Πόλεμος στην Ουκρανία: Στη Φινλανδία “καραβάνια” Ρώσων υπό τον φόβο στρατιωτικού νόμου στη Ρωσία
Πηγή: bbc.com
Κατά χιλιάδες εγκαταλείπουν οι Ουκρανοί εν μέσω ρωσικών βομβαρδισμών τη χώρα τους, αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο σε γειτονικά κράτη. Αυτή είναι η μία όψη, γιατί υπάρχει και η άλλη. “Καραβάνια” Ρώσων πολιτών που εγκαταλείπουν τη Ρωσία με έξοδο διαφυγής τη Φινλανδία.
“Καραβάνια” Ρώσων με αυτοκίνητα, τρένα και λεωφορεία
Στη Βαλίμα, στα ρωσοφινλανδικά σύνορα, περίπου 193 χλμ ανατολικά του Ελσίνκι, λεωφορεία και αυτοκίνητα, γεμάτα Ρώσους, σε χαμηλή αλλά συνεχή ροή, περνούν έλεγχο διαβατηρίων στον συνοριακό σταθμό.
Πολλοί φεύγουν τρομαγμένοι από τις επίμονες φήμες ότι ο πρόεδρος Πούτιν αναμένεται να κηρύξει στρατιωτικό νόμο στη Ρωσία, σε μία προσπάθεια να σταματήσει τις διαμαρτυρίες εντός της χώρας για την εισβολή στην Ουκρανία
Με την απαγόρευση των πτήσεων ο μόνος δρόμος διαφυγής από τη Ρωσία είναι με αυτοκίνητο ή με τρένο.
Ρωσίδα, από τις τυχερές, καθώς είχε ευρωπαϊκή βίζα σε ισχύ, προτού επιβληθούν οι κυρώσεις ήταν σε απόγνωση.
“Οι Ουκρανοί είναι δικοί μας άνθρωποι, είναι οικογένειά μας, είπε χαρακτηριστικά στον δημοσιογράφο του BBC, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται να επιστρέψει στη Ρωσία όσο κυβερνά ο Πούτιν. Όπως είπε οι περισσότεροι Ρώσοι δεν θέλουν αυτόν τον πόλεμο, ωστόσο κινδυνεύουν να βρεθούν στη φυλακή αν εναντιωθούν στον Ρώσο πρόεδρο.
Στο Ελσίνκι το τρένο από την Αγία Πετρούπολη καταφθάνει μεταφέροντας εκατοντάδες ανθρώπους που εγκαταλείπουν τη Ρωσία. Η πληρότητά τους φτάνει σχεδόν το 100% με τις τιμές των εισιτηρίων να έχουν εκτοξευτεί,ωστόσο είναι διαθέσιμα μόνο για Ρώσους και Φινλανδούς όπως αναφέρει φινλανδική ιστοσελίδα.
Οι Φινλανδοί προσθέτουν τις επόμενες ημέρες δρομολόγια, ωστόσο όπως αναφέρουν πηγές από τον σιδηροδρομικό σταθμό, τα τρένα προς τη Ρωσία πηγαίνουν άδεια
Γεμάτα είναι και τα λεωφορεία προς Ελσίνκι, Ταλίν και Ρήγα.
Παρόλα αυτά κάποιοι Ρώσοι προσπαθούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, σύμφωνα με τον ρωσικό οργανισμό ταξιδιών, σύμφωνα με εκτιμήσεις του οποίου περίπου 27.000 είναι αυτοί που έχουν “εγκλωβιστεί”σε διάφορα μέρη του πλανήτη, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται ένα “κύμα” επιστροφής στη Ρωσία, μέσω Φινλανδίας.
Μεταστροφή των Φινλανδών από τη “συνήθη ουδετερότητα”
Στη Φινλανδία επικρατεί κύμα συμπάθειας τόσο για Ρώσους που εγκαταλείπουν τη χώρα τους, αλλά και για τους Ουκρανούς πρόσφυγες. Αυτή η συμπάθεια, αλλά και ο φόβος που προκαλείται με τις ρωσικές απειλές περί κυρώσεων που εκτόξευσε η Μόσχα προς Φινλανδία και Σουηδία, έχει μεταστρέψει το κλίμα στη φινλανδική κοινή γνώμη, που παραδοσιακά είναι υπέρμαχος της ουδετερότητας.
Σύμφωνα με τελευταίες δημοσκοπήσεις, αυξάνεται το ποσοστό των Φινλανδών που τάσσονται υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και της προστασίας που θα έχει ως μέλος της βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Φόβοι και φήμες για επιβολή στρατιωτικού νόμου στη Ρωσία
Οι Ρώσοι που εγκαταλείπουν τη χώρα τους, έχουν συγκεκριμένο χρηματικό ποσό μαζί τους, καθώς απαγορεύεται η εξαγωγή συναλλάγματος, την ώρα που το ρούβλι καταρρέει, η ρωσική οικονομία κλονίζεται, καθώς μεγάλες εταιρίες αποσύρονται από τη ρωσική αγορά με την κυβέρνηση Πούτιν να προσπαθεί να αποφύγει ενδεχόμενη κατάρρευση των τραπεζών.
Μπορούν οι δυτικές κυρώσεις σε βάρος Ρώσων ολιγαρχών να τους στρέψουν εναντίον του Πούτιν. Δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανο, ωστόσο εκτιμάται ότι δεν θα τον εξαναγκάσει να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
Πιο ανησυχητικό για τον Πούτιν είναι η έκκληση του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Lukoil για τερματισμό της εισβολής Εάν τα κυρίαρχα στοιχεία της ρωσικής οικονομίας στραφούν εναντίον του, τότε θα πρέπει να κάνει δραματικές αλλαγές και η επιβολή στρατιωτικού νόμου είναι μία εκδοχή.
Ρωσίδα που διέφυγε στην Κωνσταντινούπολη ανέφερε πως την τρομοκρατεί η ιδέα να επιστρέψει η Ρωσία στην εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.
“Είμαι 30 ετών, δεν έζησα διωγμούς και μυστική αστυνομία, δεν έχω δει τα χειρότερα, αλλά φοβάμαι ότι αν δεν έφευγα τώρα, δεν θα μπορούσα να φύγω ποτέ». Φαινόταν η ιδανική στιγμή για να φύγω, αλλά υπάρχει πάντα ο εύλογος φόβος, αν θα ξαναδείς ποτέ τους φίλους και την οικογένειά σου» .
Αν επιβάλλει στρατιωτικό νόμο, ο Πούτιν θα είναι ελεύθερος να κάνει ότι θέλει, χωρίς να ανησυχεί για διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις στους δρόμους. Ήδη έχει καταστήσει σαφές στον Γάλλο πρόεδρο πως δεν πρόκειται να σταματήσει αν δεν καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία. Γάλλος αξιωματούχος μάρτυρας της τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο προέδρων ανέφερε ότι τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ χειρότερα.
Πώς; Η πυρηνική απειλή να πλησιάζει αποφασιστικά. Είναι μία τρομακτική προοπτική.
Δεν είναι λοιπόν περίεργο που οι Ρώσοι πολίτες, οι οποίοι δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με ρωσική εισβολή ή με τα προβλήματα που δημιουργεί σε ρωσικές πόλεις, είναι σε απόγνωση και εγκαταλείπουν τη χώρα τους αναζητώντας και οι ίδιοι μια καλύτερη τύχη εκτός Ρωσίας.
Με πληροφορίες από bbc.com/ yle.fi
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας