Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία απειλεί τις προμήθειες S-300 της Σλοβακίας στην Ουκρανία
Πηγή: www.abc.net.au
Η Ρωσία δήλωσε την Παρασκευή ότι θα επιτεθεί σε πιθανές αλυσίδες εφοδιασμού συστημάτων αεράμυνας S-300 στην Ουκρανία, μετά τη δήλωση της Σλοβακίας ότι είναι έτοιμη να τα παραχωρήσει στην Ουκρανία εάν αντικατασταθούν αμέσως.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα «δεν θα επιτρέψει» τη μεταφορά πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας S-300, μετά τις δηλώσεις της Μπρατισλάβα ότι η χώρα θα δώσει τα δικά της στην Ουκρανία, καθώς η χώρα αντιστέκεται στις επιθέσεις του Ρώσου επιτιθέμενου. τέταρτη εβδομάδα.
Είπε μάλιστα ότι οποιαδήποτε προμήθεια όπλων στην Ουκρανία θα θεωρηθεί από τη Ρωσία ως «νόμιμος στόχος».
#Russia‘s Foreign Minister #Lavrov threatens that all transporters that may bring weapons to #Ukraine will be declared military targets. pic.twitter.com/DDP8AkT8OD
— NEXTA (@nexta_tv) March 18, 2022
Ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας δήλωσε ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να παράσχει στην Ουκρανία την αντιαεροπορική άμυνα S-300 εάν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, την αντικαταστήσουν με κάτι αντίστοιχο, όπως το αμερικανικό σύστημα Patriot.
Η είδηση αναμενόταν σε μεγάλο βαθμό ενόψει της επίσκεψης του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν στη Σλοβακία.
«Έχουμε συζητήσει με τις ΗΠΑ, την Ουκρανία και επίσης άλλους συμμάχους για τη δυνατότητα ανάπτυξης, αποστολής ή χορήγησης των S-300 σε Ουκρανούς, και είμαστε πρόθυμοι να το κάνουμε», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας Γιάροσλαβ Ναντ σε συνέντευξη Τύπου. «Αλλά είμαστε πρόθυμοι να το κάνουμε αμέσως όταν έχουμε τον κατάλληλο αντικαταστάτη».
Ο Λόιντ Όστιν, μιλώντας στο πλευρό του Nad, αρνήθηκε να πει εάν οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να καλύψουν το κενό.
«Δεν έχω καμία ανακοίνωση, αυτά είναι θέματα για τα οποία θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλους τους συμμάχους μας. Και σίγουρα, αυτό δεν είναι μόνο ένα θέμα των ΗΠΑ. Είναι θέμα του ΝΑΤΟ», είπε ο Όστιν.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Τετάρτη πρόσθετη βοήθεια 800 εκατομμυρίων δολαρίων για την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων όπλων για την κατάρριψη ρωσικών αεροπλάνων και αρμάτων μάχης.
Τα είδη αεράμυνας που αναπτύσσονται στη Σλοβακία, με τα οποία είναι εξοικειωμένα οι Ουκρανοί στρατιωτικοί, είναι ιδιαίτερα περιζήτητα από τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι.
Η Σλοβακία, μέλος του ΝΑΤΟ, διαθέτει μία μπαταρία του συστήματος αεράμυνας S-300, που κληρονόμησε από τη σοβιετική εποχή μετά τη διάλυση της Τσεχοσλοβακίας το 1993.
Αναμένει να αποκτήσει πυραυλική άμυνα Patriot ως μέρος μιας νέας ομάδας μάχης του ΝΑΤΟ που μόλις συμφωνήθηκε να αναπτυχθεί στη χώρα ως μέρος των ενισχύσεων του ΝΑΤΟ στην ανατολική πλευρά της συμμαχίας.
Η Σλοβακία έχει σύνορα 98 χιλιομέτρων με την Ουκρανία.
Η στάση της Βουλγαρίας
Ο Λόιντ Όστιν αναμένεται στη Βουλγαρία την Παρασκευή. Η Βουλγαρία διαθέτει συστήματα S-300, αλλά η χώρα κατέστησε σαφές ότι δεν είχε σχέδια να στείλει κανένα στην Ουκρανία.
Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ δήλωσε ότι τυχόν προμήθεια όπλων στην Ουκρανία ισοδυναμεί με τη μεταφορά της χώρας σε πόλεμο, ωστόσο για το θέμα είπε πρέπει να αποφασίσει η Βουλή. Σημείωσε ότι η Βουλγαρία χρειάζεται τους S-300 για τη δική της αεροπορική άμυνα, ιδιαίτερα τον πυρηνικό σταθμό Kozlodui.
Για να καταδείξει την ανάγκη για αξιόπιστες αεροπορικές άμυνες, ο Ράντεφ ανέφερε το πρόσφατο περιστατικό με το drone που πέταξε πάνω από δύο άλλες χώρες του ΝΑΤΟ πριν συντριβεί κοντά στο Ζάγκρεμπ.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας