Το Βατικανό καταδικάζει την «βέβηλη» παράσταση ψεύτικης βάπτισης στο Ιταλικό Φεστιβάλ του Σαν Ρέμο

Το Βατικανό καταδικάζει την «βέβηλη» παράσταση ψεύτικης βάπτισης στο Ιταλικό Φεστιβάλ του Σαν Ρέμο

Πηγή: Listal - euronews

«Ποτέ στην ιστορία δεν υπήρξε πιο παραβατικό μήνυμα από αυτό του Ευαγγελίου», έγραψε η εκδότρια Andrea Monda στο Βατικανό.

Το Βατικανό αποδοκίμασε μια «βέβηλη» παράσταση στο μουσικό φεστιβάλ του Σαν Ρέμο της Ιταλίας για μια ψεύτικη βάπτιση. Την βραδιά έναρξης του ετήσιου διαγωνισμού τραγουδιού, ένας τραγουδιστής με τατουάζ, με γυμνό στήθος και ξυπόλητος, ονόματι Achille Lauro, γύρισε και άρπαξε τον καβάλο του καθώς τραγουδούσε το «Domenica» («Κυριακή»), με την υποστήριξη τραγουδιστών της Χορωδίας του Χάρλεμ Γκόσπελ.

Τελείωσε γονατίζοντας στη σκηνή, με τα χέρια σφιγμένα μπροστά του σαν να προσευχόταν και έριξε νερό από ένα μπολ στο μέτωπό του. Ο επίσκοπος του Σαν Ρέμο Αντόνιο Σουέτα, ένας Ιταλός Καθολικός επίσκοπος, είπε τα «λόγια, οι στάσεις και οι χειρονομίες του τραγουδιστή που δεν είναι απλώς προσβλητικά για τη θρησκεία, αλλά για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Σε μια δήλωση, ο Suetta είπε ότι σκέφτηκε να μην πει τίποτα, γνωρίζοντας ότι η διαμαρτυρία του θα τραβούσε μόνο την προσοχή στην παράσταση. Αλλά είπε ότι αισθάνθηκε επίσης ότι δεν μπορούσε να μείνει σιωπηλός επειδή η κρατική τηλεόραση RAI της Ιταλίας επέτρεψε εικόνες που «χλεύαζαν και βεβήλωσαν τα ιερά σημάδια της Καθολικής πίστης προκαλώντας τη χειρονομία του Βαπτίσματος σε ένα βαρετό και βεβηλωτικό πλαίσιο».

«Θεώρησα απαραίτητο να καταγγείλω για άλλη μια φορά πώς η δημόσια υπηρεσία δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιτρέπει τέτοιες καταστάσεις, ελπίζοντας και πάλι να παρέμβει κάποιος σε θεσμικό επίπεδο», έγραψε.Ο εκδότης της εφημερίδας του Βατικανού έγραψε επίσης μια σύντομη επιστολή στην έκδοση της Τετάρτης του L’Osservatore Romano, ειρωνεύοντας την «παράβαση με κάθε κόστος» την παρόρμηση της παράστασης.

«Ποτέ στην ιστορία δεν υπήρξε πιο παραβατικό μήνυμα από αυτό του Ευαγγελίου», έγραψε η εκδότρια Andrea Monda, υπενθυμίζοντας ότι ο «μεγάλος καλλιτέχνης της ροκ» David Bowie είχε γονατίσει κάποτε στην προσευχή στη σκηνή στο Wembley Stadium το 1992, αλλά οδήγησε το πλήθος, στην προσευχή του «Πάτερ ημών».

«Δεν γίνονται παραβάτες όπως παλιά», κατέληξε η Μόντα.

«Οι μητέρες είναι θεϊκά όντα»

Ο Λάουρο είπε σε σχόλια στη ροή του στο Instagram, που έχει 1,7 εκατομμύρια ακόλουθους, ότι ήθελε να κάνει την εναρκτήρια βραδιά του στο Sanremo στη μητέρα του ως δώρο γενεθλίων.

«Οι μητέρες είναι θεϊκά όντα, μας δίνουν ζωή καθημερινά, σήμερα σε μια νέα αρχή, σας δίνω το βάπτισμά μου», έγραψε σε μια ανάρτηση που είχε πάνω από 2.000 σχόλια.

Η RAI είπε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να δημιουργήσει παράβαση και είπε ότι λυπάται που οι εκκλησιαστικές αρχές θεώρησαν τη χειρονομία “ως προσβολή στο μυστήριο του βαπτίσματος”.

Ο επικεφαλής της RAI Uno, Στέφανο Κολέτα, σημείωσε ότι ο ίδιος ο Λάουρο είχε πει ότι η χειρονομία του ήταν «στην πραγματικότητα ένα μήνυμα προς τη μητέρα του και δεν νομίζω ότι αυτό είναι δικαιολογία ή τέχνασμα».

«Κάθε τέχνη παραδέχεται την ελευθερία της έκφρασης», κατέληξε σε δήλωσή της η Coletta.

Το San Remo είναι ένα ετήσιο φεστιβάλ τραγουδιού γεμάτο κιτς εμφανίσεις, που κυριαρχεί στην τηλεθέαση της RAI για μία εβδομάδα κάθε χειμώνα

Το μουσικό φεστιβάλ του Σαν Ρέμο ξεκίνησε το 1951 ως μια μεταπολεμική προσπάθεια για την ενίσχυση της ιταλικής κουλτούρας και της οικονομίας της παραλιακής πόλης της Λιγουρίας που το στεγάζει από τότε.

Ίσως περισσότερο γνωστό για το ότι κυκλοφόρησε τα τραγούδια όπως ο Andrea Boccelli και ένα από τα πιο διάσημα τραγούδια της Ιταλίας “Nel blu, dipinto di blu” – ευρέως γνωστό ως “Volare” – το φεστιβάλ του Σαν Ρέμο συνήθως επιλέγει την επίσημη επιλογή της Ιταλίας για τον διαγωνισμό της Eurovision.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play