Μαριούπολη: Απέραντο νεκροταφείο οι δρόμοι της – Αυτοσχέδιοι τάφοι παντού
Πηγή: Twitter/mariupolnow
Οι δρόμοι της Μαριούπολης μετατρέπονται σε νεκροταφεία με αυτοσχέδιους τάφους που εμφανίζονται σε όλη την πολιορκημένη πόλη του λιμανιού.
Τα πτώματα αμάχων και στρατιωτών θάβονται κάτω από τα συντρίμμια κατεστραμμένων κτιρίων ή αφήνονται στους δρόμους με τους διασώστες να μην μπορούν να ανακτήσουν τα θύματα και να τους δώσουν μια σωστή ταφή λόγω των αδιάκοπων βομβαρδισμών.
#Mariupol today. Videos @mariupolnow #UkraineRussiaWar #UkraineUnderAttack #StopRussia #StopPutin pic.twitter.com/GDtVyTorAs
— Ukrainian Media_Truth about war in Ukraine (@truth_about_war) March 12, 2022
Ο ΟΗΕ δήλωσε την Παρασκευή ότι έλαβε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με μαζικούς τάφους στην πόλη – ένας από τους οποίους θεωρείται ότι χωράει μέχρι και 200 πτώματα.
Νωρίτερα αυτό τον μήνα, γραφικές εικόνες έδειχναν νεκροθάφτες να σκάβουν χαρακώματα 25 μέτρων σε ένα από τα παλιά νεκροταφεία στη Μαριούπολη, και να κάνουν το σημάδι του σταυρού, καθώς έσπρωχναν πτώματα τυλιγμένα σε χαλί ή σακούλες στην άκρη.
Οι κάτοικοι χρειάστηκε επίσης να σκάψουν τάφους στην άκρη του δρόμου απέναντι από κατεστραμμένα κτίρια κατοικιών, με όσους δεν σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς να πρέπει να υπομείνουν έλλειψη ιατρικών προμηθειών, νερού και ηλεκτρικού ρεύματος.
Η Μαριούπολη έχει δει μερικές από τις πιο έντονες μάχες από τότε που ο Πούτιν διέταξε τον στρατό του να εισβάλλει στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου ως μέρος αυτού που ο Ρώσος ισχυρός χαρακτήρισε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν την πόλη αδιακρίτως, ισοπεδώνοντας μεγάλες εκτάσεις της πόλης.
Περισσότεροι από 1.200 άμαχοι πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν καθώς η Μόσχα «τρομοκρατεί» τον αιχμάλωτο πληθυσμό με όλο και πιο βάναυσες επιθέσεις.
Μία εξ αυτών περιλαμβάνει περίπου 300 ανθρώπους που πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους όταν μια καταστροφική ρωσική αεροπορική επιδρομή κατέστρεψε ένα θέατρο που χρησιμοποιείται ως προσωρινό καταφύγιο.
Η Ματίλντα Μπόγκνερ, επικεφαλής της ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, δήλωσε ότι έχει «αυξανόμενες πληροφορίες για μαζικούς τάφους που υπάρχουν».
Δεν διευκρίνισε περαιτέρω τα στοιχεία, προσθέτοντας ότι δεν είναι σαφές εάν οι νεκροί ήταν στρατιώτες ή πολίτες.
Η έκταση των βομβαρδισμών καθιστά όλο και πιο δύσκολη την επαλήθευση του αριθμού των θυμάτων, με τα πτώματα να πρέπει να μένουν έξω στους δρόμους.
Όπως είπε: «Ο αριθμός των αμάχων και η έκταση των ζημιών εγείρει σοβαρές ανησυχίες και υποδηλώνει έντονα ότι έχουν υπάρξει παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και ιδίως των αδιάκριτων επιθέσεων».
Μαριούπολη: Τσετσένοι πυροβολούν ανεξέλεγκτα φωνάζοντας «allahu akbar»
Την ίδια ώρα βίντεο αποκαλύπτει ομάδα Τσετσένων μαχητών βαριά οπλισμένων να πυροβολούν εναντίον κτιρίων της πόλης.
Το βίντεο, το οποίο μοιράστηκε ο Τσετσένος πολέμαρχος Ραμζάν Καντίροφ, σύμμαχος του Κρεμλίνου, έδειξε επίσης τους Τσετσένους στρατιώτες να γιορτάζουν καθώς η κάμερα αιφνιδίαζε για να δείξει τους “σκελετούς” κατεστραμμένων πολυκατοικιών.
Οι στρατιώτες, ντυμένοι με καμουφλαρισμένο στρατιωτικό εξοπλισμό, έριξαν τις γροθιές τους στην κάμερα και ακούγονταν να φωνάζουν «allahu akbar».
Στο κανάλι του telegram, ο Kadyrov ισχυρίστηκε ότι οι μαχητές του καθάριζαν «το έδαφος των Ναζί» – παπαγαλίζοντας μια γραμμή που χρησιμοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και η μηχανή προπαγάνδας του για να δικαιολογήσει την εισβολή στην Ουκρανία.
Εν τω μεταξύ, ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο δήλωσε ότι η κατάσταση στην πόλη παραμένει κρίσιμη, με τις οδομαχίες να λαμβάνουν χώρα στο κέντρο της.
Πρόσθεσε ότι έχει μιλήσει με τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Ουκρανία σχετικά με τις επιλογές για την εκκένωση αμάχων, αφού ο Εμανουέλλ Μακρόν δήλωσε ότι θα προτείνει στη Ρωσία ένα σχέδιο για να βοηθήσει τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν την περικυκλωμένο πόλη.
Ο Μακρόν ανακοίνωσε ένα τολμηρό σχέδιο με την Τουρκία και την Ελλάδα για την εκκένωση «όλων όσων επιθυμούν να φύγουν από τη Μαριούπολη», προσθέτοντας ότι θα το συζητήσει σύντομα με τον Πούτιν.
Ωστόσο, οι διπλωματικές εντάσεις έχουν αυξηθεί μετά την επίθεση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για τη δήλωσή του ότι ο Πούτιν «δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία».
Το σχόλιο, το οποίο ο Λευκός Οίκος αγωνίστηκε να “μαζέψει” καθώς το Κρεμλίνο εξέφρασε οργή, πραγματοποιήθηκε στο τέλος μιας κατά τα άλλα αποφασιστικής και φλογερής ομιλίας που συσπειρώνει τον ελεύθερο κόσμο για να ενωθεί σε αντίθεση με την απολυταρχία και την υποστήριξη της Ουκρανίας.
Το σχόλιο του Μπάιντεν θα μπορούσε επίσης να μειώσει το ενδιαφέρον του Πούτιν για συμβιβασμό και να αυξήσει τον πειρασμό του να κλιμακωθεί στην Ουκρανία, «διότι αν πιστεύει ότι έχει τα πάντα να χάσει, τότε θα πιστέψει ότι δεν έχει τίποτα να χάσει», δήλωσε ο Χάας.
Πριν καν ο Μπάιντεν επιβιβαστεί στο Air Force One για να ξεκινήσει την πτήση επιστροφής στην Ουάσινγκτον, οι βοηθοί του έσπευσαν να ισχυριστούν ότι δεν ζητούσε άμεση αλλαγή κυβέρνησης στη Μόσχα.
Ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να περικυκλώσει τις ουκρανικές δυνάμεις που μάχονται στις αποσχιστικές περιοχές στο ανατολικό τμήμα της χώρας, δήλωσαν Βρετανοί αρχηγοί μυστικών υπηρεσιών, καθώς η Ρωσία συνεχίζει τις επιθέσεις της στην Ουκρανία.
Οι δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν προελαύνουν νότια από την περιοχή γύρω από την πόλη Χάρκοβο και βόρεια από τη Μαριούπολη στην περιοχή Ντονμπάς σε μια προσπάθεια να περικυκλώσει τα ουκρανικά στρατεύματα, ανέφερε σήμερα το υπουργείο Άμυνας σε ενημέρωση πληροφοριών.
Το θέμα του Προέδρου ήταν ότι δεν μπορεί να επιτραπεί στον Πούτιν να ασκήσει εξουσία στους γείτονές του ή στην περιοχή. Δεν συζητούσε για την εξουσία του Πούτιν στη Ρωσία, ούτε για την αλλαγή καθεστώτος», δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κατήγγειλε γρήγορα τον Μπάιντεν, λέγοντας ότι «δεν εξαρτάται από τον πρόεδρο των ΗΠΑ και όχι από τους Αμερικανούς να αποφασίσουν ποιος θα παραμείνει στην εξουσία στη Ρωσία».
Οι δυνάμεις του Πούτιν θεωρείται ότι προελαύνουν νότια από την περιοχή γύρω από την πόλη Χάρκοβο και βόρεια από τη Μαριούπολη στην περιοχή Ντονμπάς σε μια προσπάθεια να περικυκλώσει τα ουκρανικά στρατεύματα, ανέφερε σήμερα το υπουργείο Άμυνας σε ενημέρωση πληροφοριών.
Ωστόσο, σε ένα ακόμη πλήγμα στη βάρβαρη εισβολή, οι ουκρανικές δυνάμεις απώθησαν επτά επιθέσεις στις ανατολικές περιοχές Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ και κατέστρεψαν αρκετά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας την Κυριακή.
Οι στρατιωτικοί αρχηγοί της Ουκρανίας αναφέρουν ότι η Ρωσία συνεχίζει την «πλήρους κλίμακας ένοπλη επίθεσή της», με επιθέσεις με ρουκέτες σε ουκρανικές πόλεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν ουκρανικές αποθήκες καυσίμων και τροφίμων στην πόλη Λβιβ, πυροδοτώντας τεράστιες πυρκαγιές και τραυματίζοντας τουλάχιστον πέντε άτομα.
Ωστόσο, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρακάλεσε τη Δύση να δώσει στην Ουκρανία άρματα μάχης, αεροπλάνα και πυραύλους για να αποκρούσει τις ρωσικές δυνάμεις, καθώς κατηγόρησε τους ηγέτες του ΝΑΤΟ ότι καθυστερούν τις προμήθειες λόγω «εκφοβισμού» από τη Μόσχα.
Ο Ζελένσκι απαίτησε από τα Δυτικά έθνη να παραδώσουν στρατιωτικό υλικό το οποίο «μαζεύει σκόνη» σε αποθέματα, αναφέροντας ότι η Ουκρανία χρειάζεται μόνο το 1 τοις εκατό των αεροσκαφών του ΝΑΤΟ και το 1 τοις εκατό των αρμάτων μάχης της.
Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ έχουν δώσει μέχρι στιγμής στην Ουκρανία αντιαρματικό και αντιαρματικό πύραυλο, καθώς επίσης μικρά όπλα και προστατευτικό εξοπλισμό, αλλά δεν έχουν προσφέρει καμία βαριά πανοπλία ή αεροπλάνα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας