Πούτιν: Εχθρός της Μόσχας όποιος επιχειρήσει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων

Πούτιν: Εχθρός της Μόσχας όποιος επιχειρήσει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων

Πηγή: reuters.com

ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και Βρετανία απορρίπτουν ενδεχόμενο δημιουργίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, την ώρα που ο Ρώσος πρόεδρος απειλεί ότι όποιος το επιχειρήσει θα θεωρηθεί εχθρός της χώρας του

Την οργή του Ρώσου προέδρου φαίνεται πως έχει προκαλέσει ενδεχόμενη απαγόρευση πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, παρότι το ΝΑΤΟ, αλλά και οι ΗΠΑ, έχουν ήδη απορρίψει το αίτημα του Κιέβου, καθώς με σημερινές δηλώσεις του ο Βλαντιμίρ Πούτιν  απείλησε ότι οποιαδήποτε χώρα το επιχειρήσει θα θεωρηθεί ως εχθρό της Μόσχας.

«Θα θεωρήσουμε οποιαδήποτε εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση, ως συμμετοχή στην ένοπλη σύγκρουση οποιασδήποτε χώρας το έδαφος της οποίας, θα δημιουργούσε απειλή για τους στρατιώτες μας», είπε για μια πιθανή «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το έδαφος της Ουκρανίας».

«Οι δυτικοί κάνουν το άσπρο-μαύρο» συμπλήρωσε ενώ πρόσθεσε ότι οι δυτικές κυρώσεις ισοδυναμούν με την κήρυξη πολέμου, προειδοποιώντας παράλληλα πως η Ουκρανία κινδυνεύει να χάσει την κρατική της υπόσταση εάν οι ηγέτες της συνεχίσουν να αντιστέκονται στη στρατιωτική εισβολή του στη χώρα.

Επανέλαβε ότι στόχος της Ρωσίας είναι η αποστρατιωτικοποίηση και η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας, και τόνισε ότι οι «νεοναζί κρύβονται πίσω από τους αμάχους» στην Ουκρανία.

«Eμείς δεν κάνουμε ήρωες αυτούς που συνεργάζονται με τους ναζί» ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος και πρόσθεσε ότι «οι ναζί έχουν συγκεντρώσει 6.000 αμάχους στο σταθμό του Χάρκοβο». Τόνισε επίσης ότι δεν σκοπεύει να κηρύξει στρατιωτικό νόμο στη Ρωσία, ωστόσο οι διαβεβαιώσεις του φαίνεται ότι είναι χωρίς αντίκρυσμα αφού Ρώσοι πολίτες εγκαταλείπουν τη χώρα φοβούμενοι ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Συνέχισε λέγοντας ότι η ρωσική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με εταιρείες μίσθωσης αεροσκαφών για την επίλυση πιθανών ζητημάτων που συνδέονται με τις κυρώσεις της Δύσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Νωρίτερα, η κρατική αεροπορική αρχή της Ρωσίας συνέστησε στις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες με ξένο μισθωμένο αεροσκάφος να αναστείλουν τις πτήσεις επιβατών και φορτίου από τη Ρωσία στο εξωτερικό, από τις 6 Μαρτίου και από ξένες χώρες προς τη Ρωσία από τις 8 Μαρτίου, για να αποφευχθεί η πιθανή κατάσχεσή τους.

Ερωτηθείς για τα πυρηνικά ο κ. Πούτιν απάντησε ότι «η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας μίλησε πρώτη» για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ακόμη ότι όλα οδεύουν βάσει σχεδίου και ότι ο ρωσικός στρατός θα εκπληρώσει τους στόχους του στο πλαίσιο της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».

Γιατί απορρίπτουν οι ΗΠΑ τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων

Μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, θα απαιτούσε σημαντική καταστολή της αντιαεροπορικής άμυνας του εχθρού, ωστόσο σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του Πενταγώνου Λόιντ Όστιν στο  NBC κάτι τέτοιο θα απειλούσε τις Ηνωμένες Πολιτείες με πόλεμο με τη Ρωσία. Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι απαραίτητο να αποφευχθεί με κάθε μέσο η πιθανότητα χρήσης πυρηνικών όπλων.

Επίσης, ούτε η  Βρετανία μπορεί να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία , καθώς κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Τζόνσον, θα οδηγήσει σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Με τις ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να σφυροκοπούν σημαντικές πόλεις της Ουκρανίας, οι εκκλήσεις από πλευράς Κιέβου για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων έχουν αυξηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο να τονίζει στον Γερμανό καγκελάριο σε τηλεφωνική επικοινωνία τους, την ανάγκη να κλείσει ο ουρανός πάνω από την Ουκρανία.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, είπε ότι «δεν είναι καλή ιδέα», προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, δεν θέλει να διακινδυνεύσει να βάλει τον στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών σε σύγκρουση με τη Ρωσία.

«Αυτό που θα απαιτούσε είναι η εφαρμογή από τον αμερικανικό στρατό», είπε η Ψάκι. «Θα σήμαινε ουσιαστικά ότι ο αμερικανικός στρατός θα καταρρίπτει αεροπλάνα, ρωσικά αεροπλάνα. Αυτό είναι σίγουρα μια ανησυχητική κλιμάκωση πολέμου».

Για να είναι αξιόπιστη μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, οι ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ θα πρέπει να καταρρίψουν οποιοδήποτε ρωσικό αεροσκάφος ή αεράμυνα που την παραβιάζει,  ή οι Ρώσοι θα έπρεπε να πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ θα ανοίξουν πυρ, ώστε να απομακρυνθούν από τον εναέριο χώρο της  Ουκρανίας.  «Θέλουμε να δοκιμαστεί η αξιοπιστία μας με αυτόν τον τρόπο;» είπε η Rachel Rizzo, ανώτερη συνεργάτιδα στο Κέντρο Ευρώπης του Ατλαντικού Συμβουλίου.

Η Heather Penney, είπε ότι το γεγονός ότι οι ΗΠΑ  θα ανοίγουν πυρ εναντίον των ρωσικών δυνάμεων, θα ανατρέψει το ευαίσθητο δίκτυο διεθνούς υποστήριξης προς την Ουκρανία που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση και η Ευρώπη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play