Στους 404 οι Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ιαπωνία
Πηγή: KHALEEJ TIMES
Είκοσι Ουκρανοί έφτασαν στο Τόκιο την Τρίτη με κυβερνητικό αεροπλάνο μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Γιοσιμάσα Χαγιάσι μετά το ταξίδι του τελευταίου στην Πολωνία.
Η Ιαπωνία δέχεται, μετά από έλεγχο, όσους Ουκρανούς φεύγουν από την πατρίδα τους μετά εισβολή της Μόσχας. Δέχεται μόνο μερικές δεκάδες πρόσφυγες το χρόνο, εξετάζοντας χιλιάδες αιτήσεις αλλά σε αυτή τη φάση, έχει χαλαρώσει τους ελέγχους και ανοίγει τις πόρτες της σε πολύ περισσότερους πρόσφυγες τους οποίους αποκαλεί «εκκενωμένους».
Οι 20 Ουκρανοί πέταξαν με τον Γιοσιμάσα Χαγιάσι από την Πολωνία, όπου ήταν σε ένα πολυήμερο ταξίδι για να προσφέρουν υποστήριξη στο Κίεβο.
«Μάθαμε ότι υπήρχαν αρκετοί άνθρωποι που ήθελαν ειλικρινά να έρθουν στην Ιαπωνία, αλλά δυσκολεύονταν να εξασφαλίσουν μόνοι τους ταξιδιωτικά μέσα», δήλωσε ο ανώτατος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χιροκάζου Ματσούνο σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη (5/4)
«Από ανθρωπιστική άποψη, 20 από αυτούς τους ανθρώπους προσκλήθηκαν να πετάξουν με κυβερνητικό αεροπλάνο».
Η Ιαπωνία έχει δεχτεί μέχρι στιγμής άλλους 404 Ουκρανούς, είπε ο Ματσούνο, αφότου ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ένα σχέδιο αποδοχής όσων φεύγουν από τον πόλεμο.
Ωστόσο, δεν έχουν χαρακτηριστεί ως πρόσφυγες, γεγονός που τους δίνει το δικαίωμα να μείνουν στη χώρα τουλάχιστον πέντε χρόνια πριν υποβάλουν αίτηση για περισσότερο χρόνο παραμονής.
Αντίθετα, οι «εκκενωμένοι» λαμβάνουν βίζα 90 ημερών που μπορεί να μετατραπεί σε καθεστώς ενός έτους με άδεια εργασίας.
Η Ιαπωνία εντάχθηκε στις σκληρές κυρώσεις της Δύσης στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία και την Τρίτη (5/4) ανακοίνωσε πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια 100 εκατομμυρίων δολαρίων για το Κίεβο, μετά από αυτή των 100 εκατομμυρίων δολαρίων που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα.
Το 2020, η Ιαπωνία δέχτηκε μόνο 47 πρόσφυγες και 44 άτομα για ανθρωπιστικούς λόγους από σχεδόν 4.000 αιτούντες, και οι οργανώσεις για τα δικαιώματα έχουν κατηγορήσει εδώ και καιρό το Τόκιο ότι κάνει πολύ λίγα για να βοηθήσει όσους φεύγουν από τις συγκρούσεις.
Το σχόλιο σας