Βρετανία: Εδωσε στη Ρωσία 22 δισ. λίρες σε οκτώ χρόνια

Βρετανία: Εδωσε στη Ρωσία 22 δισ. λίρες σε οκτώ χρόνια

Πηγή: stourbridgenews.co.uk, bloomberg.com

Η Μ. Βρετανία αγόρασε ρωσική ενέργεια καταβάλλοντας το ιλιγγιώδες ποσό των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, την τελευταία οκταετία, χρήματα που αντιστοιχούν σε αγορά 8.000 αρμάτων μάχης..

Ερευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αποκάλυψε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει καταβάλει περίπου 30 δισ. δολάρια για να αγοράσει ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και μετά – ποσό που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν για να αγοράσει 8.000 άρματα μάχης νέας γενιάς.

Στην ανάλυση των ερευνητών που δημοσίευσε η Σχολή Επιχειρήσεων και Περιβάλλοντος Smith της Οξφόρδης και με την εισβολή στην Ουκρανία να έχει μπει στον δεύτερο μήνα πολεμικών επιχειρήσεων, υποδεικνύεται  ότι η Μ. Βρετανία θα μπορούσε να περιορίσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου έως το 2023 και ρωσικού φυσικού αερίου έως το 2024, εάν η κυβέρνηση ακολουθούσε τις συστάσεις της Επιτροπής Κλιματικής Αλλαγής (CCC) της χώρας.

Στην ίδια έρευνα αποκαλύπτεται ότι η Βρετανία θα μπορούσε να απεξαρτηθεί πλήρως από το ρωσικό φυσικό αέριο, εάν κάθε νοικοκυριό χαμήλωνε την κεντρική του θέρμανση κατά 1 (ένα)  βαθμό Κελσίου (1,8 βαθμούς Φαρενάιτ).

Οι Βρετανοί έδωσαν 22 δισ. λίρες στη Ρωσία

“Σοκάρει η σκέψη ότι έχουμε δώσει 22 δισεκατομμύρια λίρες στη Ρωσία, με τον Πούτιν να εξαπολύει μια βάναυση στρατιωτική επίθεση”, τόνισε ο Cameron Hepburn, διευθυντής της Σχολής Smith, επισημαίνοντας ότι το ποσό αυτό ισούται με την απόκτηση 8.000 προηγμένων αρμάτων μάχης T-14 Armata από πλευράς Ρωσίας. Με την τιμή του κάθε άρματος να ανέρχεται στα 4 εκατ. δολάρια, το Τ-14 δεν έχει αναπτυχθεί στο πεδίο της μάχης, αφού το κόστος του είναι πολύ μεγάλο για να διακινδυνεύσουν οι ρωσικές δυνάμεις να το χάσουν, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές.

“Τα χρήματα που δαπανούνται για την εισαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορούν αντ’ αυτού να επενδυθούν στην εγκατάσταση φθηνότερης καθαρής ενέργειας, εξοικονομώντας μακροπρόθεσμα χρήματα για τα νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου και συμβάλλοντας στην προστασία του πλανήτη”, παρατήρησε ο Hepburn.

Όπως εξήγησε, η προσήλωση στη δέσμευση (2020) της CCC για μια “ισορροπημένη πορεία προς τη μηδενική καθαρή κατανάλωση ενέργειας” θα μείωνε κατά 30% τη ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2022 έως το 2030, εξοικονομώντας περίπου 70 δισ. λίρες (93 δισ. δολάρια) μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Μείωση στις εισαγωγές έως το 2024

“Μια τέτοια μείωση της ζήτησης θα έδινε στο Ηνωμένο Βασίλειο την επιλογή να περιορίσει τις πιο κοστοβόρες εισαγωγές ή τη στρατηγική επιλογή να μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου μέχρι το 2024”, τόνισε ο Hepburn.

Το σχέδιο της CCC, όπως αναφέρεται και στο Capital, καθορίζει μια επενδυτική στρατηγική που στοχεύει στη μείωση της εκπομπής ρύπων στο Ην. Βασίλειο κατά 78% –σε σχέση με τα επίπεδα του 1990– έως το 2035. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται αύξηση των επενδύσεων στα 50 δισ. λίρες (66 δισ. δολάρια) ετησίως έως το 2030, ως επί το πλείστον από τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να συνεχιστεί η ενεργειακή μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα, η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και να δημιουργηθούν υποδομές για τη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων.

Σε συνδυασμό με την κυβερνητική πολιτική, η CCC αναφέρει ότι ο αντίκτυπος αυτών των επενδύσεων θα είναι ευρύτατος: μεταξύ άλλων, θα δημιουργηθεί πληθώρα νέων θέσεων εργασίας, θα δουν μειώσεις στους λογαριασμούς ενέργειας οι καταναλωτές και βελτιωμένων αποτελεσμάτων για την υγεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play