Ουκρανία: Αντίστροφη μέτρηση για την εισβολή στο Κίεβο

Ουκρανία: Αντίστροφη μέτρηση για την εισβολή στο Κίεβο
Ουκρανία: Αντίστροφη μέτρηση για την εισβολή στο Κίεβο, ενώ υπάρχει ενεργή η εντολή για νέα κατάπαυση του πυρός από τον ρωσικό στρατό.

Αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει από αργά το βράδυ της Τρίτης, για νέα εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στο Κίεβο. Παρόλα αυτά το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει δώσει εντολή για κατάπαυση του πυρός για την απομάκρυνση αμάχων.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP), η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ από το πρωί σήμερα Τετάρτη ούτως ώστε να απομακρυνθούν άμαχοι από τις περιοχές των συγκρούσεων της Ουκρανίας.

Διπλωματικές πρωτοβουλίες

Oπως ανακοίνωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι ομόλογοί του από ρωσικής και ουκρανικής πλευράς, Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρο Κουλέμπα αντιστοίχως, συμφώνησαν να συναντηθούν στην Αττάλεια της Τουρκίας αύριο Πέμπτη 10 Μαρτίου.

Στην προγραμματισμένη συνάντηση, που επιβεβαιώθηκε και από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, θα παρευρίσκεται και ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας. Μια μέρα νωρίτερα, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, στη διάρκεια της οποίας πιθανότατα πήρε το πράσινο φως από το Κρεμλίνο η διπλωματική πρωτοβουλία της Αγκυρας.

Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία: Φόβοι για επέκταση της κρίσης και σε άλλες χώρες – Η παρέμβαση της Κίνας Η Τουρκία έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή ακολουθώντας την κοινή γραμμή των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και έχει ενισχύσει στρατιωτικά την Ουκρανία, κυρίως με τουρκικά drones, αλλά απέφυγε να επιβάλει οποιεσδήποτε κυρώσεις στη Ρωσία, επιμένοντας στον ρόλο του μεσολαβητή, που εννοεί να διατηρήσει τις καλές σχέσεις του και με τις δύο εμπόλεμες πλευρές.

Ετοιμάζονται για τη μητέρα των μαχών

Οι εικόνες που κατέγραψε ο απεσταλμένος του MEGA, Μαρίνος Αλειφέρης, αποτυπώνουν το κλίμα του πολεμικού πυρετού και της τελικής σύγκρουσης, που όλοι νιώθουν πως είναι πια πολύ κοντά. Το ύψος ενός εκ των οχυρών που έχουν χτιστεί ξεπερνά τα δύο μέτρα και έχει ένα άνοιγμα, ώστε οι στρατιώτες που θα το επανδρώσουν να μπορούν να πυροβολούν τους Ρώσους που θα επιχειρήσουν να εισβάλουν στην πόλη του Κιέβου. Όλοι είναι έτοιμοι για τη μεγάλη μάχη.

Το ρωσικό σφυροκόπημα στα περίχωρα του Κιέβου δείχνει ότι πλησιάζει η ώρα μηδέν. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες του απεσταλμένου του MEGA στο Κίεβο, στον ουκρανικό στρατό έχουν την αίσθηση ότι οι Ρώσοι δεν έχουν ούτε τη δυνατότητα, ούτε τη δύναμη πυρός, αλλά ούτε σε ανθρώπινο δυναμικό για να πραγματοποιήσουν μια κατά μέτωπο επίθεση στο Κίεβο αυτή τη στιγμή.

Ουσιαστικά, θεωρούν πως έχουν προκαλέσει πάρα πολύ μεγάλες φθορές τόσο στα οχήματα, όσο και στο ανθρώπινο δυναμικό του ρωσικού στρατού, ούτε ώστε να καταφέρουν να αποτρέψουν μια τέτοια προσπάθεια.

Δίαυλοι επικοινωνίας από Ζελένσκι μετά το «όχι» του ΝΑΤΟ

Σε νέο μήνυμα με αποδέκτη τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν προχώρησε χθες Τρίτη ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλώντας στο ABC. Παράλληλα ο κ. Ζελένσκι τόνισε ότι δεν είναι έτοιμος να συνθηκολογήσει με τη ρωσική πλευρά. «Πρώτα απ’ όλα, είμαι έτοιμος για διάλογο, αλλά δεν είμαστε έτοιμοι να παραδοθούμε» δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι, κληθείς να απαντήσει για το εάν η Ουκρανία είναι έτοιμη να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Ρωσίας για κατάπαυση του πυρός: να αλλάξει το Σύνταγμα και να αρνηθεί την ένταξη στο ΝΑΤΟ, να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσική και να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του λεγόμενου LPR/DPR.

«Επειδή δεν αφορά εμένα, είναι για τους ανθρώπους που με εξέλεξαν. Όσον αφορά στο ΝΑΤΟ, έχασα το ενδιαφέρον μου γι’ αυτό το θέμα αφού συνειδητοποιήσαμε ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμο να δεχτεί την Ουκρανία. Η συμμαχία φοβάται τα αντιφατικά πράγματα και την αντιπαράθεση με τη Ρωσική Ομοσπονδία» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας. Ακόμη επεσήμανε πως η Ουκρανία δεν θέλει να είναι μια χώρα που «θα πέσει στα γόνατα και θα ικετεύει, και δεν πρόκειται να γίνουμε τέτοια χώρα, δεν θέλω να είμαι τέτοιος πρόεδρος».

«Μιλάω για εγγυήσεις ασφαλείας. Νομίζω ότι μπορούμε να συζητήσουμε και να βρούμε συμβιβασμό για τα σημεία για τα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη και τις μη αναγνωρισμένες δημοκρατίες, που δεν αναγνωρίζονται από κανέναν εκτός από τη Ρωσική Ομοσπονδία», τόνισε ακόμη. Σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι το βασικό ζήτημα είναι πώς θα ζήσουν οι άνθρωποι σε αυτά τα εδάφη, που θέλουν να είναι μέρος της Ουκρανίας. «Αυτό που πρέπει να γίνει είναι ο Πούτιν να αρχίσει να μιλάει, να ξεκινήσει διάλογο, αντί να ζει απομονωμένος. Νομίζω ότι εκεί βρίσκεται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play