Διαβατήρια: Η παγκόσμια λίστα με τα ισχυρότερα και τα χειρότερα – Πώς επηρεάστηκε από τον πόλεμο
Πηγή: Daily Express
Το κλείσιμο του εναέριου χώρου λόγω της στρατιωτικής επιθετικότητας της Ρωσίας και το άνοιγμα των συνόρων στους Ουκρανούς πρόσφυγες έχει αρχίσει να ασκεί επιρροή στις παγκόσμιες ταξιδιωτικές ελευθερίες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που συμμορφώνονται με τα πιο φιλικά προς το ταξίδι διαβατήρια στον κόσμο.
Ενώ έχει γίνει ελάχιστη αλλαγή στην κορυφή μιας λίστας χωρών με τα λεγόμενα ισχυρά διαβατήρια — δηλαδή εκείνες με τις περισσότερες επιλογές ταξιδιού χωρίς βίζα σε όλο τον κόσμο — η πρόσφατη σύγκρουση αρχίζει να ταρακουνάει τα πράγματα προς τα κάτω. Ευρετήριο που καταρτίστηκε από την εταιρεία παροχής συμβουλών για την παγκόσμια ιθαγένεια και διαμονή Henley & Partners με έδρα το Λονδίνο.
Από το ξέσπασμα του πολέμου στα τέλη Φεβρουαρίου, πολλές χώρες είτε τροποποίησαν τις πολιτικές εισόδου τους, είτε απέρριψαν εντελώς τις απαιτήσεις βίζας για τους κατόχους ουκρανικών διαβατηρίων, πράγμα που σημαίνει ότι η Ουκρανία έχει ανέλθει σε επίπεδο ρεκόρ στην έκθεση.
Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς απαγόρευσαν όλους τους Ρώσους αερομεταφορείς από τον εναέριο χώρο τους, ενώ ορισμένοι προορισμοί δεν εκδίδουν πλέον βίζα σε Ρώσους πολίτες, «καταδικάζοντας ουσιαστικά το ρωσικό διαβατήριο σε κατάσταση σκουπιδιών σε μεγάλο μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου», μια έκθεση. λέει η Henley & Partners.
Αν και αυτό δεν έχει επηρεάσει ακόμη δραματικά τη θέση της Ρωσίας στη λίστα, η έκθεση εκτιμά ότι αυτό είναι πιθανό να αλλάξει τους επόμενους μήνες.
Ο δείκτης Henley Passport Index της εταιρείας, με βάση αποκλειστικά δεδομένα που παρέχονται από τη Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA), παρακολουθεί τακτικά τα πιο φιλικά προς τα ταξίδια διαβατήρια στον κόσμο από το 2006.
Στη λίστα για το δεύτερο τρίμηνο του 2022, η Ουκρανία έχει ανέβει μία θέση και κατατάσσεται πλέον στην 34η θέση στον δείκτη και οι υπήκοοί της μπορούν πλέον να ταξιδεύουν σε 143 προορισμούς χωρίς βίζα (ή βίζα κατά την άφιξη). Η Ρωσία έπεσε τέσσερις θέσεις στην 49η, με ανοιχτά ταξίδια σε 117 χώρες — μια θέση αναμένεται να επιδεινωθεί, καθώς επισημοποιούνται οι αναστολές βίζας και οι κυρώσεις.
Η τελευταία αναταραχή δείχνει ξεκάθαρα «τον βαθύ και ίσως μη αναστρέψιμο αντίκτυπο του πολέμου στην ελευθερία μετακίνησης», σύμφωνα με την έκθεση.
Η κορυφή του δείκτη παραμένει η ίδια με πριν, με την Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη να μοιράζονται την πρώτη θέση. Οι κάτοχοι αυτών των διαβατηρίων μπορούν θεωρητικά να ταξιδεύουν σε 192 προορισμούς χωρίς βίζα, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό δεν λαμβάνει υπόψη τους προσωρινούς περιορισμούς.
Οι Αφγανοί υπήκοοι βρίσκονται για άλλη μια φορά στο κάτω μέρος του δείκτη και μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μόλις 26 χώρες χωρίς να απαιτείται βίζα εκ των προτέρων.
Η Ευρώπη κυριαρχεί ξανά
Στο top 10, η Νότια Κορέα εξακολουθεί να είναι ισόβαθμη μαζί με τη Γερμανία στη δεύτερη θέση, με βαθμολογία 190, και η Φινλανδία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο και η Ισπανία βρίσκονται στην τρίτη θέση, με βαθμολογία 189.
Ενώ η Αυστρία, η Δανία, η Ολλανδία και η Σουηδία μοιράζονται την τέταρτη θέση, με βαθμολογία 188, η Γαλλία έχει υποχωρήσει στην πέμπτη θέση.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο απέρριψε όλους τους εναπομείναντες περιορισμούς που σχετίζονται με τον Covid-19 τον περασμένο μήνα, ανέβηκε μία θέση στην πέμπτη θέση, δίπλα στη Γαλλία, καθώς και με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, με βαθμολογία 117.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν στο νούμερο έξι, με βαθμολογία 186, μοιράζοντας τη θέση με το Βέλγιο, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νορβηγία και την Ελβετία.
Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο νούμερο επτά, με την Αυστραλία, τον Καναδά, την Τσεχία, την Ελλάδα και τη Μάλτα να παραμένουν ξανά μαζί, με βαθμολογία 185.
Στην όγδοη θέση, η Ουγγαρία βρίσκεται μόνη της, με βαθμολογία 183, ενώ η Πολωνία έχει υποχωρήσει από την όγδοη στην ένατη θέση της λίστας, ισοβαθμώντας με τη Λιθουανία και τη Σλοβακία, με βαθμολογία 182. Η Εσθονία, η Λετονία και η Σλοβενία συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα , με βαθμολογία 181.
Φόβοι μετατόπισης της κλιματικής αλλαγής
Η έκθεση σημειώνει ότι η κατάσταση Ρωσίας-Ουκρανίας έχει αποδειχθεί αυστηρή υπενθύμιση της αστάθειας του κόσμου, του τρόπου με τον οποίο η βία και οι συγκρούσεις μπορούν να οδηγήσουν σε μαζικούς εκτοπισμούς και πόσο ακριβώς μπορεί να έχει το διαβατήριό σας στη θέση σας.
«Καθώς η αξία του ρωσικού διαβατηρίου μειώνεται γρήγορα και ο κόσμος ανοίγει τις πόρτες του στους Ουκρανούς, είναι απολύτως σαφές ότι το διαβατήριο που έχετε καθορίζει τη μοίρα σας και επηρεάζει δραματικά τις ευκαιρίες που έχετε», έγραψε ο Christian H. Kaelin, πρόεδρος της Henley & Συνεργάτες και δημιουργός της έννοιας του ευρετηρίου διαβατηρίων.
«Αν και είναι αδύνατο να προβλεφθεί πώς θα μοιάζει ο κόσμος στη σκιά ενός νέου Ψυχρού Πολέμου, ο τελευταίος δείκτης δείχνει ότι το χάσμα μεταξύ της Ρωσίας και μεγάλου μέρους του δυτικού κόσμου θα αυξηθεί».
Ωστόσο, τα ευρήματα υποδηλώνουν επίσης ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα αποδειχθούν η κινητήρια δύναμη για τον εκτοπισμό τα επόμενα 25 χρόνια, ιδιαίτερα σε λιγότερο οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες.
Ο καθηγητής Dr. Khalid Koser, εκτελεστικός διευθυντής του μη κερδοσκοπικού Ταμείου Global Community Engagement and Resilience (GCERF) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Andan Foundation στην Ελβετία, το οποίο υποστηρίζει τους εκτοπισμένους, επισημαίνει ότι 15 φορές περισσότεροι άνθρωποι πέθαναν λόγω πλημμυρών, ξηρασιών. , και καταιγίδων «σε πολύ ευάλωτες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων της Αφρικής, της Νότιας Ασίας και της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής», από ό,τι στον υπόλοιπο κόσμο.
Οι ειδικοί αναφέρουν επίσης ότι είναι πιθανό να δούμε σημαντική ανάπτυξη στα διεθνή ταξίδια, τα οποία έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία του Covid-19.
Οι προβλέψεις υποδηλώνουν ότι θα υπάρξει ζήτηση για 10 δισεκατομμύρια ταξίδια επιβατών έως το 2050, μια σημαντική αύξηση από τον αριθμό των περίπου τεσσάρων δισεκατομμυρίων πριν από την πανδημία.
Αυτή η ανάπτυξη είναι πιθανό να προέλθει «από επιβάτες που δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να πετάξουν στο παρελθόν: στην Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική», σύμφωνα με τον Sebastian Mikosz, Αντιπρόεδρο Περιβάλλοντος και Αειφορίας στην αεροπορική εταιρεία IATA.
«Οφείλουμε σε αυτήν την επόμενη γενιά επιβατών να βρούμε βιώσιμες λύσεις, ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν και να επωφελούνται από τα αεροπορικά ταξίδια όπως κάναμε μέχρι τώρα», προσθέτει ο Mikosz.
Τα καλύτερα διαβατήρια για το 2022 είναι:
- Ιαπωνία, Σιγκαπούρη (192 προορισμοί)
- Γερμανία, Νότια Κορέα (190)
- Φινλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ισπανία (189)
- Αυστρία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία (188)
- Γαλλία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο (187)
- Βέλγιο, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Ηνωμένες Πολιτείες (186)
- Αυστραλία, Καναδάς, Τσεχία, Ελλάδα, Μάλτα (185)
- Ουγγαρία (183)
- Λιθουανία, Πολωνία, Σλοβακία (182)
- Εσθονία, Λετονία, Σλοβενία (181)
Τα χειρότερα διαβατήρια
Αρκετές χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν πρόσβαση χωρίς βίζα ή βίζα κατά την άφιξη σε λιγότερες από 40 χώρες. Αυτά περιλαμβάνουν:
- Βόρεια Κορέα (39 προορισμοί)
- Νεπάλ και παλαιστινιακά εδάφη (37)
- Σομαλία (34)
- Υεμένη (33)
- Πακιστάν (31)
- Συρία (29)
- Ιράκ (28)
- Αφγανιστάν (26)
Άλλα ευρετήρια
Η λίστα της Henley & Partner είναι ένας από τους πολλούς δείκτες που δημιουργήθηκαν από χρηματοπιστωτικές εταιρείες για την ταξινόμηση των παγκόσμιων διαβατηρίων σύμφωνα με την πρόσβαση που παρέχουν στους πολίτες τους.
Ο δείκτης Henley Passport Index κατατάσσει 199 διαβατήρια ανάλογα με τον αριθμό των προορισμών που μπορούν να έχουν πρόσβαση οι κάτοχοί τους χωρίς προηγούμενη βίζα. Ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, καθώς και όταν τίθενται σε ισχύ οι αλλαγές στην πολιτική θεωρήσεων.
Το Passport Index της Arton Capital λαμβάνει υπόψη τα διαβατήρια 193 χωρών μελών των Ηνωμένων Εθνών και έξι εδαφών — ROC Ταϊβάν, Μακάο (SAR China), Χονγκ Κονγκ (SAR China), Κοσσυφοπέδιο, Παλαιστινιακή Επικράτεια και το Βατικανό. Τα εδάφη που έχουν προσαρτηθεί σε άλλες χώρες εξαιρούνται.
Ο δείκτης του 2022 έχει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην πρώτη θέση, με βαθμολογία χωρίς βίζα/βίζα κατά την άφιξη 160.
Πληροφορίες CNN
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας