Γαλλία: Το “αγκάθι” στις Γαλλικές προεδρικές εκλογές
Ένα από τους γενικούς πολιτικούς κανόνες που ισχύει και στην Γαλλία, είναι ότι ποτέ στις εκλογές δεν υπάρχει σίγουρο αποτέλεσμα. Μάλιστα ένας Γάλλος πολιτικός επιστήμονας προειδοποιεί ότι κανένας δεν θα πρέπει να προεξοφλεί το αποτέλεσμα που θα προκύψει στις 10 Απριλίου.
Ο Dominique Reynié, επικεφαλής της επιρροής του thinktank Fondapol, ανέφερε ότι είναι επικίνδυνο για τους ψηφοφόρους να μην μπαίνουν στον κόπο να προσέλθουν μόνο και μόνο επειδή οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν μια νίκη για τον Emmanuel Macron . Ο συνδυασμός του Covid και του πολέμου στην Ουκρανία έχει κάνει τις εκλογές απρόβλεπτες, είπε, παραδεχόμενος ότι ακόμη και οι ειδικοί στην ανάλυση των προτύπων ψηφοφορίας δεν μπορούσαν να ονομάσουν αξιόπιστα το αποτέλεσμα.\
Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Σύμφωνα με άρθρο στην Guardian, o Μακρόν απολαμβάνει μια ώθηση στις δημοσκοπήσεις που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στον ρόλο του ως παγκόσμιου μεσολαβητή για τη Μόσχα και το Κίεβο. Τα τελευταία στοιχεία σχετικά με τις προθέσεις ψήφου στον πρώτο γύρο δείχνουν ότι η υποστήριξη του Μακρόν μειώνεται περίπου στο 27% – μια ελαφρά πτώση σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, αλλά αυξημένη από πριν εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία. Η Μαρίν Λεπέν της ακροδεξιάς , η οποία υποστήριζε τον Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά πρόσφατα αποστασιοποιήθηκε, σκαρφάλωσε στο 21%.
Ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Jean-Luc Mélenchon ανέβηκε στην τρίτη θέση με 13%, με τον υποψήφιο της κυρίαρχης δεξιάς Valérie Pécresse πίσω του με 12% και τον Éric Zemmour με 10%. Η υποψήφια των Σοσιαλιστών Anne Hidalgo βρίσκεται στην όγδοη θέση με 2% πίσω από τον εκτροφέα προβάτων Jean Lassalle με 3%, τον Fabien Roussel του Κομμουνιστικού κόμματος με 4% και τους Πράσινους Yannick Jadot με 5%. Αυτό θα οδηγούσε σε δεύτερο γύρο των Μακρόν-Λε Πεν – μια επανάληψη των προεδρικών εκλογών του 2017 – με τις δημοσκοπήσεις να προβλέπουν νίκη 55%-45% του Μακρόν.
Οι κύριες ανησυχίες των πολιτών
Μια έρευνα για το Les Echos έδειξε ότι το κόστος ζωής και η κοινωνική προστασία, συμπεριλαμβανομένου του κράτους πρόνοιας, παραμένουν οι κύριες ανησυχίες των ψηφοφόρων. Ο πόλεμος στην Ουκρανία αναφέρθηκε από λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο ως παράγοντας που θα επηρεάσει την ψήφο τους.
«Το πλεονέκτημα για τον Μακρόν είναι ότι αυτή τη στιγμή του πολέμου, οι άνθρωποι συγκεντρώνονται στον πρόεδρο που είναι επικεφαλής του στρατού και της εξωτερικής πολιτικής… και υπάρχει η ιδέα ότι δεν είναι λογικό σε αυτή την κατάσταση να έχουμε έναν νέο πρόεδρο που δεν έχει εμπειρία. », είπε ο Reynié.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι ο «παράγοντας σημαίας» θα μπορούσε να αποτύχει εάν οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου, ιδιαίτερα η άνοδος των τιμών των καυσίμων, πλήξουν υπερβολικά τα πορτοφόλια των Γάλλων ψηφοφόρων.
Για την Ουκρανία
«Οι Γάλλοι είναι σοκαρισμένοι από την επιθετικότητα του Πούτιν και είναι υπέρ της Ουκρανίας, αλλά είναι μια δύσκολη και εξελισσόμενη κατάσταση. Επίσης, οι Γάλλοι ψηφοφόροι δεν πιστεύουν ότι είναι δικό τους να πληρώσουν για αυτήν την [πολεμική] προσπάθεια. Σε πολλές χώρες, αυτό θα μπορούσε πιθανώς να θεωρηθεί αστεία ιδέα, αλλά στη Γαλλία οι άνθρωποι συχνά θεωρούν ότι δεν εναπόκειται σε αυτούς να κάνουν μια προσπάθεια αλλά «το κράτος», χωρίς να καταλαβαίνουν ότι «το κράτος» είναι το ίδιο με το «οι Γάλλοι». «Δεν πιστεύω ότι οι άνθρωποι θα πουν «ω, κρίμα για τους Ουκρανούς», αλλά θα μπορούσαν να πουν ότι το κράτος θα πληρώσει για αυτό».
Η Le Monde έχει περιγράψει αυτή την προεδρική κούρσα ως μια «εκστρατεία φάντασμα» – που τελείωσε πριν καν ξεκινήσει – αλλά ο Reynié είπε ότι οι ψηφοφόροι που απέτυχαν να προσέλθουν επειδή πίστευαν ότι δεν υπήρχε νόημα κινδύνευαν να επαναλάβουν το προεδρικό τραύμα του 2002 , όταν ένας συνδυασμός ψήφοι αποχής και διαμαρτυρίας οδήγησαν τον ακροδεξιό Ζαν-Μαρί Λεπέν να νοκ-άουτ τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών στον πρώτο γύρο.
«Στις 10 Απριλίου θα μπορούσε να υπάρξει έντονη αποχή από μετριοπαθείς ψηφοφόρους που είναι κατά της Μαρίν Λεπέν αλλά εχθρικοί προς τον Εμανουέλ Μακρόν και αυτή είναι η μεγαλύτερη ομάδα στο εκλογικό σώμα. Αν δεν βγουν στον πρώτο γύρο, πιστεύοντας ότι είναι δεδομένο, απλά δεν ξέρουμε ποιες θα είναι οι συνέπειες. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η υψηλή αποχή δημιουργεί καταστάσεις που είναι μη αναστρέψιμες και αποδυναμώνουν τον δημοκρατικό χαρακτήρα της ψηφοφορίας».
Τι θα γίνει αν κερδίσει ο Μακρόν
Ο Ρεϊνιέ είπε ότι εάν ο Μακρόν κερδίσει μια δεύτερη θητεία, θα χρειαστεί ένα μεγάλο ποσοστό για να προωθήσει αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας υποσχόμενης από καιρό αναταραχής του συνταξιοδοτικού συστήματος.
«Γνωρίζουμε ήδη πώς θα αντιδράσει ο κόσμος στα αμφισβητούμενα μέτρα: θα πουν ότι σας ψηφίσαμε επειδή έγινε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Σας ψηφίσαμε γιατί ήσασταν εναντίον της Μαρίν Λεπέν. δεν σας ψηφίσαμε για να κάνετε αυτή τη μεταρρύθμιση». Και πρόσθεσε: «Θα ρισκάρω και θα πω ότι αν στοιχημάτιζα θα έπαιζα ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα επανεκλεγεί, αλλά ρισκάρω εξαιτίας όλων των πραγμάτων στα οποία δεν έχω κανέναν έλεγχο που θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις.
«Με βάση τις δημοσκοπήσεις και τις προθέσεις να ψηφίσουμε σήμερα, μπορούμε να πούμε ότι είναι πιθανό, αλλά είναι απλώς μια πιθανότητα. Θα ήταν παράλογο να πούμε ότι η επανεκλογή του Εμανουέλ Μακρόν είναι σίγουρη».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας