Μέση Ανατολή: Αίγυπτος, Ισραήλ και Εμιράτα ταράζουν τα νερά
Πηγή: Reuters
Ο πόλεμος της Ουκρανίας βρίσκεται στην κορυφή της διεθνούς ατζέντας, όμως η Μέση Ανατολή παρουσιάζει το δικό της ενδιαφέρον. Ο λόγος είναι ότι οι ηγέτες του Ισραήλ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Αιγύπτου έκανα μία τριμερή που σηματοδοτεί αλλαγές στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Ο πρόεδρος Αλ Σίσι υποδέχθηκε τον ισραηλινό πρωθυπουργό Ν. Μπένετ και τον ηγέτη των ΗΑΕ Μοχάμαντ μπιν Ζαγιεντ (ΜΒΖ), για συνομιλίες που αφορούσαν, τόσο το Ουκρανικό, όσο και τις περιφερειακές εξελίξεις.
Η διπλωματική κινητοποίηση που προκαλεί προβληματισμό
Όταν οι τρεις ισχυρότερες στρατιωτικά χώρες της περιοχής με επιλεκτικές σχέσεις με τη Δύση αλλά και με τη Ρωσία συναντιούνται τα πράγματα είναι δύσκολα. Κυρίως γιατί και οι τρεις έχουν εκφράσει πολλές φορές την ανησυχία τους για την διαχειριστική ικανότητα των ΗΠΑ.
Απειλές που δεν είναι οι ίδιες για όλους κάθε φορά, αλλά όμως στη συγκεκριμένη συγκυρία φαίνεται ότι αυτού του είδους η συνεργασία μπορεί να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας που μέχρι τώρα θα ήταν αδιανόητοι, όπως αυτοί μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, η μεταξύ Συρίας και Ισραήλ, με ενδιάμεσους τα ΗΑΕ και την Αίγυπτο στο σκέλος που αφορά τη Χαμάς.
Τα ΗΑΕ τους τελευταίους μήνες έχουν αναπτύξει μια πολυδιάστατη διπλωματική κινητοποίηση, με αποκατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία (χθες ο κ. Τσαβούσογλου ήταν ομιλητής στα Εμιράτα στην ετήσια συνάντηση των πρέσβεων της χώρας)απευθείας επαφές με τη Μόσχα πριν τέσσερις ημέρες και την επιβεβαίωση των καλών σχέσεων από τον ίδιο τον κ. Λαβρόφ και την αμέσως μετά την επιστροφή από τη ρωσική πρωτεύουσα του εμιρατιανου ΥΠΕΞ την άφιξη στα Εμιράτα του προέδρου της Συρίας Ασάντ στην πρώτη επίσκεψη του σε αραβική πρωτεύουσα μετά από μια δεκαετία.
Τι επιδιώκουν οι χώρες
Τα Εμιράτα είναι φανερό πως θέλουν να αφυπνήσουν τους Αμερικανούς για την αποδοκιμασία σχετικά με την επίσκεψη Άσαντ. Από την άλλη, οι ΗΠΑ θέλουν να κλείσουν γρήγορα την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, ασκώντας πιέσεις στις χώρες του Κόλπου να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου.
Η Αίγυπτος βλέπει καχύποπτα τα κηρύγματα της Ουάσιγκτον και οργανισμών και think tank που πρόσκεινται στους Δημοκρατικούς που βάζουν πάνω και από τα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας τους , ζητήματα ανθρώπινων και δημοκρατικών δικαιωμάτων σε χώρες συμμάχους των ΗΠΑ.
Το Ισραήλ έχει κάθε λόγο μετά από δεκαετίες απομόνωσης σε ένα εχθρικό περιβάλλον να αποκαταστήσει σχέσεις με δυο από τις ισχυρότερες αραβικές χώρες. Καθώς στο Τελ Αβιβ η αγωνία κορυφώνεται για το τι μέλει γενέσθαι με το Ιράν το Ισραήλ θα ήθελε να αποκαταστήσει ένα έστω και έμμεσο δίαυλο επικοινωνίας με την Τεχεράνη και σε αυτό μπορεί να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες οι επαφές που έχουν ήδη με το Ιράν, τα Εμιράτα αλλά και η Σ. Αραβία.
Η ανάγκη για οικονομική κάλυψη
Η Αίγυπτος, η οποία κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με μια επισιτιστική κρίση, καθώς σε ποσοστό 85% τα σιτηρά εισάγονται από τη Ρωσία και την Ουκρανία, θα χρειασθεί οικονομική στήριξη. Η Σ.Αραβία και τα ΗΑΕ έχουν βοηθήσει οικονομικά την Αίγυπτο όταν το χρειάσθηκε ο πρόεδρος Σίτι, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά ότι μια κρίση στην αγορά τροφίμων θα προκαλούσε κοινωνική αναταραχή που πιθανότατα θα οδηγούσε σε αποσταθεροποίηση το καθεστώς του.
Τα Εμιράτα έχουν μια ιδιάζουσα σχέση με το Ιράν καθώς η αντιπαράθεση οφείλεται και στη θρησκευτική διαμάχη και στην ιρανική κατάληψη τριών μικρών νησιών στον Περσικό Κόλπο, αλλά και την υποστήριξη των ανταρτών στην Υεμένη που στοχοποιούν τα ΗΑΕ και τη Σ. Αραβία, αλλά συγχρόνως όμως υπάρχουν σημαντικά οικονομικά συμφέροντα κυρίως στο Ντουμπάι από μια ομαλή συμβίωση με το Ιράν.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας