Εκλογικό νόμος: Στο τραπέζι σχέδια για αλλαγή του με έξτρα μπόνους 10 εδρών
Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δηλώνει σε κάθε τόνο ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα αλλαγής του εκλογικού νόμου ωστόσο στο τραπέζι βρίσκεται η αλλαγή του συστήματος με έξτρα μπόνους 10 εδρών. Ο πρωθυπουργός μιλώντας στον ΣΚΑΙ πριν λίγες ημέρες είχε δηλώσει «έχουμε εκλογικό νόμο, με αυτόν τον εκλογικό νόμο θα πάμε σε εκλογές, με αυτόν τον εκλογικό νόμο εκτιμώ ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές».
Ποια τα σενάρια
Σύμφωνα με «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» στο ρεπορτάζ της Ελένης Ευαγγελοδήμου, στο οποίο γίνεται λόγος για σχέδια να υπάρξει ένα έξτρα μπόνους 10 εδρών στο πρώτο κόμμα, εφόσον αυτό έχει μεγάλη διαφορά από το δεύτερο. Ως γνωστόν, ο νόμος που ψήφισε η ΝΔ στις αρχές του 2020, πριν την πανδημία και την παγκόσμια αναστάτωση, προβλέπει κλιμακωτό μπόνους σε έδρες για το πρώτο κόμμα, γεγονός που απαιτεί ένα ποσοστό άνω του 38% για το πρώτο κόμμα ώστε να έχει μια ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία (ανάλογα και με το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής).
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υπάρχει προβληματισμός για ένα σοβαρό ενδεχόμενο όπως καταδεικνύουν και οι δημοσκοπήσεις να κερδίσει η ΝΔ με διψήφια διαφορά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (περισσότερο δηλαδή από τις εκλογές του 2019) αλλά να μην μπορέσει ο νικητής της κάλπης να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Μπροστά σε αυτό το «παράδοξο» όπως το χαρακτηρίζουν κυβερνητικά στελέχη, ένα σχέδιο αλλαγών έχει ήδη καταρτισθεί και προβλέπει κλιμακωτό μπόνους επιπλέον δέκα εδρών για το πρώτο κόμμα σε συνδυασμό με την «ψαλίδα» από το δεύτερο κόμμα.
Όπως αναφέρεται στα «Νέα», πληθαίνουν οι σχετικές εισηγήσεις προς το πρωθυπουργικό γραφείο να προωθήσει διορθωμένο σχέδιο στο φόντο, όπως υποστηρίζεται, ενός περιβάλλοντος αβεβαιότητας και ανατροπών σε πολλά επίπεδα (από την οικονομία έως την ενεργειακή στρατηγική της χώρας, την κοινωνική συνοχή κ.λπ.) με σοβαρά διακυβεύματα υπό το πρίσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Το δεύτερο σενάριο
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «Νέων», πέρα από τη βασική πίεση για ενίσχυση στο μπόνους από τη στιγμή που θα προκύπτει μεγάλη διαφορά (8-10 μονάδων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται) μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος, υπάρχουν εδώ και καιρό υποστηρικτές μιας δεύτερης πρότασης, που θεωρούν ότι ο πήχης της αυτοδυναμίας πρέπει ούτως ή άλλως να χαμηλώσει καθώς ο κόσμος, το γεωπολιτικό περιβάλλον και οι απαιτήσεις για σταθερότητα, έχουν αλλάξει δραματικά από τον Ιανουάριο του 2020 όταν ψηφιζόταν από την παρούσα κυβερνητική πλειοψηφία ο εκλογικός νόμος για τις μεθεπόμενες εκλογές.
Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ: Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας με τον ισχύοντα νόμο
Κατηγορηματικός ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας με τον εκλογικό νόμο που υπάρχει ήταν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.
Σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε «καμία».
Και συμπλήρωσε: «Έχουμε εκλογικό νόμο, με αυτόν τον εκλογικό νόμο θα πάμε σε εκλογές, με αυτόν τον εκλογικό νόμο εκτιμώ ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές».
Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «άλλαξε τον εκλογικό νόμο και μάς πήγε στην απλή αναλογική, με την οποία θα γίνουν οι πρώτες εκλογές. Η άποψη μου ήταν πάντα πάρα πολύ συγκεκριμένη, ότι η απλή αναλογική δημιουργεί μεγάλα προβλήματα κυβερνησιμότητας και για αυτό αλλάξαμε τον εκλογικό νόμο και έχουμε μια ενισχυμένη αναλογική.
Όχι τόσο ενισχυμένη όσο η προηγούμενη, αλλά κατά την άποψη μου ένα δίκαιο σύστημα, το οποίο ισορροπεί μεταξύ αναλογικότητος και κυβερνησιμότητος. Από εκεί και πέρα, για μένα οι κυβερνήσεις του ενός κόμματος έχουν μια αξία στον βαθμό που μπορούμε να λαμβάνουμε γρήγορα αποφάσεις και να υλοποιούμε με αποφασιστικότητα το κυβερνητικό μας σχέδιο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας