Ρουάντα: H πράσινη ενέργεια εξασφαλίζει την ασφάλεια των προσφύγων
Πηγή: Reuters
Φώτα που φορτίζουν με ηλιακό φως εγκατέστησαν σε καταυλισμό στην Ρουάντα. Ο τρόπος αυτός ήταν άκρως αποτελεσματικός, με τους πρόσφυγες που ζουν εκεί να λένε ότι «Ο καταυλισμός ήρθε από το σκοτάδι στο φως».
«Πριν από τα φωτιστικά του δρόμου με ηλιακή ενέργεια, ο καταυλισμός ήταν σκοτεινός. Κάποιοι έρχονταν και έκλεβαν πράγματα από τα σπίτια», λέει ο Munyakarambi, ο οποίος προεδρεύει της επιτροπής που εκπροσωπεί τους 16.000 ανθρώπους στον καταυλισμό. «Αλλά τώρα κανείς δεν μπορεί να ληστέψει τους ανθρώπους στις γωνιές των δρόμων και τα παιδιά μπορούν να μελετήσουν ή να παίξουν έξω όσο περιμένουν το δείπνο τους».
Θαυματουργό του αποτέλεσμα
Οι λάμπες, μαζί με οικιακά ηλιακά συστήματα και πιο καθαρές εστίες μαγειρέματος παραδόθηκαν από το έργο Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για Πρόσφυγες (RE4R) σε τρεις καταυλισμούς στη Ρουάντα που φιλοξενούν περισσότερους από 42.000 ανθρώπους. Οι πρόσφυγες λένε ότι το αποτέλεσμα ήταν θαυματουργό, καθιστώντας τους καταυλισμούς ασφαλέστερους και ενισχύοντας τις σπουδές των παιδιών και τις μικρές επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, γυναίκες και παιδιά που έπρεπε να μαζέψουν καυσόξυλα έξω από τον καταυλισμό δεν αντιμετωπίζουν πλέον τον κίνδυνο βιασμού και ξυλοδαρμού.
«Η παροχή βιώσιμης ενέργειας σε ανθρώπους που έχουν χάσει σχεδόν τα πάντα είναι πολύ κρίσιμη», λέει ο Andrew Harper, ειδικός σύμβουλος για την κλιματική δράση στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, που διευθύνει τους καταυλισμούς. «Μειώνει την ευαλωτότητα αλλά και επαναφέρει τους ανθρώπους από μια θέση αποδυνάμωσης και εξάρτησης σε μια θέση όπου αρχίζουν να συνεισφέρουν πίσω στην κοινότητα. Αλλά είναι ένας τομέας που έχει υποπροτεραιότητες και υποχρηματοδοτείται σχεδόν σε κάθε επιχείρηση».
Η Uwimana Nyirakabukari, μια ανύπαντρη μητέρα με πέντε παιδιά, ζει στον καταυλισμό Nyabiheke και τώρα έχει ένα ηλιακό σύστημα στο σπίτι: ένα ηλιακό πάνελ στην οροφή που τροφοδοτεί τα φώτα μέσα και μια μπαταρία για τη φόρτιση ενός κινητού τηλεφώνου. «Πριν από αυτό χρησιμοποιούσα κεριά, ή αν δεν είχα την οικονομική δυνατότητα για ένα κερί, ένα αναμμένο ραβδί», λέει. «Αλλά μια φορά, όταν πήγα στις τουαλέτες το βράδυ, επέστρεψα και το στρώμα είχε πάρει φωτιά. Τα παιδιά μου κόντευαν να πεθάνουν».
Μαρτυρίες προσφύγων
Για τον Esperance Mukabera, έναν άλλο κάτοικο της Nyabiheke, το ραδιόφωνο που αποτελεί μέρος του ηλιακού συστήματος στο σπίτι είναι το κλειδί. «Τώρα, δεν νιώθω μόνη», λέει η 75χρονη χήρα, προσθέτοντας ότι τα εγγόνια της επισκέπτονται για να ακούσουν τις αγαπημένες τους εκπομπές. «Πριν [την ηλιακή ενέργεια] ήταν πολύ δύσκολα, το στρατόπεδο ήταν ένα πολύ σκοτεινό μέρος. Τώρα μπορούμε να πάμε εύκολα στις τουαλέτες, νιώθουμε πιο ασφαλείς και μπορούμε να κυκλοφορούμε στον καταυλισμό χωρίς κανένα πρόβλημα», λέει ο Mukabera.
Οι καταυλισμοί προσφύγων συνήθως δεν συνδέονται με τη διασκέδαση. Αλλά είναι σημαντικό για την ευημερία, ειδικά για τα παιδιά που αποτελούν τους μισούς πρόσφυγες στους καταυλισμούς. Οι ηλιακές λάμπες δρόμου έδωσαν νέα πνοή στο μοναδικό γήπεδο μπάσκετ του στρατοπέδου Nyabiheke.
«Τα παιδιά το αγαπούν περισσότερο από όσο μπορείς να εκφράσεις», λέει ο Hertier Mugisha, ένας αθλητικός προπονητής που ήρθε στην κατασκήνωση ως επτά ετών το 2007. «Πριν από τα φώτα του δρόμου είχαμε πολλούς ανθρώπους που ήθελαν να έρθουν, αλλά η μέρα δεν ήταν αρκετό. Τώρα είναι ανοιχτό για την ώρα που θέλουμε». Ο αθλητισμός είναι επίσης μια μορφή προστασίας των παιδιών και των νέων, λέει, αποτρέποντάς τους από το αλκοόλ και άλλους κινδύνους.
Πρόσβαση σε πιο καθαρές εστίες μαγειρέματος
Εκτός από τα ηλιακά συστήματα, οι πρόσφυγες έχουν πρόσβαση σε πιο καθαρές εστίες μαγειρέματος. Αυτά τα πέλλετ καίνε από πριονίδι και άχρηστα ξύλα και απομακρύνουν τους κινδύνους συλλογής καυσόξυλων, καθώς και την παραγωγή πολύ λιγότερου καπνού.
Το αγαπημένο φαγητό των δύο αγοριών της Adeline Umuhoza, τεσσάρων και οκτώ ετών, είναι τα μακαρόνια και λέει ότι η νέα εστία έχει κάνει μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή της στο Kigeme. «Τα παιδιά μας πήγαν να μαζέψουν καυσόξυλα έξω από τον καταυλισμό, αλλά φοβήθηκαν καθώς οι ντόπιοι μπορούσαν να τα χτυπήσουν», λέει. Ο καπνός και η ζέστη από τις ανοιχτές φωτιές γέμισε και το σπίτι της: «Δεν είχες όρεξη να φας το φαγητό που είχες μαγειρέψει».
Η Umuhoza και άλλοι πρόσφυγες που δεν χαρακτηρίζονται ως ευάλωτοι πληρώνουν για τα ηλιακά τους συστήματα και τις εστίες μαγειρέματος σε δόσεις σε τοπικές εταιρείες. «Πιστεύουμε ότι είναι ο πιο βιώσιμος τρόπος», λέει η Denyse Umubyeyi, υπεύθυνη χώρας για την Practical Action, τη ΜΚΟ που υλοποιεί το έργο RE4R.
Τι είναι το έργο RE4R
«Είναι καλό για τους πρόσφυγες γιατί όταν αγοράζουν, νιώθουν ένα είδος ιδιοκτησίας, αυτοδυναμίας και αξιοπρέπειας», λέει. «Ένας πρόσφυγας μου είπε: «Ό,τι γίνεται για μένα χωρίς εμένα, γίνεται εναντίον μου». Σημαίνει επίσης ότι πολλοί περισσότεροι πρόσφυγες μπορούν να αποκτήσουν τα συστήματα από ό,τι αν τους παρείχαν δωρεάν.
Εβδομήντα πρόσφυγες απασχολούνται πλέον πουλώντας και εγκαθιστούν τα ηλιακά συστήματα. Αυτά περιλαμβάνουν το Safari Habaruema στο στρατόπεδο Kigeme. Το πεδίο πωλήσεων της Habaruema είναι πλέον πολύ εκλεπτυσμένο: «Η ύπαρξη ενός ηλιακού συστήματος στο σπίτι αλλάζει πραγματικά μια ζωή. Θα έλεγα να πάρω ένα και γιατί όχι ένα σύστημα Belecom;»
Το έργο RE4R έχει παραδώσει 183 φώτα δρόμου, 4.000 ηλιακά συστήματα στο σπίτι και 5.600 σόμπες σε όλους τους καταυλισμούς μέχρι στιγμής, με μερικούς να έχουν εγκατασταθεί και σε κοντινά χωριά.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας