DW: Πακοσμιοποίηση ή απoπαγκοσμιοποίηση – Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε
Πηγή: DW
Πρώτον, η κρίση του κορωνοϊού έφερε ρωγμές στην οικονομική μας αλληλεξάρτηση. Τώρα, ο πόλεμος στην Ουκρανία ανατινάζει τις αγορές εμπορευμάτων. Αυτά μπορεί να είναι πινακίδες στο δρόμο της αποπαγκοσμιοποίησης — που αναδιαμορφώνει τον κόσμο μας.
Σίγουρα, έχετε ακούσει για την παγκοσμιοποίηση. Τι γίνεται όμως με την αποπαγκοσμιοποίηση;
Διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας, αυξανόμενα κόστη, ελλείψεις — αυτές οι καθημερινές πραγματικότητες θα μπορούσαν να συνδεθούν με μια διαδικασία γνωστή ως αποπαγκοσμιοποίηση.
Ορισμένοι ειδικοί βλέπουν ακόμη και τον πόλεμο στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με την πανδημία, ως σημείο καμπής προς μια εποχή αποπαγκοσμιοποίησης.
Αλλά τι μορφή θα έπαιρνε αυτός ο νέος κόσμος;
Μια σύντομη εισαγωγή στην παγκοσμιοποίηση
Οι ειδικοί περιγράφουν συνήθως τρεις τύπους παγκοσμιοποίησης: οικονομική, κοινωνική και πολιτική παγκοσμιοποίηση.
Η οικονομική παγκοσμιοποίηση είναι η ενοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας από την άποψη του εμπορίου.
Αυτή η διαδικασία έχει σίγουρα το μερίδιό της σε υποστηρικτές και επικριτές. Η παγκοσμιοποίηση βγάζει τους ανθρώπους από τη φτώχεια και αυξάνει το βιοτικό επίπεδο τους, διακηρύσσουν οι υποστηρικτές της.
Ωστόσο, οι ανταμοιβές της οικονομικής παγκοσμιοποίησης δεν μοιράζονται εξίσου.
«Διεθνώς, καθώς και στις βιομηχανικές κοινωνίες, η ανισότητα έχει αυξηθεί», επιβεβαιώνει ο Andreas Wirsching, καθηγητής ιστορίας στο LMU στο Μόναχο. Η οικονομική παγκοσμιοποίηση είχε ως αποτέλεσμα «πολλούς νικητές, αλλά και πολλούς ηττημένους — αυτό είναι αναμφισβήτητο».
Τα μειονεκτήματα της παγκοσμιοποίησης περιλαμβάνουν επίσης κοινωνικές και οικολογικές συνέπειες, επισημαίνει η Cora Jungbluth, οικονομολόγος και ανώτερος εμπειρογνώμονας στο ινστιτούτο Bertelsmann Stiftung της Γερμανίας.
Οι εργαζόμενοι σε χώρες υψηλού εισοδήματος έχουν δει θέσεις εργασίας να μετακινούνται σε χώρες με χαμηλότερο κόστος, ενώ «πολυεθνικές εταιρείες έχουν αναθέσει σε τρίτους τα πιο “βρώμικα” βήματα παραγωγής σε αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες χώρες, συμβάλλοντας έτσι σε περιβαλλοντικά ζητήματα εκεί».
Η παγκοσμιοποίηση σε υποχώρηση από τη Μεγάλη Ύφεση
Ακριβώς όπως η παγκοσμιοποίηση αντανακλά μια διαδικασία αυξανόμενης οικονομικής αλληλεξάρτησης, η αποπαγκοσμιοποίηση σηματοδοτεί τότε μια υποχώρηση από την παγκόσμια οικονομική ολοκλήρωση. Και υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό συμβαίνει εδώ και αρκετό καιρό.
Ένα βασικό μέτρο της παγκοσμιοποίησης – το μερίδιο του εμπορίου στο παγκόσμιο ΑΕΠ – κορυφώθηκε το 2008 στην αρχή της Μεγάλης Ύφεσης.
“Η αναλογία των εξαγωγών προς το ΑΕΠ σε όλο τον κόσμο αυξήθηκε αρκετά σημαντικά τις δεκαετίες του 1990 και του 2000. Αλλά από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και του 2009, αυτά τα μέτρα ήταν σταθερά ή μειωμένα”, εξηγεί ο Douglas Irwin , καθηγητής οικονομικών στο Dartmouth College στις ΗΠΑ. .
Ο Irwin και άλλοι ειδικοί σημειώνουν επίσης ότι αυτό έχει συνδεθεί με τον λαϊκισμό και τις προστατευτικές οικονομικές πολιτικές. Υπάρχουν όμως και άλλοι σημαντικοί παράγοντες που φρενάρουν την παγκοσμιοποίηση.
Μετά ήρθε η πανδημία
Οικονομικά, η κρίση του κορωνοϊού ήταν διαβόητη για τις διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας . Ποιος θα μπορούσε να ξεχάσει τις προκύπτουσες ελλείψεις, τις αυξήσεις των τιμών, τη συσσώρευση – εκείνη τη στιγμή που έφτασες στο τελευταίο σου ρολό χαρτιού υγείας;
Μια τέτοια διαταραχή ώθησε μια θεμελιώδη αλλαγή στο σχεδιασμό αυτών των αλυσίδων εφοδιασμού, εξηγεί η Μέγκαν Γκριν, οικονομολόγος και ανώτερος συνεργάτης στη Σχολή Κένεντι του Χάρβαρντ.
«Η πανδημία μετατόπισε μια τάση από την έγκαιρη κατασκευή περισσότερο προς τη διατήρηση αποθεμάτων», λέει ο Greene. Περιγράφει αυτό το νεότερο σύστημα έκτακτης ανάγκης ως “παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού συν εφεδρικά σχέδια”, έτσι ώστε οι εταιρείες να μην μένουν σε χλωρό κλαρί όταν υπάρχουν παγκόσμιες διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Στο πλαίσιο αυτού του μοντέλου “εφοδιαστική αλυσίδα συν”, η Jungbluth προσθέτει ότι χώρες και εταιρείες σκέφτονται να συντομεύσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού: “Ίσως να τις πάρουν πίσω στην πατρίδα τους, να διατηρήσουν την παραγωγή βασικών εισροών και τεχνολογιών πιο κοντά στις εγκαταστάσεις παραγωγής τους”.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στην πλευρά της προσφοράς — η οποία είναι, στην ουσία, μια απομάκρυνση από την παγκοσμιοποίηση, με επίκεντρο την αποτελεσματικότητα και τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας.
Και τώρα ο πόλεμος στην Ουκρανία
Οι καταναλωτές έχουν αισθανθεί τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, μαζί με τις επακόλουθες κυρώσεις, κυρίως στους τομείς της ενέργειας και των γεωργικών προϊόντων.
«Έχουμε έλλειψη απαραίτητων ενεργειακών εισαγωγών, γιατί η Ευρώπη χρειάζεται ορυκτά ενέργεια από τη Ρωσία », λέει ο Thiess Petersen, οικονομολόγος και συνάδελφος της Jungbluth στο Bertelsmann Stiftung. «Και ολόκληρος ο κόσμος χρειάζεται γεωργικά προϊόντα από τη Ρωσία και την Ουκρανία».
Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι πολύ σημαντικοί παγκόσμιοι εξαγωγείς σιταριού και ηλιέλαιου.
Ο Irwin επιβεβαιώνει ότι η διακοπή των εξαγωγών λόγω του πολέμου και των κυρώσεων έχει ως αποτέλεσμα ορισμένες αυξήσεις τιμών. «Έχουμε δει τις τιμές των εμπορευμάτων να ανεβαίνουν αρκετά ως αποτέλεσμα του πολέμου: τιμές σιταριού, τιμές πετρελαίου (τουλάχιστον αρχικά)». Αυτό αυξάνει τις τιμές για τους καταναλωτές, το οποίο με τη σειρά του τροφοδοτεί τον πληθωρισμό .
Από την άλλη πλευρά, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας απομονώνουν αυτή τη μεγάλη οικονομία από τον υπόλοιπο κόσμο.
Οι οικονομολόγοι βλέπουν εδώ όχι μόνο μια αποσύνθεση των διασυνδεδεμένων αγορών, αλλά και μια απελευθέρωση της προόδου που έφερε μαζί της, η παγκοσμιοποίηση.
Οι ελλείψεις και οι υψηλές τιμές βασικών ειδών διατροφής που προκύπτουν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα γίνουν αισθητές όχι μόνο σε χώρες υψηλού εισοδήματος, αλλά και σε αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες χώρες. Για χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τέτοιες εισαγωγές φθηνού αλεύρου και λαδιού, αυτό «μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε λιμό », προσθέτει ο Jungbluth.
Τέλος της εποχής της παγκοσμιοποίησης;
Η Μεγάλη Ύφεση, που ακολούθησε προστατευτισμός με δασμολογικό προσανατολισμό, αναδιάρθρωση της εφοδιαστικής αλυσίδας λόγω της πανδημίας, αποσύνθεση των αλληλένδετων αγορών εμπορευμάτων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία — ο Petersen καταλήγει, «Ίσως τώρα βρισκόμαστε στην αρχή ενός είδους αποπαγκοσμιοποίησης».
Ο οικονομολόγος Greene επισημαίνει ότι δεν υπάρχει δείκτης για τη μέτρηση της παγκοσμιοποίησης. Αμφισβητεί μια κυρίαρχη αφήγηση, η οποία προωθήθηκε όταν ξεκίνησε η πανδημία, σχετικά με την αυξημένη αγκυροβόληση, την προσγείωση και την περιφερειοποίηση των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού. Αυτή η αφήγηση δεν υποστηρίζεται από πολλούς μετρητές της παγκοσμιοποίησης, για παράδειγμα δεδομένα ερευνών.
«Στην τελευταία έρευνα που διεξήχθη από το Εμπορικό Επιμελητήριο της Σαγκάης, καμία από τις αμερικανικές εταιρείες δεν προτίθεται να φύγει από την Κίνα και να επιστρέψει στις ΗΠΑ», επισημαίνει ο Greene.
Προσθέτει ότι αν και οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις στην Κίνα συνεχίστηκαν με γοργούς ρυθμούς, οι βραχυπρόθεσμες επενδύσεις άρχισαν να αποσύρονται μόλις η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, ως ένδειξη μιας πιθανής στροφής.
Αλλά ακόμη και ο Γκριν παραδέχεται: «Η κορύφωση της παγκοσμιοποίησης είναι πολύ πίσω μας — θα έλεγα ότι βλέπουμε την παγκοσμιοποίηση να προχωρά πολύ πιο αργά από ό,τι πριν, αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμη σε περιοχή αποπαγκοσμιοποίησης».
Γενναία νέα μπλοκ
Οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας και η φυγή κεφαλαίων από την Κίνα δείχνουν μια κυρίαρχη τάση, πιστεύει ο Jungbluth. «Τα τελευταία χρόνια, οι χώρες προσπαθούν να μειώσουν τις λεγόμενες κρίσιμες εξαρτήσεις, οι οποίες μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε αποπαγκοσμιοποίηση».
Ο Irwin κάνει παραλληλισμούς με την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, όταν «ορισμένες χώρες που ήταν πολιτικά ευθυγραμμισμένες έγιναν επίσης πιο οικονομικά ευθυγραμμισμένες και όχι τόσο ενσωματωμένες με άλλες».
Οι Jungbluth, Petersen και άλλοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι ο κόσμος οδεύει προς το παρόν προς δύο ξεχωριστά γεωπολιτικά οικονομικά μπλοκ: ένα που αποτελείται από δημοκρατικές χώρες με οικονομία αγοράς (ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ωκεανία, Βόρεια και Νότια Αμερική) και ένα άλλο μπλοκ των αυταρχικών κρατών (Κίνα, Ρωσία και οι σημαντικότεροι εμπορικοί τους εταίροι).
«Αυτό που βλέπουμε είναι μια επιστροφή της γεωπολιτικής, και αυτές οι τάσεις οδηγούν επίσης στην αποπαγκοσμιοποίηση — προσπαθώντας να μειώσουν τις οικονομικές εξαρτήσεις από χώρες που δεν έχουν το ίδιο πνεύμα», λέει ο Jungbluth.
Λοιπόν, βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας νέας εποχής;
Αυτή είναι μια δημοφιλής συζήτηση, καταλήγει ο ιστορικός Andreas Wirsching.
«Μπορείτε σχεδόν να σκεφτείτε αυτές τις δύο στιγμές μαζί: την πανδημία του 2020 και τώρα αυτόν τον επιθετικό πόλεμο το 2022. Έχουμε την αίσθηση, έχουμε την εντύπωση ως συγκατοίκοι εδώ και τώρα, ότι κάτι αλλάζει θεμελιωδώς».
«Αλλά πώς μπορούν να φανούν οι διάφοροι παράγοντες μαζί, αυτό θα γίνει φανερό μόνο αργότερα».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας