Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο «σκοτάδι» της ενημέρωσης οι Ρώσοι – Τι μεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ
Πηγή: timesofisrael/fortune
Το σπαρακτικό βίντεο είναι ακριβώς ίδιο με τις εικόνες που βλέπουν οι τηλεθεατές στη Δύση από τον πόλεμο στην Ουκρανία:
Μια γιαγιά, τυλιγμένη με ένα χοντρό σακάκι για να προστατευτεί από το κρύο, στέκεται κλαίγοντας μπροστά από το ξύλινο σπίτι της, που πήρε φωτιά από μια ρουκέτα που χτύπησε το χωριό της. “Κατέστρεψαν τα πάντα!” κλαίει. “Τίποτα δεν έμεινε.”
Αλλά αυτό είναι το ρωσικό κυβερνητικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya24 και, σε αυτό το ρεπορτάζ, οι στρατιώτες που επιτίθενται στο χωριό της είναι Ουκρανοί, όχι Ρώσοι. Ο Ρώσος ανταποκριτής τους αποκαλεί “εθνικιστές”. Άλλες αναφορές στο κανάλι τους αποκαλούν “νεοναζί”, “φασίστες” ή “ναρκομανείς” που χρησιμοποιούν πολίτες ως “ανθρώπινες ασπίδες”.
Πώς παρουσιάζουν τα ρωσικά ΜΜΕ την εισβολή
Σχεδόν όλες οι αναφορές της σύγκρουσης προέρχονται από την αποσχισθείσα περιοχή Ντόνμπας στα ανατολικά της Ουκρανίας, συγκεκριμένα τις δύο αυτοαποκαλούμενες “λαϊκές δημοκρατίες” του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, κυρίως ρωσόφωνες, τι οποίες η Ρωσία αναγνώρισε ως ανεξάρτητες στις 21 Φεβρουαρίου.
Αυτό ήταν το έναυσμα για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, παρέχοντας στη Μόσχα το πρόσχημα, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε καμία επιλογή από το να τους “προστατεύσει” από την επικείμενη επίθεση από την Ουκρανία, ισχυρισμός που το Κίεβο αρνείται κατηγορηματικά. Όπως το έθεσε ένα δελτίο ειδήσεων: “Η αποναζιστοποίηση ήταν δυνατή μόνο με στρατιωτική επιχείρηση”.
Στις ρωσικές εκπομπές, ο πόλεμος στην υπόλοιπη Ουκρανία, ο πόλεμος που βιώνουν οι περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, αγνοείται σε μεγάλο βαθμό — τα συντρίμμια της Μαριούπολης που έμειναν μετά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. τους απανθρακωμένους σκελετούς σπιτιών και κτιρίων στο Χάρκοβο, το Chernihiv, το Kherson, το Zhytomyr και άλλες πόλεις που αποδεκατίζονται από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, κατοικημένες γειτονιές στην πρωτεύουσα Κίεβο, μαζί με τους αιφνιδιασμένους, ματωμένους κατοίκους τους που διαφεύγουν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς – σχεδόν τίποτα από αυτά δεν προβάλλεται στη ρωσική τηλεόραση. Κι όταν συμβεί κατηγορούνται οι ουκρανικές δυνάμεις. Δεν υπάρχει επίσης ακριβής κάλυψη των πρόσφατων στρατιωτικών αποτυχιών που υπέστη ο ρωσικός στρατός.
Οι αναφορές είναι συναισθηματικές, συχνά γεμάτες με οργισμένες κατηγορίες και απειλές. Σε μια από τις πιο δημοφιλείς συζητήσεις της Ρωσίας, ο οικοδεσπότης, Βλαντιμίρ Σολόβιοφ, καταφέρεται εναντίον της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών, χλευάζοντας κάποια στιγμή δημοσιεύματα αμερικανικών ΜΜΕ ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με ισχυρισμούς, δεν ενημερώνεται από τους βοηθούς του για το τι πραγματικά συμβαίνει στην Ουκρανία.
“Δεν ξέρετε ακόμα ποιες απαντήσεις προετοιμάζουμε για εσάς, δεν ξέρετε πού πηγαίνει αυτό, και πραγματικά δεν θα σας αρέσει, Αμερικανοί σύντροφοί μας!” Ο Πούτιν, επίσης, χρησιμοποιεί πιο ωμή, συναισθηματική γλώσσα στις τηλεοπτικές του εμφανίσεις καθώς συναντιέται με το Συμβούλιο Ασφαλείας του σε εικονικές συζητήσεις τύπου Zoom, ή αυτοπροσώπως, με ένα μέλος του υπουργικού συμβουλίου του να κάθεται στο αντίθετο άκρο ενός γελοία μεγάλου τραπεζιού, για να αποφύγει κάθε πιθανότητα μόλυνσης από τον Covid.
Η Δύση έχει έναν στόχο, ανέφερε σε μια ομιλία του: “Την καταστροφή της Ρωσίας”.
“Ωστόσο, οποιοσδήποτε λαός, και ειδικά ο ρωσικός λαός”, διαβεβαίωσε τους θεατές του, “θα είναι πάντα σε θέση να διακρίνει τους πραγματικούς πατριώτες από τα αποβράσματα και τους προδότες και απλά θα τους φτύσει, σαν σκνίπα που πετάχτηκε στο στόμα τους”.
Στον κλειστό κόσμο της ρωσικής προπαγάνδας, ωστόσο, το υψηλό συναίσθημα δεν μπορεί πάντα να αναπληρώσει την έλλειψη λογικής συνέπειας. Ο Πούτιν ισχυρίζεται ότι η Ουκρανία δεν είναι στην πραγματικότητα μια χώρα αλλά μάλλον ένα ιστορικό μέρος της Ρωσίας. Οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι, όπως το περιέγραψε σε μια φλύαρη πραγματεία που δημοσίευσε το περασμένο καλοκαίρι, είναι ένας λαός. Και όμως, στον πόλεμο που ο ίδιος διέταξε, οι Ρώσοι σκοτώνουν τους “αδελφούς” Ουκρανούς τους.
Όλα τα δελτία ειδήσεων είναι διανθισμένα με σύντομα βίντεο κλιπ που προορίζονται να αυξήσουν την υποστήριξη για την επίθεση στην Ουκρανία: πρόθυμοι νέοι που τρέχουν σε ένα σχηματισμό που, από ψηλά, γράφει το γράμμα “Z”, το ανεπίσημο σύμβολο της επίθεσης της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, ζωγραφισμένο σχεδόν σε κάθε τανκ και θωρακισμένο προσωπικό αεροπλανοφόρο στην εμπόλεμη ζώνη — και περιστασιακά, πίσω στη Ρωσία, με σπρέι ζωγραφισμένο στις πόρτες των Ρώσων που εκφράζουν την αντίθεσή τους στην εισβολή.
Σε ένα άλλο βίντεο “συλλαλητήριο γύρω από τη σημαία” με σύντομα αποσπάσματα από ανθρώπους που μοιάζουν με απλούς Ρώσους, ένας άνδρας λέει “Υποστηρίζω τον πρόεδρό μας!” Ένας άλλος διακηρύσσει: «Υποστηρίζω πλήρως τις πολιτικές του προέδρου μας για την προστασία του λαού μας!» Ακόμα ένας άλλος λέει “Δεν θέλουμε το ΝΑΤΟ να μας πλησιάσει”. Ο τελευταίος ομιλητής εκλιπαρεί: “Ας ενωθούμε!”
Απαγορεύονται δια νόμου οι λέξεις πόλεμος, επίθεση και εισβολή
Με οργουελική πινελιά, η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να ονομαστεί μόνο «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Σύμφωνα με ένα νόμο που ψηφίστηκε στις 4 Μαρτίου, είναι παράνομο να αποκαλείς τον πόλεμο “πόλεμο” ή να τον περιγράφεις ως “επίθεση” ή “εισβολή“. Οι παραβάτες μπορούν να τιμωρηθούν ακόμα και με 15 χρόνια κάθειρξη, όπως και οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί που διαδίδουν οτιδήποτε θεωρείται “ψευδείς ειδήσεις” σχετικά με την “επιχείρηση” ή τον ρωσικό στρατό.
Απλά δεν υπάρχει αντίθετη άποψη για τον πόλεμο που πρέπει να δει ή να ακουστεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Ρωσίας. Οι διαδηλώσεις στους δρόμους κατά του πολέμου που ξέσπασε σε ολόκληρη τη Ρωσία τις πρώτες εβδομάδες των συγκρούσεων, κατά τις οποίες περισσότερα από 15.000 άτομα τέθηκαν υπό κράτηση ή συνελήφθησαν, δεν προβάλλονται ποτέ στην κρατική τηλεόραση. Αποκλεισμός πληροφοριών
Η κυβέρνηση Πούτιν, εδώ και χρόνια, εξαλείφει μεθοδικά τα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας και, καθώς άρχιζε ο πόλεμος, τα δύο εναπομείναντα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, το TV-Dozhd (TV-Rain) και το Echo Moscow Radio, έκλεισαν μετά την ψήφιση του νέου νόμου “Μην λέτε πόλεμο”. Όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ελέγχονται τώρα από την κυβέρνηση, είτε απευθείας, είτε μέσω φιλικών προς το Κρεμλίνο ιδιοκτητών και των περισσότερων Ρώσων, με αξιοσημείωτη εξαίρεση τους νέους, να λαμβάνουν τα νέα και τις πληροφορίες τους από την τηλεόραση.
Διαδικτυακές πηγές πληροφοριών, όπως το Facebook, το Twitter, το Instagram και άλλες ξένες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων έχουν αποκλειστεί. Το ίδιο και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης που εκπέμπουν στη ρωσική γλώσσα, όπως το BBC και το Radio Free Europe / Radio Liberty.
Δικαιολογούν οι Ρώσοι τον πόλεμο και στηρίζουν Πούτιν
Αυτός ο αποκλεισμός πληροφοριών φαίνεται να έχει κάποια επιτυχία στο να πείσει τους Ρώσους ότι ο πόλεμος του προέδρου τους είναι δικαιολογημένος.
Υποτάσσεται σε μια προπαγάνδα ότι οι Ναζί κυβερνούν την Ουκρανία, ότι οι Ρώσοι συμπατριώτες στο Ντονμπάς είναι θύματα “γενοκτονίας”, ότι η ίδια η Ρωσία κινδυνεύει θανάσιμα από επίθεση του ΝΑΤΟ, κι έτσι είναι κατανοητό ότι πολλοί Ρώσοι υποστηρίζουν τον πόλεμο.
Δημοσκόπηση του Μαρτίου από το Levada Center, ανεξάρτητο δημοσκόπο, ανέφερε ότι τα ποσοστά του Πούτιν είχαν αυξηθεί από την αρχή του πολέμου, με το 83% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι ενέκριναν τον Ρώσο Πρόεδρο, έναντι 69% που ήταν τον Ιανουάριο. Αλλά είναι σαφές ότι οι δημοσκοπήσεις δεν είναι απαραίτητα αξιόπιστες σε μια χώρα όπου οι άνθρωποι υπόκεινται σε ένα ρεύμα προπαγάνδας και η διαφωνία δεν είναι ανεκτή.
Οι Ουκρανοί θα υποφέρουν για τα επόμενα χρόνια από την καταστροφή που εξαπολύθηκε από αυτόν τον περιττό πόλεμο. Αλλά και οι Ρώσοι θα υποστούν τις συνέπειες αυτού του φαύλου πολέμου ενημέρωσης που διεξάγεται από την ίδια την κυβέρνηση τους.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας