Ουκρανία – Η επόμενη μέρα: Οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής
“Η κλίμακα της επίθεσης και η γλώσσα του Πούτιν υποδηλώνουν ότι στόχος του είναι η ανατροπή της ουκρανικής κυβέρνησης και η αντικατάστασή της από μια φιλοκρεμλινική”, υποστηρίζει ο ειδικός αναλυτής Τζέρεμι Κλιφ. Σε άρθρο του στο New Statesman ο Κλιφ επιχειρεί να δώσει τη δική του ερμηνεία για τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία που έχει παγώσει όλο τον πλανήτη.
New Statesman: «Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλάζει τα πάντα»
«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι σχεδόν βέβαιο ότι σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής στην παγκόσμια πολιτική… Πλέον, ζούμε σε έναν διαφορετικό κόσμο. Ο αντίκτυπος των επιπτώσεων της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία θα διαρκέσει όχι μόνο χρόνια αλλά και δεκαετίες… Ο πόλεμος θα είναι σίγουρα η μεγαλύτερη σύγκρουση στην Ευρώπη από το 1989, ίσως και από το 1945», γράφει χαρακτηριστικά σε άρθρο του στο New Statesman ο Τζέρεμι Κλιφ, συντάκτης διεθνών θεμάτων.
Οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ηχούν δυνατά σε όλη την Ουκρανία. Η κυβέρνηση της χώρας αναφέρει επιθέσεις σε μεγάλα αεροδρόμια και στρατιωτικές εγκαταστάσεις και τα ρωσικά στρατεύματα φαίνεται να βαδίζουν προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Πρόκειται για μια πλήρους κλίμακας εισβολή για την οποία οι δυτικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, είχαν προειδοποιήσει τις τελευταίες εβδομάδες.
«Οι λεπτομέρειες της επίθεσης μόλις τώρα αρχίζουν να αποκαλύπτονται, αλλά η κλίμακά της και η γλώσσα του Πούτιν ο οποίος δήλωσε ότι ‘θα προσπαθήσουμε να αποστρατιωτικοποιήσουμε και να αποναζιστικοποιήσουμε την Ουκρανία’, υποδηλώνουν ότι στόχος είναι η ανατροπή της ουκρανικής κυβέρνησης και η αντικατάστασή της με μια φιλοκρεμλινική», γράφει ο Κλιφ.
Στον αέρα τι θα ακολουθήσει στη συνέχεια. Αν η Μόσχα θελήσει να καταλάβει μεγάλα τμήματα της Ουκρανίας, θα πρέπει να υπολογίζει σε παρατεταμένο κομματικό πόλεμο. Επιπλέον, είναι δύσκολο να φανταστούμε μια φιλοκρεμλινική κυβέρνηση στο Κίεβο να απολαμβάνει κάποιο είδος σταθερότητας σε μια χώρα που θα είναι σε συντριπτική πλειοψηφία εναντίον της, τονίζει ο δημοσιογράφος.
«Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης θα μετασχηματιστούν και μαζί τους ενδεχομένως ολόκληρο το τοπίο της παγκόσμιας γεωπολιτικής. Το ΝΑΤΟ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα στείλει σημαντικές ενισχύσεις στην ανατολική πλευρά της ηπείρου, συμπεριλαμβανομένων των κρατών της Βαλτικής, της Πολωνίας και της Ρουμανίας. Η συμμαχία θα επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στο καθεστώς Πούτιν… Δεν πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο η αλυσίδα ντόμινο που ξεκίνησε από την επίθεση του Πούτιν, να οδηγήσει σε μια σοβαρή αμφισβήτηση της εξουσίας του», εκτιμά ο Κλιφ.
Ο δημοσιογράφος δεν αποκλείει και μια ακόμα παράμετρο, οι αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις της σύγκρουσης να περάσουν τα σύνορα της Ουκρανίας και να επεκταθούν και σε άλλα μέρη της κεντρικής Ευρώπης, στα Βαλκάνια, στην Κεντρική Ασία, ακόμη και στον Ειρηνικό. Το πώς αντιδρά τώρα η Δύση θα διαμορφώσει σίγουρα τη στάση της Κίνας σχετικά με τα δικά της σχέδια για την Ταϊβάν, σημειώνει ο Κλιφ.
Τι διεθνές σύστημα τον 21 αιώνα
Η κατάσταση θα δημιουργήσει προηγούμενο σχετικά με το τι είναι αποδεκτό στο διεθνές σύστημα των αρχών και των μέσων του 21ου αιώνα και αυτό με την σειρά του θα διαμορφώσει τις επόμενες δεκαετίες. Ο Κλιφ εκτιμά ότι η Δύση θα πρέπει να επιβάλλει σκληρές κυρώσεις στην Ρωσία οι οποίες θα έχουν ως κύριο στόχο όχι τον ρωσικό λαό, αλλά το καθεστώς Πούτιν.
«Θα πρέπει επίσης να κλείσει οριστικά το δίκτυο Londongrad των ολιγαρχών, των αμφιβόλως κερδισμένων περιουσιών τους και των δικηγόρων, τραπεζιτών και λομπιστών που τους υποθάλπουν. Τέτοια μέτρα μπορεί να έχουν σημαντικό οικονομικό κόστος. Οι δυτικοί ηγέτες πρέπει να καταστήσουν απόλυτα σαφές στους ψηφοφόρους τους ότι αυτό είναι ένα τίμημα που αξίζει να καταβληθεί για να υποστηριχθούν οι θεμελιώδεις αρχές που διακυβεύονται τώρα», γράφει ο Κλιφ στο άρθρο του.
«Οι επίσημες εκτιμήσεις των ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες υπολογίζουν τον αριθμό των θυμάτων από μια εισβολή πλήρους κλίμακας, σε 50.000 και τον αριθμό των προσφύγων σε πέντε εκατομμύρια. Κατά τη διάρκεια του δημοσιογραφικού μου ταξιδιού στο Κίεβο πριν από ένα μήνα, μου είπαν ότι μια επίθεση στην πρωτεύουσα – όπως αυτή που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη – θα μπορούσε από μόνη της να οδηγήσει σε φυγή περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να προετοιμαστούν για να υποδεχθούν εκατομμύρια πρόσφυγες και να τους παράσχουν καταφύγιο για όσο διάστημα το χρειάζονται», επισημαίνει ο δημοσιογράφος.
«Η Ουκρανία είναι μια δημοκρατική χώρα που δεν επιδίωξε αυτή τη σύγκρουση. Παρόλες τις ατέλειές της και τις δυσκολίες της από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την επιθετική εκστρατεία της το 2014, είχε κάνει σημαντικά βήματα προς ένα φιλελεύθερο και δημοκρατικό μέλλον για τον λαό της. Τώρα, όλη αυτή η πρόοδος απειλείται από την ρωσική επίθεση… Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι πιθανότατα βρισκόμαστε σε κάποια μορφή καμπής στην ιστορία. Ωστόσο, θα ήταν μεγάλο λάθος να θεωρήσουμε τον Πούτιν τον ενορχηστρωτή αυτής της καμπής… Ο πρόεδρος της Ρωσίας δεν έχει τη δυνατότητα να υπαγορεύσει πώς θα εξελιχθεί αυτό μακροπρόθεσμα, εκτός αν τον αφήσει η Δύση. Οι ηγέτες της πρέπει τώρα να αντιδράσουν. Η ιστορία θα είναι αμείλικτη με όσους δεν τα καταφέρουν», καταλήγει ο Κλιφ.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας