Αλλαγή εκλογικού νόμου: Όσα λένε οι άντρες μεταξύ τους [στο Μαξίμου]

Αλλαγή εκλογικού νόμου: Όσα λένε οι άντρες μεταξύ τους [στο Μαξίμου]
Αλλαγή εκλογικού νόμου: Ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου γράφει στο pagenews.gr σχετικά με την συζήτηση που έχει "φουντώσει" στους διαδρόμους του Μαξίμου για αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Θα μπορούσε να είναι και το τραγούδι του Γιάννη Πουλόπουλου, που ακτινογραφεί πλήρως τις συζητήσεις που έχουν ανάψει σε κλειστό κύκλο εντός του πρωθυπουργικού μεγάρου. Αν και στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν φαίνεται να επικρατεί τόσο ζέση. Τουλάχιστον προσώρας…

Είναι γεγονός πως δεν είναι λίγοι, πλέον, εκείνοι που εισηγούνται στο πρωθυπουργό να προχωρήσει άμεσα σε αλλαγή του εκλογικού νόμου που ψηφίστηκε από τη ΝΔ και αποτελεί αλλαγή της απλής αναλογικής, δηλαδή του εκλογικού νόμου του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν αλλαγή της ενισχυμένης αναλογικής με το μπόνους των 50 εδρών, στο πρώτο κόμμα. Σύστημα που είχε δώσει την εξουσία στον ΣΥΡΙΖΑ. Με άλλα λόγια το εκλογικό σύστημα αλλάζει κατά το δοκούν και κυρίως με τις πολιτικές καταστάσεις που ισχύουν  κάθε φορά.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και σε υπουργικά γραφεία, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει επανέλθει «φουντωμένη» η συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Συνεργάτες του πρωθυπουργού γίνονται αποδέκτες εισηγήσεων για μια ολική επιστροφή σε συστήματα ενισχυμένης αναλογικής. Λέγεται πως όσοι το εισηγούνται εκτιμούν πως η χώρα δεν θα δύναται να εκλέξει αυτοδύναμη κυβέρνηση ούτε και μετά τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, με το νόμο που πρόσφατα ψηφίστηκε.

Οι εισηγήσεις δεν είναι καινούργιες καθώς αρκετές από αυτές, όπως καλά γνωρίζει το pagenews.gr είχαν αρχίζει να ψιθυρίζονται στο πρωθυπουργικό γραφείο, λίγο, πριν τη περίοδο των Χριστουγέννων. Ήταν, όταν κάποιες από τις δημοσκοπήσεις, είχαν διακρίνει τη δυσοίωνη για τη κυβέρνηση, προοπτική, της μη αυτοδυναμίας. Εμπλουτίστηκαν, όμως, όπως, λένε καλά πληροφορημένες πηγές και από τα γεγονότα της Ουκρανίας. Και τις πολεμικές συγκρούσεις αλλά κυρίως τις επιπτώσεις στην εθνική οικονομία, με την αύξηση των τιμολογίων, των υγρών καυσίμων και την εκτίναξη των τιμών στα καταναλωτικά αγαθά. Αυξήσεις που ήρθαν για να μείνουν, που ισοδυναμεί σε οικονομικό και πολιτικό αδιέξοδο για τη κυβέρνηση.

Θρυλείται πως οι προτάσεις εδράζονται σε τρία σενάρια:

-επιστροφή στον εκλογικό νόμο που άλλαξε ο ΣΥΡΙΖΑ.  Δηλαδή το πρώτο κόμμα να λαμβάνει μόνους 50 έδρες και όχι 40 που είναι σήμερα.

-πρόταση για πλήρη εφαρμογή της ενισχυμένης αναλογικής, το εκλογικό σύστημα που ήταν στα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης.

-το εκλογικό σύστημα επί ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή ένα σύστημα μεταξύ απλής και ενισχυμένης αναλογικής που θα δίνει τη δυνατότητα της εισόδου στη Β´ κατανομή των εδρών αλλά τα υπόλοιπα εναπομείναντα ποσοστά θα μοιράζονται κατά σειρά τα ισχυρά κόμματα. Δηλαδή τα δυο πρώτα.

Δεν είναι λίγοι, όμως, και εκείνοι που είναι πλήρως αντίθετοι με ανάλογη πολιτική προοπτική. «Η αλλαγή εκλογικού νόμου που εμείς ψηφίσαμε θα ισοδυναμεί με ομολογία ήττας καθώς θα μεταφραστεί σε εκλογικό πραξικόπημα και μάλιστα εν μέσω προεκλογικού έτους», σημείωνε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας. Κάποιοι ενισχύοντας την αντίθεση έκαναν λόγο για «λευκή πετσέτα» ενώ οι έμπειροι δεν αποκλείουν πως μια τέτοια κίνηση θα προκαλέσει πολιτική σύγκρουση μεγατόνων, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγεται πως διαφωνεί. «Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και η χώρα έχει εκλογικό σύστημα», σημειώνει ο ίδιος, θέλοντας να στείλει και τα δικά του μηνύματα με πολλούς αποδέκτες τόσο εντός όσο και εκτός κόμματος.

Αλλά στη πολιτική και σε κάθε πρωθυπουργικό γραφείο, οι εξελίξεις έχουν τη δική τους δυναμική. Εξάλλου «κοντός ψαλμός» καθώς αν αποφασιστεί αλλαγή εκλογικού νόμου, το σχετικό νομοσχέδιο θα πρέπει να κατατεθεί το συντομότερο δυνατόν…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play