Γαλλία: Στον “πάγο” 22 δισ. ευρώ της Ρωσίας

Γαλλία: Στον “πάγο” 22 δισ. ευρώ της Ρωσίας

Πηγή: ING Think - ING Bank

Η Γαλλία έβαλε στον "πάγο" 22 δισ. ευρώ της Τράπεζας της Ρωσίας, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 4% των αποθεμάτων χρυσού και συναλλάγματος της Ρωσίας.

“Η Γαλλία πάγωσε περιουσιακά στοιχεία της Τράπεζας της Ρωσίας συνολικής αξίας άνω των 22 δισεκατομμυρίων ευρώ, ως μέρος των κυρώσεων της χώρας μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία”, ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ.

Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, αυτά τα περιουσιακά στοιχεία ανταποκρίνονταν περίπου στο 4% των αποθεμάτων χρυσού και συναλλάγματος της Ρωσίας .

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών Αντον Σιλουάνοφ γνωστοποίησε ότι περίπου τα μισά περιουσιακά στοιχεία της χώρας στο εξωτερικό έχουν μπλοκαριστεί εξαιτίας των κυρώσεων. Εξήγησε ότι αυτά τα ποσά διατηρούνταν εκεί για να πληρώνονται συμβόλαια σε ξένο νόμισμα και πρόσθεσε ότι ο υπουργός θεωρεί αυτό το πάγωμα αποτελεί de facto αθέτηση υποχρεώσεων των χωρών έκδοσης.

Στην Βαρκελώνη οι αρχές της Ισπανίας προχώρησαν στην κατάσχεση γιοτ «Valerie», μήκους 85 μέτρων και αξίας 140 εκατ. δολαρίων, το οποίο ανήκει στον Ρώσο ολιγάρχη Σεργκέι Τσεμέζοφ, πρώην πράκτορα της KGB και νυν διευθύνοντα σύμβουλο της κρατικής ρωσικής εταιρείας Rostec .

Στην Βαρκελώνη ήταν αγκυροβολημένο και το σούπερ γιοτ «Solaris» του Ρομάν Αμπράμοβιτς, αξίας 600 εκατομμυρίων δολαρίων, πριν αυτό αποπλεύσει για να εντοπιστεί, σύμφωνα με δημοσιεύματα, αρχικά στο Μαυροβούνιο και τις τελευταίες ημέρες στα ανοιχτά της Κέρκυρας και της Κρήτης αλλά σε διεθνή ύδατα.

Τις τελευταίες ώρες και η Αυστραλία επέκτεινε τις κυρώσεις που έχει επιβάλει σε βάρος της Μόσχας. «Η κυβέρνηση αποφάσισε άμεση απαγόρευση στις αυστραλιανές εξαγωγές προς τη Ρωσία αλουμίνας και μεταλλευμάτων αλουμινίου, συμπεριλαμβανομένου του βωξίτη, γεγονός που θα περιορίσει την ικανότητά της να παράγει αλουμίνιο που αποτελεί κρίσιμη εξαγωγή για τη Ρωσία», είπε ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον.

Η Ρωσία προμηθευόταν από την Αυστραλία  μεταλλεύματα που συνιστούσαν το 20% της παραγωγής αλουμινίου που στην συνέχεια εξήγαγε. Την ίδια στιγμή, η Καμπέρα υπόσχεται να αυξήσει και τον όγκο της στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play