Οικονομία: Σοκ και δέος από τις αυξήσεις τιμών, ρεύματος, ενέργειας

Οικονομία: Σοκ και δέος από τις αυξήσεις τιμών, ρεύματος, ενέργειας
Οικονομία: O Βαγγέλης Παπαδημητρίου γράφει στο pagenews.gr σχετικά με τις συνεχεία αυξήσεις των τιμών στο ρεύμα και στην ενέργεια.

«Μπορεί η Ουκρανική κρίση να εκτίναξε τις τιμές στην ενέργεια, αλλά οι αυξήσεις είχαν ξεκινήσει καιρό πριν. Ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 7%, σε ένα μήνα». Σε ένα μεγάλο, σχεδόν «οικογενειακό» τραπέζι, μεταξύ των εδεσμάτων, οι συμμετέχοντες, ανώτατα στελέχη των τραπεζικών ιδρυμάτων, συζήτησαν τις εκτιμήσεις τους, για την οικονομία, τη πολιτική, το χρόνο των εκλογών, το Σύμφωνο Σταθερότητας και κυρίως τους διαγωνισμούς για το Ταμείο Ανάκαμψης…

Κοινή βάση των εκτιμήσεων τους, ήταν η αύξηση του πληθωρισμού και ο κίνδυνος της «νέας μνημονιακής εποχής». Μερικοί, μάλιστα, εξ αυτών αποκάλυψαν στους συνομιλητές τους, πως έχουν επικοινωνήσει με το Μέγαρο Μαξίμου και έχουν επισημάνει την ανάγκη να «μελετηθεί εκ νέου η αύξηση του κατώτατου μισθού»! Σημείωναν, δε, πως η γενναία αύξηση που μελετά η κυβέρνηση θα προκαλέσει ισχυρό σοκ στο προϋπολογισμό που ούτως ή άλλως αποτελεί παρελθόν δύο μήνες μετά τη ψήφιση του. Εκτίμησαν πως η πραγματοποίηση της υπόσχεσης για την αύξηση του κατώτατου μισθού, θα πρέπει να γίνει λελογισμένα και σε συγκεκριμένο χρόνο. Καθώς η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να διακρίνει εντός του έτους όλες τις επιπτώσεις από την ουκρανική κρίση.

Οι προβλέψεις τους για το άμεσο μέλλον δεν είναι καθόλου ευοίωνες.

Θεωρούν πως το επόμενο τρίμηνο οι αυξήσεις θα σημειώσουν γεωμετρική πρόοδο. Έκαναν λόγο για «ντόμινο αυξήσεων σε αγαθά και καύσιμα» ενώ θεωρούν δεδομένο πως το πρωτογενές έλλειμμα για το 2022 «είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσει το 3%». Σημειωτέον πως η κυβέρνηση το έχει υπολογίσει, στο 1,4%, περίπου.

Κατά την άποψη τους, η κυβέρνηση παίρνει μια βαθιά ανάσα με το μη συνυπολογισμό των αμυντική δαπανών στο προϋπολογισμό, και αν αυτό συμβεί και με τις ενεργειακές επιδοτήσεις-έχει κατατεθεί αίτημα προς τις Βρυξέλλες να μην υπολογιστούν στο έλλειμμα-θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε νέα βοηθήματα.

Οι επιδοτήσεις, όμως, κατά την άποψη των ισχυρών οικονομικών παραγόντων, δίνουν την αίσθηση της ελάφρυνσης, δεν αποτελούν λύση ενώ εκτινάσσουν το χρέος της χώρας. Αυτό που διακρίνουν είναι πως σε δυο χρόνια θα βρεθούμε να έχουμε να αντιμετωπίσουν ένα χρέος που θα ξεπερνάει το 250% του ΑΕΠ-αυτή τη στιγμή είναι κάτι, περισσότερο από 200%. Εποχές μνημονίων!

Πιστεύουν, μάλιστα, πως η υπόθεση της ακρίβειας θα εξελιχθεί σε χρόνιο πρόβλημα της κυβέρνησης, καθώς στα αγαθά, οι αυξήσεις θα παραμείνουν σε μόνιμη βάση ενώ στα καύσιμα και στην ενέργεια, ακόμη και αν μειωθούν προοπτικά, δεν θα γυρίσουν ποτέ πόσο στη προ διμήνου κατάσταση. Η βενζίνη, για παράδειγμα δεν θα γυρίσει ποτέ στο 1,50 ευρώ, το λίτρο.

Η επιδότηση για την επερχόμενη ενεργειακή φτώχεια, δεν θα είναι δυνατή εντός του επόμενου διμήνου.

Ή θα είναι πολύ μικρή, επομένως δεν θα φτάσει στη τσέπη του καταναλωτή ή θα είναι πραγματοποιήσιμη, από το Φθινόπωρο. Η κυβέρνηση, κατά την εκτίμηση τους, θα ωφεληθεί από την αλλαγή στις καιρικές συνθήκες αλλά και από την άφιξη στη χώρα εκατομμυρίων τουριστών. Το εαρινό εξάμηνο αποτελούσε πάντα τη κύρια πηγή εσόδων. Θεωρούν, όμως, σε πρωτογενές επίπεδο, ικανή και αναγκαία συνθήκη την από κοινού ευρωπαϊκή συμμετοχή. Η Ουκρανική κρίση, δύναται, κατά τη γνώμη τους, να μετατραπεί σε ευκαιρία. Η Ευρώπη οφείλει να στηρίξει χώρες και οικονομίες. Αλλιώς σε σύντομο χρονικό διάστημα εκτός του ψυχρού πολέμου, θα χρεωκοπήσουν κράτη.

Στο τέλος της «βραδιάς» η άποψη τους, ήταν μια, ενιαία και αδιαίρετη: εκλογές τον Ιούνιο του 2023. Ούτε μήνα πριν!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play