Οι γαλατάδες επιστρέφουν στη Βρετανία
Οι γαλατάδες ήταν κάποτε συνηθισμένη εικόνα στη Βρετανία αλλά με την άνοδο των σουπερμάρκετ εξαφανίστηκαν σχεδόν εντελώς. Τώρα επιστρέφουν και όχι μόνο λόγω της πανδημίας.
«Είμαι τόσο χαρούμενος που ο γαλατάς είναι πάλι εδώ κάθε πρωί», λέει ένας συνταξιούχος από το δυτικό Λονδίνο. «Αυτή η παράδοση μας ανήκει όπως και το βρετανικό πρωινό», συμπληρώνει. Κάποτε οι γαλατάδες με τα μεταλλικά καρότσια τους ήταν συνηθισμένο θέαμα στους βρετανικούς δρόμους. Ακόμη και ως σύμβολο της δημόσιας τάξης. «Δημοκρατία σημαίνει όταν χτυπάει η πόρτα στις 3:00 πμ και είναι ο γαλατάς», είχε πει ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ. Μέχρι δεκαετία του 1980 υπήρχαν λίγες πόρτες χωρίς ένα έως τέσσερα μπουκάλια γάλα μπροστά.
Υπολογίζεται ότι το 1970 το 99% του γάλακτος παραδινόταν μπροστά στην πόρτα. Αυτό όμως άλλαξε με τα χρόνια καθώς τα σουπερμάρκετ μπορούσαν να προσφέρουν στην αγορά πολύ φθηνότερα το γάλα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle, κατά την πανδημία οι υπηρεσίες παράδοσης γάλακτος ξαφνικά είχαν μεγάλη ζήτηση. Η νεοφυής εταιρεία The Modern Milkman από το Λάνκαστερ της Κεντρικής Αγγλίας με δυσκολία μπορεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση. Στην αρχή της πανδημίας οι πελάτες αυξάνονταν κατά 1.200 κάθε μέρα. Ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους γάλακτος είναι η Milk & More, η οποία έχει παράδοση 130 ετών και χρονολογείται από το 1880. Χίλιοι εργαζόμενοι παραδίδουν καθημερινά γάλα σε περίπου 400.000 νοικοκυριά σε όλη τη χώρα, όπως λέει ο επικεφαλής της εταιρείας Πάτρικ Μύλλερ στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η πανδημία δεν ήταν ο μόνος παράγοντας που τροφοδότησε τη ζήτηση. «Έχουμε από το 2017 ένα νέο κύμα ενδιαφέροντος για την παράδοση γάλακτος στην πόρτα», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Αφορμή στάθηκε το ντοκιμαντέρ του BBC «Ο μπλε πλανήτης». Ξαφνικά πολλοί περισσότεροι καταναλωτές αναζητούσαν προϊόντα βιώσιμης παραγωγής. Η εταιρεία διαθέτει πλέον έναν από τους μεγαλύτερους στόλους ηλεκτροκίνητων φορτηγών στη χώρα. Και όπως η Milk & More, πολλές εταιρείες γάλακτος έχουν επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια και πλαστικές συσκευασίες κι έτσι διατηρούν και την παράδοση. Η ένωση του κλάδου Dairy UK προσφέρει τη δυνατότητα στο διαδίκτυο να βρει κανείς γαλατά. Στο δυτικό Λονδίνο, ο συνταξιούχος Κρις ενθουσιάζεται με τα εμβληματικά μπουκάλια με τα χρωματιστά καπάκια. Εν τω μεταξύ τα καπάκια είναι εδώ και καιρό πιο φιλικά προς το περιβάλλον όπως και τα μπουκάλια. Επιπλέον, οι μεγαλύτεροι προμηθευτές προσφέρουν πολύ περισσότερα προϊόντα: Γαλακτοκομικά προϊόντα όπως τυρί, βούτυρο ή γιαούρτι, αλλά και αυγά ή φρέσκους χυμούς. Παρότι τα προϊόντα αυτά δεν είναι φτηνά, πολλοί πελάτες απολαμβάνουν αυτό το μείγμα παράδοσης και χαλαρότητας μιας άλλης εποχής που προσφέρει ο γαλατάς. Η Τζο Χίτον από το Ντόρσετ μιλώντας στο BBC το περιέγραψε ως εξής: «Λες και όλοι βρίσκουμε θησαυρό στο κατώφλι μας το πρωί».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας