Η Λε Πεν “πατάει” στο κόστος ζωής των Γάλλων για να “αρπάξει” την εξουσία
Πηγή: ZEIT
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε εδώ και καιρό ένα άνετο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, αλλά τις τελευταίες ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών της Κυριακής (10 Απριλίου), η ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν πλησιάζει.
Οι φιλικοί της δεσμοί με τη Ρωσία δεν φαίνεται να ενοχλούν τους Γάλλους ψηφοφόρους, αλλά η νίκη της θα είχε βαθιές επιπτώσεις για τη Γαλλία και την Ευρώπη.
«Η Μαρίν Λεπέν θα μπορούσε οπωσδήποτε να εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας», δήλωσε στον EUobserver ο διευθυντής της δημοσκόπησης Ifop στο Παρίσι, Ζερομ Φουρκέ.
Πριν από μερικές εβδομάδες, ο Μακρόν φαινόταν σίγουρος στοίχημα.
Ενόψει της ψηφοφορίας, πραγματοποιώντας την πρώτη και μοναδική προεκλογική του συγκέντρωση το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Μακρόν προέτρεψε ωστόσο να είναι προσεκτικός, προειδοποιώντας ωστόσο να μην εμπιστευτείτε τις προβλέψεις που έλεγαν ότι ήταν αδύνατο να χάσει.
«Απλώς κοιτάξτε το Brexit και τόσες άλλες εκλογές όπου ένα αποτέλεσμα φαινόταν εντελώς απίθανο, αλλά μετά συνέβη», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.
Και όταν ήρθαν οι εκλογές, η Λεπέν έμοιαζε με πραγματική απειλή – ορισμένες δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο την τοποθετούν πλέον στο περιθώριο λάθους της νίκης στον δεύτερο γύρο.
Η δημοσκόπηση του Elabe Opinion 2022 την Παρασκευή είχε τον Μακρόν στο 51% και τη Λεπέν στο 49%
Οι γαλλικές εκλογές διεξάγονται εν μέσω υψηλής έντασης στην Ευρώπη λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Μακρόν έχει επανειλημμένα επισημάνει τους στενούς δεσμούς της Λεπέν με τη Ρωσία σε συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης.
Το 2017, η Λεπέν φιλοξενήθηκε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα, σημείωσε ο Μακρόν, σε ένα παράδειγμα.
Το κόμμα της, η Εθνική Συσπείρωση, αποπληρώνει επίσης ένα δάνειο περίπου 9 εκατομμυρίων ευρώ από το Κρεμλίνο, το οποίο έχει προσελκύσει διεθνή κακομεταχείριση για δολοφονίες αμάχων στην Ουκρανία.
Αλλά η γραμμή του Μακρόν ήταν θολή από το γεγονός ότι ο ίδιος συνομιλούσε συχνά με τον Πούτιν από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος.
Και ενώ εκείνος στράφηκε στις διεθνείς υποθέσεις, εκείνη στράφηκε στα καθημερινά ζητήματα των Γάλλων ψηφοφόρων μιλώντας κυρίως για θέματα κόστους ζωής. Οι ανησυχίες για την αγοραστική δύναμη και το πώς να τα βγάλουν πέρα έχουν γίνει το κύριο μέλημα των Γάλλων ψηφοφόρων παρά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Μια δημοσκόπηση του περασμένου μήνα έδειξε ότι το 69 τοις εκατό των Γάλλων ένιωθαν ότι η αγοραστική τους δύναμη είχε επιδεινωθεί κατά τη θητεία του Μακρόν», ανέφερε το Fourquet του Ifop.
Σε άλλους παράγοντες υπέρ της, η Λεπέν θα επωφεληθεί από το να μην είναι πλέον η πιο ακραία υποψήφια στην υποψηφιότητα όπως ήταν το 2017.
Αυτός ο ρόλος ανήκει τώρα στον ακροδεξιό τηλεοπτικό ειδήμονα Έρικ Ζέμουρ, ο οποίος την κάνει να δείχνει ήπια υποστηρίζοντας ότι το Ισλάμ και ο Ισλαμισμός είναι τα ίδια πράγματα και υπερασπιζόμενος ρατσιστικές θεωρίες συνωμοσίας, όπως αυτή του λεγόμενου Μεγάλου Αντικαταστάτη.
Ο Ζεμούρ θέλει να μηδενίσει τη μετανάστευση, ενώ η Λεπέν τουλάχιστον λέει ότι οι «νόμιμοι μετανάστες» είναι ευπρόσδεκτοι.
Απροσδόκητα για τη Λεπέν;
Εν τω μεταξύ, εάν ο Μακρόν και η Λεπέν προκριθούν στον δεύτερο γύρο του γύρου, η Λεπέν ενδέχεται να κερδίσει επίσης απροσδόκητα κέρδη από την ακροαριστερά και την κεντροδεξιά.
Ο ηγέτης της άκρας αριστεράς Jean-Luc Mélenchon κερδίζει δυναμική και έχει φτάσει το 15% στις δημοσκοπήσεις, αλλά ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του έχει δηλώσει ότι θα στραφεί στη Le Pen.
Ένα σημαντικό μπλοκ στο κεντροδεξιό κόμμα Les Republicans της υποψήφιας για την προεδρία Valérie Pécresse συμπάσχει επίσης με τις απόψεις της Le Pen.
Οι εκλογές προβλέπεται να έχουν χαμηλή προσέλευση -πάνω από το 30% των Γάλλων έχουν δηλώσει ότι δεν σκοπεύουν να ψηφίσουν- καθιστώντας πιο πιθανό τον δεύτερο γύρο Μακρόν εναντίον Λεπέν.
«Λιγότεροι άνθρωποι από ποτέ βλέπουν νόημα στην ψηφοφορία», είπε ο Φουρκέ, ο Γάλλος δημοσκόπος.
«Μετά την κατάρρευση της παραδοσιακής δεξιάς και αριστεράς στις τελευταίες εκλογές, πολλοί ψηφοφόροι δεν έχουν προφανή υποψήφιο να επιλέξουν», είπε.
Ο Μακρόν θεωρείται ευρέως ως ο «πρόεδρος των πλουσίων» και ένα πρόσφατο σκάνδαλο σχετικά με τις κρατικές δαπάνες σε ιδιωτικές εταιρείες συμβούλων εδραίωσε αυτή την άποψη, ενώ ορισμένοι Γάλλοι ψηφοφόροι από διαφορετικά στρατόπεδα τον θεωρούν πολύ φιλικό προς την ΕΕ.
Πάνω από τους μισούς Γάλλους ψηφοφόρους σκοπεύουν να υποστηρίξουν ευρωσκεπτικιστές υποψηφίους στον πρώτο γύρο: Λεπέν, Μελανσόν ή ακόμα και Ζεμούρ.
Αλλά αν η Ζεμούρ κάνει τη Λεπέν να δείχνει ήπια, η νίκη της στη Γαλλία θα προκαλούσε πολιτικούς σεισμούς.
Εγκατέλειψε τα σχέδιά της για έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ – κάτι που έκανε τους ψηφοφόρους να υποχωρήσουν το 2017, αλλά το μανιφέστο της εξακολουθεί να δείχνει ότι θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική ζημιά εκ των έσω.
Η Λεπέν θα επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους και θα υπερασπιστεί την υπεροχή του γαλλικού δικαίου έναντι του δικαίου της ΕΕ.
Θα αύξανε τις εξουσίες της εθνικής κεντρικής τράπεζας προκειμένου να ελέγξει το χρέος και θα ζητούσε ριζική αναθεώρηση των θεσμών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας