Εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις: «Είμαστε κοντά με την Ουκρανία για ουδέτερο καθεστώς», λέει η ρωσική πλευρά
Πηγή: Αρχείου
Το θέμα της ουδετερότητας της Ουκρανίας είναι αυτό στο οποίο συγκλίνουν κυρίως οι δύο χώρες στις ειρηνευτικές συνομιλίες, αναφέρει Ρώσος διαπραγματευτής.
Το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας και η μη ένταξή της στο ΝΑΤΟ είναι θέματα για τα οποία η Μόσχα επιμένει και το Κίεβο έχει φέρει όσο το δυνατόν πιο κοντά τις διαπραγματευτικές τους θέσεις, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας και βοηθός του προέδρου Πούτιν, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι.
«Η Ρωσία κωλυσιεργεί στις διαπραγματεύσεις»
Όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχουν και μικρές διαφορές σε αυτά τα σημεία που σχετίζονται με τις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία.
«Πρόκειται για διαφορές που σχετίζονται με το ποιες εγγυήσεις ασφαλείας λαμβάνει η Ουκρανία εκτός από τις υπάρχουσες, σε περίπτωση άρνησης να ενταχθεί στο μπλοκ του ΝΑΤΟ», εξήγησε.
Σύμφωνα με τον Μεντίνσκι, Μόσχα και Κίεβο βρίσκονται «κάπου στα μισά του δρόμου» στις διαπραγματεύσεις για το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης της Ουκρανίας.
«Όχι» Κιέβου σε εδαφικές παραχωρήσεις
Η πρόεδρος των διαπραγματευτικών θέσεων των δύο μερών σε θέματα όπως η αποναζιστικοποίηση και η αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον Μεντίνσκι, μπορεί να αξιολογηθεί «με διαφορετικούς τρόπους».
«Όσο για την αποστρατικοποίηση, θα έλεγα ότι είναι στο 50-50. Γεγονός είναι ότι δεν είμαι εξουσιοδοτημένος να αποκαλύψω λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων και δεν θα το κάνω, ούτε συγκεκριμένα στοιχεία, ούτε τα επιχειρήματα των διαπραγματευόμενων μερών, αλλά σε αυτό το κομμάτι βρισκόμαστε κάπου στα μισά», σημείωσε.
Στο επιχειρησιακό κομμάτι, πάντως, η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Χάνα Μάλιαρ, δήλωσε σήμερα πως τα ουκρανικά στρατεύματα απέτρεψαν τις ρωσικές δυνάμεις από το να καταγράψουν περαιτέρω προόδους σήμερα. Σε δηλώσεις της στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας, η Μάλιαρ ανέφερε πως οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν θέματα προμήθειας τροφίμων και καυσίμων και προβλήματα επικοινωνιών.
Το μοντέλο αποστρατικοποίησης, όπως το επιθυμεί ο Πούτιν
Δηλώσεις σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων είχε κάνει προ ημερών και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σε συνάντηση με συνεργάτες του για την οικονομική κατάσταση στη χώρα. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως η Ουκρανία δεν θα λειτουργήσει ποτέ ως βάση για να απειληθεί η Ρωσία.
«Θα διασφαλίσουμε αξιόπιστα την ασφάλεια της Ρωσίας, του λαού μας και δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στην Ουκρανία να χρησιμεύσει ως εφαλτήριο για επιθετικές ενέργειες εναντίον της χώρας μας», είπε.
Ο Ρώσος πρόεδρος είχε σημειώσει επίσης ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συζητήσει το θέμα του ουδέτερου καθεστώτος της Ουκρανίας, την αποστρατικοποίηση και την αποναζιστικοποίησή της.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας