Ουκρανία: Η Μόσχα δέχτηκε προφορικά τις προτάσεις του Κιέβου

Ουκρανία: Η Μόσχα δέχτηκε προφορικά τις προτάσεις του Κιέβου

Πηγή: Φώτο αρχείου

Ουκρανία: Ουκρανός διαπραγματευτής υποστήριξε πως η Μόσχα βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με το Κίεβο, αφού ήδη έχουν γίνει δεκτές οι προτάσεις προφορικά.

Αν και ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, οι διαπραγματεύσεις έχουν καταγράψει μία καλύτερη πορεία. Σύμφωνα με τον επικεφαλή των Ουκρανών διαπραγματευτών η Ρωσία αποδέχθηκε «προφορικά» τις βασικές θέσεις της Ουκρανίας, η οποία αναμένει τώρα τη γραπτή επιβεβαίωση.

Ο Αραχάμια, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, άφησε να εννοηθεί ότι οι συζητήσεις για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας έχουν προχωρήσει σημαντικά. «Η Ρωσική Ομοσπονδία έδωσε επίσημη απάντηση σε όλες τις (ουκρανικές) θέσεις, δηλαδή τις αποδέχτηκε, εκτός από αυτές που αφορούν το ζήτημα της Κριμαίας», την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014, είπε ο διαπραγματευτής. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει επίσημη γραπτή επιβεβαίωση» παρά μόνο η «προφορική» αποδοχή εκ μέρους της Μόσχας.

RUSSIA PUTIN DEFENCE

Πολύ κοντά σε τετ α τετ Ζελένσκι – Πούτιν

Σύμφωνα με τον Αραχάμια, εάν τελικά γίνει κάποια απευθείας συνάντηση μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ρώσου Βλαντίμιρ Πούτιν, πιθανότατα θα φιλοξενηθεί στην Τουρκία. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «μας τηλεφώνησε (02/04), όπως και στον Βλαντίμιρ Πούτιν» λέγοντας ότι θα φιλοξενούσε μια τέτοια συνάντηση, αποκάλυψε. «Δεν γνωρίζουμε ούτε το πότε ούτε το που, όμως πιστεύουμε ότι ο τόπος θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η Άγκυρα ή η Κωνσταντινούπολη», πρόσθεσε.

Από την αρχή του πολέμου ο Ζελένσκι ζητά να συνομιλήσει απευθείας με τον Πούτιν. Ο Ουκρανός διαπραγματευτής υπογράμμισε ότι η Μόσχα συμφώνησε ότι ένα δημοψήφισμα για την ουδετερότητα της Ουκρανίας θα ήταν «ο μοναδικός τρόπος εξόδου από αυτήν την κατάσταση». Εάν οι Ουκρανοί δεν εγκρίνουν αυτό το καθεστώς ουδετερότητας «τότε θα επιστρέψουμε είτε σε εμπόλεμη κατάσταση, ίσως, είτε σε νέες διαπραγματεύσεις», είπε ο Αραχάμια.

Το Κρεμλίνο επιμένει ότι η Ουκρανία θα πρέπει να αποκηρύξει την ένταξη στο ΝΑΤΟ και να επιλέξει την ουδετερότητα. Λίγο νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι οι συνομιλίες με την «εχθρική» Ουκρανία δεν ήταν εύκολες, αλλά το σημαντικό είναι ότι συνεχίζονται. «Η Ουκρανία είναι μια πολύ δύσκολη χώρα, πολύ δύσκολη για εμάς. Στη σημερινή κατάσταση, είναι εχθρική απέναντί μας» είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση της Λευκορωσίας.

Ερντογάν: «Μπορεί να υπάρξει συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι στην Κωνσταντινούπολη»

Ο Tούρκος πρόεδρος, έχει ήδη προτείνει τη διεξαγωγή συνομιλιών σε επίπεδο κορυφής μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας. Ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιοινώνησε πρώτα με τον Oυκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε ότι οι ρωσο-ουκρανικές ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξήχθησαν στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές της εβδομάδας, έδωσαν «ουσιαστική ώθηση» στις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες, ο Ερντογάν επανέλαβε την πρότασή του για μια συνάντηση του Ζελένσκι με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στην Τουρκία, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας. Ο Ζελένσκι, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον Ερντογάν για την προθυμία του να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία και, όπως ανέφερε σε ανάρτησή του, «συμφώνησαν στα περαιτέρω βήματα για την ειρήνευση».

Στη συνέχεια, ο Ερντογάν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, κάλεσε τη Ρωσία και την Ουκρανία να ενεργήσουν με βάση την κοινή λογική και να διατηρήσουν τον διάλογο. Ερντογάν και Πούτιν συζήτησαν επίσης για τις ειρηνευτικές συνομιλίες που είχαν προ ημερών στην Κωνσταντινούπολη διαπραγματευτές από τη Μόσχα και το Κίεβο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play