Γαλλικές προεδρικές εκλογές 2022: Ποιος είναι ο “μεγάλος” αντίπαλος του Μακρόν
Πηγή: Αρχείο
Λίγες μέρες απομένουν για την τελική αναμέτρηση στη Γαλλία, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που δεν συμμερίζονται την αγωνία, των υποψηφίων για την προεδρία, αν και το θέμα τους αφορά άμεσα, αφού αυτοί θα καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα και δεν είναι άλλοι από τους ψηφοφόρους.
Νεαρή φοιτήτρια, περνά πολλές ώρες κάθε εβδομάδα εθελοντικά σε μια τράπεζα τροφίμων, μοιράζοντας δέματα σε άλλους φοιτητές που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα.
Όπως πολλοί από τη γενιά του, ενδιαφέρεται για τη σωτηρία του πλανήτη και την καταπολέμηση της φτώχειας. Αλλά όπως πολλοί από αυτούς, δεν πιστεύει ότι η εκλογική πολιτική παίζει μεγάλο ρόλο στην επίτευξη αυτών των πραγμάτων.
«Έχω βαρεθεί τους πολιτικούς, είναι όλοι υποκριτές. Δεν υπάρχει κάτι που να ξεχωρίζει για μένα, είτε είναι δεξιά, αριστερά, δεξιά ή άκρα αριστερά», είπε. «Ο εθελοντισμός είναι ένας πολύ, πολύ απτός τρόπος να βοηθάς τους ανθρώπους. Ψηφοφορία όμως; Εάν οι πολιτικοί δεν ακολουθήσουν, η ψήφος σας είναι άσκοπη».
Η πολιτική συμμετοχή στη Γαλλία βρίσκεται σε πτωτική τάση εδώ και δεκαετίες, αλλά οι προεδρικές εκλογές ήταν συνήθως αυτές όπου ο κόσμος εμφανιζόταν.
Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι το 31% των ψηφοφόρων που έχουν δικαίωμα ψήφου δεν θα μπουν στον κόπο να ψηφίσουν φέτος – περισσότερο από το 27% των ψηφοφόρων που δηλώνουν ότι θα υποστηρίξουν τον Μακρόν, τον πρωτοπόρο, στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι σχεδόν η μισή νεολαία της Γαλλίας θα παραλείψει την ψηφοφορία εντελώς.
«Είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι αρκετές εβδομάδες πριν από τις εκλογές, δεν αισθανόμαστε ότι οι άνθρωποι ενδιαφέρονται τόσο για την εκστρατεία», δήλωσε ο Bruno Jeanbart, σε δημοσκόπηση για το OpinionWay.
Επικίνδυνο παιχνίδι
Για τον Μακρόν, ο οποίος αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες προκλήσεις του από την ακροδεξιά και την άκρα αριστερά, η απάθεια των ψηφοφόρων αποτελεί μια από μόνη της απειλή. Όχι μόνο θα μπορούσε να ευνοήσει τους εκλογικούς αντιπάλους του, αλλά τους δίνει την ευκαιρία να επαναλάβουν ότι η -αναμενόμενη – επανεκλογή του, στερείται νομιμότητας.
Πολλοί από αυτούς έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν ακριβώς αυτό, κατηγορώντας τον πρόεδρο ότι χρησιμοποίησε τον πόλεμο στην Ουκρανία για να αποφύγει να έρθει αντιμέτωπος με τους αντιπάλους του. Ο Μακρόν ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά του για επανεκλογή πέντε εβδομάδες πριν από τις εκλογές και δεν έχει κάνει σχεδόν καμία προεκλογική εκστρατεία, επισκεπτόμενος μόνο λίγες πόλεις εκτός Παρισιού ως υποψήφιος, οι περισσότερες από τις οποίες κρατούνται από στενούς συμμάχους . Κάποιοι λένε ότι δεν παίζει τον ρόλο του στην προώθηση μιας υγιούς πολιτικής συζήτησης — και στην πρόληψη μιας βαθύτερης πολιτικής κρίσης.
«Εάν δεν υπάρξει εκστρατεία, θα τεθεί το ζήτημα της νομιμότητας του νικητή», προειδοποίησε ο Ζεράρ Λάρσε, πρόεδρος της Γερουσίας και μέλος του συντηρητικού κόμματος Les Républicains, σε μια συγκλονιστική συνέντευξη στην εφημερίδα Le Figaro τον περασμένο Μάρτιο.
Ο απειλητικός τόνος δεν πέρασε απαρατήρητος από τον Μακρόν, ο οποίος απάντησε τρεις μέρες αργότερα: «Ο πρόεδρος της Γερουσίας δεν πρέπει να το λέει αυτό».
Μερικοί από τους κορυφαίους συμβούλους του Μακρόν δεν κρύβουν τη νευρικότητά τους για την εμφανή αδιαφορία των ψηφοφόρων για τη φετινή εκστρατεία και πώς η κορυφαία αντίπαλος του υποψηφίου τους, Μαρίν Λεπέν, θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την κατάσταση. «Πρέπει να προσέχουμε ώστε το στρατόπεδο θυμού να μην είναι γεμάτο», είπε ένας από αυτούς.
Μια συντριπτική νίκη θα κινδύνευε επίσης να υπονομεύσει τις πιθανότητες ο Μακρόν να αποκτήσει σαφή πλειοψηφία στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, ακρωτηριάζοντας τις προσπάθειές του να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις στη δεύτερη θητεία του.
Η άνοδος της πολιτικής «μποφ»
Η πολιτική ήταν ένα εθνικό άθλημα στη Γαλλία. Ένα γαλλικό δείπνο δύσκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί επιτυχημένο αν δεν κατέληγε στους καλεσμένους να διαφωνούν για την πολιτική και τους πολιτικούς.
Αυτές τις μέρες, η συζήτηση για την πολιτική – και ειδικότερα η ψηφοφορία – είναι πιο πιθανό να προκαλέσει μια γαλατική ανασήκωση των ώμων ή ένα « bof », όπως λένε οι Γάλλοι όταν κάτι δεν τους ενδιαφέρει.
«Είναι μια εκστρατεία «τεφλόν» όπου τίποτα δεν κολλάει», είπε ένας πρώην υπουργός από το κόμμα La République En Marche του Μακρόν. «Ούτε αυτό που λέει ο πρόεδρος [δεν τραβάει την προσοχή]».
Οι ειδικοί λένε ότι η απάθεια των ψηφοφόρων στη Γαλλία πηγάζει από τις ίδιες πηγές δυσαρέσκειας που βλέπουμε σε πολλές δυτικές δημοκρατίες: την αίσθηση ότι τίποτα δεν αλλάζει, ότι οι πολιτικοί σταδιοδρομίας δεν αντιπροσωπεύουν τον λαό και η άνοδος κατακερματισμένων πολιτικών ομάδων που ενδιαφέρονται περισσότερο για την ηχώ τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρά για τις εθνικές εκλογές.
Αλλά και το εκλογικό σύστημα της Γαλλίας παίζει ρόλο. Τα πιο σημαντικά αξιώματα γεμίζουν με δύο γύρους ψηφοφορίας, με τους κορυφαίους ψηφοφόρους από τον πρώτο γύρο να αντιμετωπίζουν στον δεύτερο.
Για δεκαετίες, αυτό το σύστημα κράτησε τα περιθωριακά πάρτι στο περιθώριο. Ακόμα κι αν κάποια σαν τη Λεπέν «πέρναγε» τον πρώτο γύρο, οι αντίπαλοί της θα μαζεύονταν για να την εμποδίσουν στον δεύτερο.
Και το ίδιο ισχύει και για άλλα μέλη του κόμματός τους. Το 2017, για παράδειγμα, η Λεπέν προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο με 21%. Όχι μόνο έχασε από τον Μακρόν με διαφορά σχεδόν 2-1 στον δεύτερο γύρο. στις βουλευτικές εκλογές που ακολούθησαν, παρόμοια δυναμική έδωσε στο κόμμα της μόλις έξι από τις 577 έδρες των κοινοβουλίων.
«Είναι σαφές ότι μεγάλα κομμάτια των ψηφοφόρων δεν εκπροσωπούνται στα γαλλικά ιδρύματα», δήλωσε ο πολιτικός ακαδημαϊκός Jean-Yves Dormagen. «Η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση [της Λεπέν] και η αντίπαλός της Reconquest είναι πιθανό να απουσιάζουν σχεδόν στο κοινοβούλιο και μπορεί να ενθαρρύνει κινήματα διαμαρτυρίας έξω από τους θεσμούς».
Η άνοδος του Μακρόν έχει περιπλέξει την εικόνα. Η υπεροχή του το 2017 κατέστρεψε τις εκλογικές δυνάμεις της χώρας στην κεντροδεξιά και κεντροαριστερά, πράγμα που σημαίνει ότι αυτή τη φορά είναι τα παραδοσιακά κόμματα της Γαλλίας που κινδυνεύουν περισσότερο να παγώσουν.
Οι υποψήφιοι για το Σοσιαλιστικό Κόμμα και τους συντηρητικούς Les Républicains αναμένεται να λάβουν ποσοστό 10% ή λιγότερο στον πρώτο γύρο των ψηφοφοριών.
Η νέα δυναμική ευνοεί τα άκρα. Η Λεπέν αναμένεται να έρθει και πάλι δεύτερη, με 21% των ψήφων, σύμφωνα με το Poll of Polls του POLITICO . Στην τρίτη θέση θα είναι ο ηγέτης της άκρας αριστεράς Jean-Luc Mélenchon με ποσοστό 15%, με τον Eric Zemmour, έναν πρώην δημοσιογράφο που έχει καταδικαστεί για υποκίνηση φυλετικού μίσους τρεις φορές, σε ισοπαλία με τους Les Républicains για την τέταρτη θέση με 10%.
Ταραγμένοι καιροί
Στα χαρτιά, η άνοδος των εξτρεμιστών είναι καλή για τις πιθανότητες του Μακρόν στον δεύτερο γύρο, αν οδηγήσει τους ψηφοφόρους που δεν τον συμπαθούν να τον στηρίξουν ούτως ή άλλως.
Ο Γάλλος πρόεδρος προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τη σύσφιξη στις δημοσκοπήσεις μεταξύ του ίδιου και της Λεπέν ως αφορμή για να εξάψει τον ενθουσιασμό για την ψήφο – αλλά παραμένει το μακρινό φαβορί, 10 ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από τη Λεπέν στον δεύτερο γύρο.
Εν τω μεταξύ, ο άτονος εκλογικός ενθουσιασμός χρησιμοποιείται ήδη για να τεθεί υπό αμφισβήτηση η ικανότητά του στη συνέχεια να προωθήσει την ατζέντα του.
«Περιμένω μια δύσκολη θητεία», είπε ο Γάλλος ερευνητής- αναλυτής Ζανμπάρτ. «Οδεύουμε προς εκλογές με υψηλό επίπεδο διαμαρτυρίας, αλλά αυτό οδηγεί στην επανεκλογή του κατεστημένου. Είναι ένα περίεργο παράδοξο».
«Δεν ξέρω ποια μορφή θα πάρει [η αντιπολίτευση στον Μακρόν], αλλά είμαι σίγουρος ότι θα έχει πραγματικές δυσκολίες στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων», είπε ο Ζανμπάρτ. Ο Μακρόν έχει δεσμευτεί για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και να μεταρρυθμίσει τα επιδόματα ανεργίας στη δεύτερη θητεία του.
πηγή: politco
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας