕΕ που θα συναντήσει τον Πούτιν στο Κρεμλίνο
Στη Μόσχα, μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, θα βρεθεί ο Καγκελάριος της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ, ο οποίος σε ερώτηση που έγινε στον υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, απάντησε πως “Είναι καλό να πει κανείς στον Βλαντιμίρ Πούτιν, πρόσωπο με πρόσωπο, ότι έχει χάσει αυτόν τον πόλεμο”.
Ο Νεχάμπερ έτσι θα γίνει έτσι ο πρώτος ηγέτης της ΕΕ που θα έχει περάσει τις πύλες του Κρεμλίνου και θα έχει συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Πρόκειται για μια αποστολή με ρίσκο
«Πρόκειται για μια αποστολή με ρίσκο, δεν θέλω να το κρύψω», παραδέχθηκε ο ίδιος ο Νεχάμπερ, αναγνωρίζοντας ότι ίσως υπάρξουν αντιδράσεις στις τάξεις ορισμένων εταίρων του στην ΕΕ, όπως στα τρία κράτη της Βαλτικής και την Πολωνία.
Μία πιθανή εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι ο Αυστριακός καγκελάριος μεταφέρει στον Πούτιν μηνύματα που έχουν να κάνουν με τις διαπραγματεύσεις που συνεχίζουν να διεξάγονται στο παρασκήνιο, παράλληλα με τον πόλεμο.
«Ύβρις» λέει το Κίεβο
Επιπλέον, ο Νεχάμερ βρέθηκε το Σαββατοκύριακο και στο Κίεβο όπου είχε συνάντηση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Φέρεται δε να μετέφερε και σε αυτόν τις προθέσεις του – χωρίς, πάντως, η ουκρανική πλευρά να δώσει τη συγκατάθεσή της, καθώς ένας αξιωματούχος της χώρας έκανε λόγο για «ύβρι».
Δίπλα στη «διπλωματία των τηλεφωνημάτων» πρέπει να υπάρξει και μια «διπλωματία σε προσωπικό επίπεδο». «Σε τελική ανάλυση, Ζελένσκι και Πούτιν πρέπει να συναντηθούν, ειδάλλως αυτός ο πόλεμος δεν θα τελειώσει ποτέ», επέμεινε ωστόσο ο Νεχάμερ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της αυστριακής εφημερίδας Der Standard.
Αυτές που, σύμφωνα με την ίδια εκδοχή, δεν είναι άλλες από το να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο να συνεχίσουν να ρέουν προς την Ευρώπη για τους πολλούς επόμενους μήνες.
Το παζάρι για την ενέργεια
Όπως γνωρίζουν πολλοί, αυτό είναι ένα από τα μεγάλα διακυβεύματα για την Ευρώπη και τους «27». Τόσο εξαιτίας των εντεινόμενων πιέσεων για επιβολή εμπάργκο, όσο και λόγω της απαίτησης του Πούτιν οι πληρωμές να γίνονται σε ρούβλια και όχι σε ευρώ, δολάρια ή άλλα «σκληρά» νομίσματα.
Με βάση το συγκεκριμένο σενάριο, η Αυστρία μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο ιδανικός διαμεσολαβητής. Από τη μία, επειδή είναι στενά εξαρτημένη από τις εισαγωγές ρωσικών υδρογονανθράκων (περισσότερο και από τη Γερμανία). Και, από την άλλη, επειδή έχει διατηρήσει το καθεστώς της ουδετερότητας και δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ.
Το σίγουρο, σε κάθε περίπτωση, είναι ότι οι πάντες αναμένουν με εξαιρετικό ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της επίσκεψης Νεχάμερ στη Ρωσία. Ανάμεσα δε στις ερωτήσεις που θα κληθεί να απαντήσει μετά την επιστροφή του, θα είναι και κάποιες που έχουν να κάνουν με την κατάσταση στην οποία βρήκε τον Πούτιν.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας