Ουκρανία: Η ΕΕ ετοιμάζει κοινό ταμείο για τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου
Πηγή: The Guardian
H Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει ένα κοινό ταμείο για τις οικονομικές συνέπειες που φέρει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Το δημοσίευμα της Le Monde αναφέρει «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, συζητήσεις ξεκίνησαν στο εσωτερικό των “27” για να δημιουργηθεί το συντομότερο δυνατό ένα νέο κοινό ταμείο, ικανό να απορροφήσει το σοκ του πολέμου που εξαπέλυσε το Κρεμλίνο στην Ουκρανία».
Ακόμη, επισημαίνεται πως «μια ανακοίνωση σε αυτήν την κατεύθυνση θα μπορούσε να υπάρξει κατά τη διάρκεια της άτυπης Συνόδου Κορυφής που διοργανώνεται από τον Εμανουέλ Μακρόν, την Πέμπτη 10 και την Παρασκευή 11 Μαρτίου στις Βερσαλλίες».
Ξεκίνησαν ήδη προετοιμασίες
Ο Γάλλος πρόεδρος σε τηλεοπτικό του διάγγελμα την περασμένη Τετάρτη είχε καλέσει την Ευρώπη να αλλάξει, προκειμένου να «καταστεί μια πιο ανεξάρτητη και κυρίαρχη δύναμη». Η αναγκαιότητα ενός σχεδίου οικονομικής στήριξης -το όνομα που θα έχει το νέο ταμείο δεν έχει αποφασιστεί ακόμα- ακολουθεί τη συγκεκριμένη λογική, ως συνέχεια της πρωτοβουλίας των χωρών μελών της ΕΕ να χρηματοδοτήσουν από κοινού την αποστολή αμυντικού οπλισμού στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, στις Βρυξέλλες, η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και η Κομισιόν έχουν ξεκινήσει ήδη προετοιμασίες. Επίσης, ο Εμ. Μακρόν συζήτησε το θέμα του νέου ταμείου ενισχύσεων των «27» με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς την περασμένη Παρασκευή, λίγες ώρες μετά την κατάληψη από τον ρωσικό στρατό του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία.
Σημειώνεται ότι ο Σοσιαλδημοκράτης πρώην υπουργός Οικονομικών της Μέρκελ είχε διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο το 2020 στη δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης, με στόχο να χρηματοδοτηθούν οι χώρες που είχαν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού.
Μεγάλες οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής
Παρά τις αντιδράσεις, το Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργήθηκε, με «προίκα» 750 δισ. ευρώ, σπάζοντας ένα ταμπού στην Ευρώπη, αφού θα χρηματοδοτηθεί από ένα κοινό δάνειο των κρατών-μελών. Σύμφωνα με πληροφορίες της γαλλικής εφημερίδας, ορισμένα από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, βραχυπρόθεσμα, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να απαλύνουν τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.
Αλλά, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, «οι συνέπειες της ρωσικής επίθεσης ενδέχεται να είναι τόσο μεγάλες που οι “27” θα αναγκαστούν να κάνουν περισσότερα βήματα. Το σχέδιο αποκατάστασης του πολέμου της Ουκρανίας θα χρηματοδοτηθεί επίσης από κοινό ευρωπαϊκό δάνειο. Το ποσό δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί. «Είναι η πιο γρήγορη αντίδραση στις οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα, που επικαλείται δύο πηγές της ΕΕ.
Ποιος είναι ο στόχος του νέου ταμείου
Όπως υπογραμμίζεται, στόχος του νέου ταμείου θα είναι αρχικά να μοιραστεί μεταξύ των χωρών της ΕΕ το κόστος που προκαλούν οι οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία. Αυτά τα μέτρα προκαλούν ήδη μεγάλη κρίση στη Ρωσία, αλλά θα έχουν συνέπειες και στις ευρωπαϊκές οικονομίες, ειδικά αν η Μόσχα επιβάλλει αντικυρώσεις, για παράδειγμα στον αγροτικό τομέα ή στις πτήσεις.
Το νέο ταμείο που θα δημιουργηθεί θα έχει επίσης στόχο να μειώσει το ενεργειακό σοκ της εισβολής. «Τα κράτη μέλη έχουν όλα επηρεαστεί από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Ορισμένες χώρες μάλιστα εξαρτώνται σχεδόν απόλυτα από τη ρωσική ενέργεια, όπως τα κράτη της Βαλτικής, η Γερμανία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Βουλγαρία, οι οποίες φοβούνται ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα μειώσει τη ροή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ακόμη κι αν αυτό είναι σε βάρος της δικής του οικονομίας», υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα και επισημαίνεται: «Για να προκαταβάλλουν μια ενδεχόμενη τέτοια απόφαση, οι ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούν από το εν δημιουργία Ταμείο να απευθυνθούν σε τρίτες πηγές ενέργειας ή να επιταχύνουν το πέρασμα σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας