Πανέτα: “Αυτή είναι η κοινή μοίρα της Ευρώπης”
Πηγή: METEOWEEKS
Η οικονομική κρίση στην Ευρώπη έφερε τον περισσότερο πληθυσμό στα όρια του, αλλά άπαντες απέκτησαν πολύτιμες εμπειρίες για το άμεσο μέλλον.
Πιο συγκεκριμένα ο Φάμπιο Πανέτα, ο οποίος είναι μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επεσήμανε πως όλο αυτό το πράγμα που έζησε η Γηραιά ήπειρος άφησε βασικά διδάγματα.
Αυτά τα ανέλυσε «Lectio Magistralis», με την ευκαιρία της απονομής επίτιμου πτυχίου Νομικής από το Πανεπιστήμιο του Cassino και Southern Lazio.
Για την ακρίβεια τόνισε πως:
- Πρώτον, καταστάσεις που απαιτούν κοινή νομισματική και δημοσιονομική πολιτική μπορεί να προκύψουν συχνότερα από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι δημοσιονομικές πολιτικές και η ανεξάρτητη νομισματική μας πολιτική έχουν ενισχυθεί μεταξύ τους. Αυτό απέτρεψε στο να επαναληφθεί η εμπειρία της ζώνης του ευρώ στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, όταν η προκυκλική ενίσχυση του χρηματοοικονομικού στρες και η ανεπαρκής υποστήριξη της ζήτησης οδήγησαν σε επίμονο παραγωγικό κενό, υψηλή ανεργία, χρηματοπιστωτική αστάθεια και πολύ χαμηλό πληθωρισμό.
- Δεύτερον, για να είναι βιώσιμη η ΟΝΕ, πρέπει να εφαρμόζονται ευρωπαϊκές πολιτικές προς όφελος όλων των χωρών μελών. Το νέο μοντέλο που αγκάλιασαν οι ευρωπαϊκές αρχές κατά τη διάρκεια της πανδημίας απέφυγε τους πολιτικούς διαχωρισμούς που είδαμε στο παρελθόν. Ως αποτέλεσμα, έχουμε βγει από την πανδημία με ισχυρότερη οικονομία και μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή. Καμία χώρα δεν ένιωσε ότι θα μπορούσε να είναι καλύτερη εκτός ΟΝΕ. Αυτή ήταν και θα παραμείνει η απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση της πορείας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Σύμφωνα με τον κ. Πανέτα πλέον η ευρωζώνη αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις: από οικονομικούς κραδασμούς έως κινδύνους για την ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή και την ανάγκη να επιταχυνθεί η ενεργειακή μετάβαση. Από πολλές απόψεις, αυτό μας φέρνει πίσω στην αρχή του ευρωπαϊκού σχεδίου, όταν ο Schuman θεώρησε τη διαχείριση της προσφοράς και την οικονομική ενοποίηση ως κρίσιμες για την ασφάλεια και την ευημερία της Ευρώπης, υπογράμμισε.
«Όλοι ελπίζουμε ότι ο πόλεμος θα τελειώσει σύντομα, αλλά δεν θα ήταν ρεαλιστικό να περιμένουμε ότι τα αποτελέσματά του θα εξαφανιστούν γρήγορα. Πρέπει λοιπόν να προβλέψουμε τις συνέπειες για τον κόσμο και την ευρωπαϊκή οικονομία» είπε.
Σύμφωνα με τον κ. Πανέτα, σε παγκόσμιο επίπεδο, η σύγκρουση θα έχει διαρκή αρνητικό αντίκτυπο στην παγκοσμιοποίηση, το εμπόριο και την εξάρτηση από παγκόσμιες αλυσίδες αξίας. Οι χώρες θα γίνουν απρόθυμες να βασίζονται υπερβολικά στις εισαγωγές βασικών πόρων –πρώτων και κύριας ενέργειας– από χώρες με τις οποίες δεν έχουν μια πραγματικά σταθερή σχέση.
Η Διακήρυξη των Βερσαλλιών: επιπτώσεις στην οικονομική διακυβέρνηση της Ευρώπης
Το μέλος της ΕΚΤ αναφέρθηκε και στη Διακήρυξη των Βερσαλλιών της 11ης Μαρτίου, η οποία αναγνώρισε ότι αυτή η σύγκρουση θα έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στη δομή και τη διακυβέρνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Σε αυτή τη Διακήρυξη, οι ηγέτες της ΕΕ όρισαν την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας ως «τεκτονική αλλαγή στην ευρωπαϊκή ιστορία».
«Η Διακήρυξη προσδιορίζει την ασφάλεια ως βασικό κοινό δημόσιο αγαθό. Και προσδιορίζει τρεις προϋποθέσεις για να το επιτύχει: μείωση της ενεργειακής εξάρτησης, ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων και οικοδόμηση μιας πιο ισχυρής οικονομικής βάσης» είπε, προσθέτοντας ότι η προσαρμογή στη νέα κατάσταση των διεθνών πολιτικών και εμπορικών σχέσεων θα είναι δαπανηρή και θα απαιτήσει εμφανείς επενδύσεις.
Οι χρηματοδοτικές ανάγκες που συνδέονται με την πράσινη μετάβαση είναι τεράστιες εάν ληφθούν υπόψη όλα τα σχετικά στοιχεία των επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένης της καθαρής ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης, καθώς και τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα.
Η εξάρτηση από τη Ρωσία
Επιπλέον, επεσήμανε, η ΕΕ στοχεύει να εξαλείψει σταδιακά έως το 2030 την εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, εκπληρώνοντας παράλληλα τους συμφωνηθέντες κλιματικούς στόχους. Σύμφωνα με τη Διακήρυξη των Βερσαλλιών, η Επιτροπή έλαβε εντολή να ξεκινήσει το REPowerEU, ένα φιλόδοξο σχέδιο που αποσκοπεί στην επίτευξη αυτού του στόχου. Το σχέδιο θα οριστικοποιηθεί μέχρι τα τέλη Μαΐου του τρέχοντος έτους. Εκτιμήσεις για τις σχετικές πρόσθετες ανάγκες δεν είναι ακόμη διαθέσιμες, αλλά τα κύρια χαρακτηριστικά του σχεδίου υποδηλώνουν ότι θα είναι μεγάλες.
Φυσικά, οι ευρωπαϊκές επενδυτικές ανάγκες εκτείνονται πέρα από την πράσινη μετάβαση, την ενεργειακή αυτονομία και διαφοροποίηση και τις στρατιωτικές δαπάνες. Τα επόμενα χρόνια η Ευρώπη θα πρέπει επίσης να αυξήσει τις επενδύσεις της για να επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό, να ενισχύσει τον τομέα της υγείας, να επεκτείνει τις δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης, να ενισχύσει τη δημιουργία ανθρώπινου κεφαλαίου και να μειώσει την εξάρτηση από βασικά εισαγόμενα γεωργικά προϊόντα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας