Η σημασία της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν εν μέσω διεθνούς κρίσης
Πηγή: Αρχείου
Στη 13:00 (ώρα Ελλάδος) σήμερα Κυριακή της Ορθοδοξίας, ο πρωθυπουργός θα παρακαθήσει σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην ασιατική πλευρά της χιονισμένης Κωνσταντινούπολης.
Σε τοπική ώρα η συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο θα γίνει στις 14:00, στο προεδρικό μέγαρο στα Θεραπειά της Πόλης, με θέα τον Βόσπορο, όπου ο Ερντογάν είχε υποδεχθεί την Άνγκελα Μέρκελ, όταν εκείνη πραγματοποίησε το τελευταίο της επίσημο ταξίδι στην Τουρκία, προτού αποχωρήσει από την καγκελαρία της Γερμανία.
Περίπου τρεις ώρες αργότερα, στις 16:15, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στο Σισμανόγλειο Μέγαρο.
Κομβικής σημασίας συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν
Η συνάντηση – η τέταρτη των δύο ηγετών μέσα σε τρία χρόνια – θεωρείται ως κομβικής σημασίας, καθώς γίνεται στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία με τη Ρωσική εισβολή και της συνεπακόλουθης ρευστότητας στην ευρύτερη περιοχή. Στο μέγαρο Μαξίμου κάνουν λόγο για χρήσιμη συνάντηση, χωρίς ωστόσο να προδιαγράφουν θεαματικά αποτελέσματα κρατώντας «μικρό καλάθι».
Άλλωστε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο είχε δηλώσει ότι ταξιδεύει στην Τουρκία την Κυριακή «με διάθεση παραγωγική, πολύ περισσότερο όταν τις δύο χώρες μας απασχολούν ήδη ευρύτερα περιφερειακά θέματα. Συνεπώς, ως γείτονες στον χάρτη, ως εταίροι στο ΝΑΤΟ, καλούμαστε να δοκιμαστούμε και στο πεδίο που επιβάλλει η διεθνής συγκυρία. Να κρατήσουμε, δηλαδή, την περιοχή μας μακριά από οποιαδήποτε πρόσθετη γεωπολιτική κρίση και φυσικά να συνταχθούμε με το συμμαχικό πνεύμα, το οποίο καταδικάζει τον ιστορικό αναθεωρητισμό και την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και των συνόρων» για να προσθέσει:
«Όπως έχω πει, το γεγονός ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, δεν πρέπει να συζητούμε. Η Ελλάδα μάλιστα έχει κάθε λόγο να επιδιώκει τη συζήτηση, καθώς οι θέσεις μας εδράζονται στη διεθνή νομιμότητα. Οι προσδοκίες μου, συνεπώς, είναι μετρημένες και ρεαλιστικές. Γι’ αυτό και προσέρχομαι σε αυτήν τη συνάντηση με την αυτοπεποίθηση την οποία μας προσφέρουν οι τεκμηριωμένες εθνικές μας απόψεις».
Ψηλά στην ατζέντα τα ενεργειακά
Πληροφορίες τις οποίες επικαλείται ο ΣΚΑΪ αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει ζήτημα συνεργασίας με την Άγκυρα στο ενεργειακό πεδίο, είτε μέσω μιας «αναβίωσης» του East Med με τουρκική συμμετοχή, είτε μέσω κάποιας άλλης μορφής συνεργασίας, είτε μέσω μιας αμοιβαίας μεταφοράς φορτίου υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), προκειμένου να υπάρξει μεγιστοποίηση της ενεργειακής ασφάλειας.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το ζήτημα αυτό συζητήθηκε και κατά το τετ α τετ που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με το Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο περιθώριο του άτυπου συμβουλίου των ηγετών της ΕΕ στις Βερσαλίες.
Τη Δευτέρα ο Καγκελάριος θα μεταβεί στην Τουρκία για συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, στον οποίο και αναμένεται να κομίσει το κοινό μήνυμα για αποχή από επιθετικότητα και παράνομες γεωτρήσεις, προκειμένου σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία να πέσουν οι τόνοι στην περιοχή.
«Nα συνομιλούμε ώστε να μην προσθέτουμε και άλλες εστίες έντασης»
Χθες, ο πρωθυπουργός, ρωτήθηκε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βερσαλλίες, για την επικείμενη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο και δήλωσε ότι «είναι επιβεβλημένη η συνάντηση με τον Ερντογάν γιατί αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις.
Είναι λογικό να συνομιλούμε έτσι ώστε να μην προσθέτουμε και άλλες εστίες έντασης». Παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η συζήτηση θα γίνει σε καλό κλίμα. Θεωρώ όμως θετικό πως υπήρξε η πρόσκληση από τον Τούρκο Πρόεδρο. Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να συνομιλούμε. Το παράθυρο μας είναι ανοιχτό στο διάλογο και κλειστή η πόρτα μας στις απειλές», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας χθες, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ανέφερε, σε ό,τι αφορά στην συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι «η Ελλάδα πηγαίνει με αυτοπεποίθηση στη συνάντηση αυτή, γιατί τα τελευταία δύο χρόνια το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό μας αποτύπωμα έχει ενισχυθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και οι θέσεις της χώρας ταυτίζονται με το Διεθνές Δίκαιο».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας