Πόλεμος στην Ουκρανία: Μακρόν και Σολτς πιέζουν την Κίνα για μεσολάβηση
Πηγή: Twitter/President Macron
Υπέρ της μεσολάβησης της Κίνας στη ρωσο-ουκρανική κρίση τάσσονται τόσο ο Γάλλος πρόεδρος, όσο και ο Γερμανός καγκελάριος, καθώς σε σημερινή (Τρίτη 8/3) τηλεδιάσκεψη, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι θα πρέπει από κοινού να υποστηρίξουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Παράλληλα Μακρόν και Σολτς υποστήριξαν μία μεσολάβηση της Κίνας ,τονίζοντας ότι μία κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία θα ήταν προς το συμφέρον της ασιατικής υπερδύναμης και υπενθυμίζοντας ως μοχλό πίεσης προς το Πεκίνο, ότι οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυποκαι στην κινεζική οικονομία.
Η Κίνα, η οποία αρνήθηκε να καταδικάσει τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία ή να τις χαρακτηρίσει εισβολή, έχει εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή της στις «παράνομες», όπως λέει, κυρώσεις στη Ρωσία.
Η φιλία της Κίνας με τη Ρωσία ενισχύθηκε τον περασμένο μήνα όταν ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παρευρέθηκε στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, την ίδια μέρα που οι χώρες ανακήρυξαν την στρατηγική εταιρική σχέση τους «χωρίς όρια».
Για πρώτη φορά, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Ζινπίνγκ κάλεσε την Τρίτη για «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» στην Ουκρανία και είπε ότι η Κίνα «πονάει που βλέπει τις φλόγες του πολέμου να αναζωπυρώνονται στην Ευρώπη».
Σε κάποιο σημείο της τηλεδιάσκεψης, η ζωντανή μετάδοση διεκόπη. Όταν επανήλθε, ο Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε ότι όλες οι πλευρές είχαν συμφωνήσει να υποστηρίξουν πλήρως όλες τις διαπραγματεύσεις με στόχο τη διπλωματική λύση της σύγκρουσης.
Και οι τρεις τάχθηκαν υπέρ της ανθρωπιστικής διευκόλυνσης και της πρόσβασης στις διαμφισβητούμενες περιοχές, καθώς και υπέρ της δημιουργίας λειτουργικών ανθρωπιστικών διαδρόμων.
Το σχόλιο σας