Ρωσία: Δημοσιογράφοι παραιτήθηκαν λόγω της προπαγάνδας του Πούτιν
Η Ρωσία βρίσκεται και εκείνη υπό κρίση όσο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Μετά τα νέα μέτρα του Πούτιν, ακτιβιστές δημοσιογράφοι αντέδρασαν παραιτούμενοι εκ των καθηκόντων τους κατηγορώντας ότι η κρατική τηλεόραση σκιαγραφεί μια σοβαρά διαστρεβλωμένη εικόνα του πολέμου στην Ουκρανία.
Περαιτέρω συσφίγγοντας τον έλεγχο του Κρεμλίνου στα μέσα ενημέρωσης , Ρώσοι νομοθέτες ενέκριναν την Τρίτη νομοθεσία που επιβάλλει ποινές φυλάκισης έως και τριών ετών για τη δημοσίευση ψευδών πληροφοριών σχετικά με τις ενέργειες της Ρωσίας στο εξωτερικό.
Δυσκολεύει η απόκτηση ανεξάρτητης πληροφορίας
Ο Βλαντιμίρ Σλίβιακ, συμπρόεδρος της ρωσικής περιβαλλοντικής ομάδας Ecodefense και νικητής του Εναλλακτικού Βραβείου Νόμπελ, είπε στο FRANCE 24 ότι «γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αποκτηθούν ανεξάρτητες πληροφορίες» στη Ρωσία σχετικά με τον πόλεμο. Αρκετοί δημοσιογράφοι έχουν επίσης παραιτηθεί από τη δουλειά τους λόγω αιτημάτων κρατικής προπαγάνδας. Ένας Ρώσος δημοσιογράφος, ο οποίος για χρόνια ήταν ανώτερος ανταποκριτής της κρατικής τηλεόρασης στο εξωτερικό, επέκρινε την προπαγάνδα που μεταδόθηκε από φιλο-Κρεμλίνο μέσα ενημέρωσης μετά την δραματική παραίτησή του λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.
Η Zhanna Agalakova, ένα γνώριμο πρόσωπο στα ρωσικά νοικοκυριά από δύο δεκαετίες που εργαζόταν ως ανταποκρίτρια σε δημοσιεύσεις που περιλάμβαναν τη Νέα Υόρκη και το Παρίσι, είχε ανακοινώσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι αποχωρεί από το Pervy Kanal (Κανάλι Ένα) λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.
Μιλώντας δημόσια για πρώτη φορά μετά την παραίτησή της, η Agalakova είπε στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι που διοργάνωσε η ομάδα ελευθερίας του Τύπου Reporters Without Borders (RSF) ότι δεν μπορούσε πλέον να εμπλέκεται στα «ψέματα» και τη «χειραγώγηση» του ρωσικού κράτους. ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ. «Θέλω ο λαός της Ρωσίας να με ακούσει και να μάθει τι είναι η προπαγάνδα και να σταματήσει να γίνεται ζόμπι», είπε. Με δάκρυα στα μάτια, η Αγκαλάκοβα είπε ότι δίσταζε πολύ καιρό πριν μιλήσει, αλλά στη συνέχεια αποφάσισε ότι «δεν υπήρχε άλλη επιλογή».
Η Αγκαλάκοα παραδέχτηκε ότι είχε «κάνει πολλούς συμβιβασμούς στην καριέρα μου», αλλά χαρακτήρισε την εισβολή στην Ουκρανία «κόκκινη γραμμή».
Δεν είναι ο μόνος δημοσιογράφος που παραιτήθηκε
Υπήρξε επίσης έντονη εστίαση στη ρωσική τηλεόραση από τη στιγμή που η Marina Ovsyannikova , συντάκτρια στο Pervy Kanal, μπήκε στο πλατό της ναυαρχίδας των βραδινών ειδήσεων Vremya (Time) την περασμένη εβδομάδα, κρατώντας μια αφίσα που έγραφε “No War”. Η Ovsyannikova συνελήφθη αργότερα και ένα δικαστήριο της Μόσχας της επέβαλε γρήγορα πρόστιμο 30.000 ρούβλια (260 ευρώ). Όμως, παρά την απελευθέρωση, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει περαιτέρω δίωξη, κινδυνεύοντας με χρόνια φυλάκιση σύμφωνα με τους δρακόντεους νέους νόμους.
Η παρουσιάστρια ειδήσεων του καναλιού NTV Lilya Gildeeva, η οποία εργάζεται στο κανάλι που ανήκει πλέον στον ενεργειακό κολοσσό Gazprom από το 2006, δήλωσε ότι έφυγε από τη Ρωσία και παραιτήθηκε από τη δουλειά της. Και ο μακροχρόνιος ανταποκριτής του NTV στις Βρυξέλλες, Vadim Glukser, είπε ότι παρέδωσε την ειδοποίησή του.
«Πολλοί δημοσιογράφοι, παραγωγοί ή άνθρωποι που εργάζονται στα μέσα ενημέρωσης σκέφτονται όπως εγώ», είπε η Αγκαλάκοβα στους δημοσιογράφους στο Παρίσι. “Είναι εύκολο να τους κατηγορείς, να ρωτάς γιατί δεν παραιτούνται, δεν διαμαρτύρονται. Όμως όσοι μένουν έχουν οικογένειες, ηλικιωμένους γονείς, παιδιά, σπίτια για να πληρώσουν. Είναι όμηροι της κατάστασης”.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας