Ουκρανία Κίνα: Σε δίλημμα ο Σι τζινπίνγκ

Ουκρανία Κίνα: Σε δίλημμα ο Σι τζινπίνγκ
Ουκρανία Κίνα: Η προσοχή στρέφεται όλο και περισσότερο στην Δύση και στην Ρωσία, με την Κίνα να αποτελεί ένα μεγάλο αίνιγμα.

Η κρίση στην Ουκρανία έχει επιδεινωθεί, η προσοχή έχει στραφεί στην αντίδραση των μεγάλων δυνάμεων. Όμως, η χώρα που δεν έχει εκφράσει με κάποιο τρόπο την θέση της είναι η Κίνα, η οποία μοιάζει να βρίσκεται σε μεγάλο δίλημμα.

Το Πεκίνο έδειξε αρχικά την αλληλεγγύη του με τη Μόσχα κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Σε μια σαρωτική κοινή δήλωση, οι δύο πλευρές στράφηκαν στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και εξέφρασαν βαθιά παράπονα για το ΝΑΤΟ, ενώ αγνοούσαν οποιαδήποτε αναφορά στην Ουκρανία.

Διττή η στάση της Κίνας

Όμως, καθώς η προοπτική ενός πιθανού πολέμου στην Ουκρανία έχει αυξηθεί –ειδικά με την εκρηκτική αναγνώριση από τον κ. Πούτιν των δύο αποσχισμένων περιοχών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ που υποστηρίζονται από τη Ρωσία– το Πεκίνο έχει αρχίσει να δείχνει περισσότερη προσοχή, διατηρώντας τη λεκτική υποστήριξή του στη Μόσχα, ενώ ζητώντας ταυτόχρονα διάλογο και διπλωματία ως μέσο αποκλιμάκωσης. Αναγνώρισε επίσης την κυριαρχία της Ουκρανίας.

«Παρόλο που η Ρωσία και η Κίνα μακροπρόθεσμα μπορεί να έχουν ανταγωνιστικά συμφέροντα, βραχυπρόθεσμα η Κίνα θέλει τη Μόσχα στο πλευρό της καθώς επιδιώκει να διαβρώσει τη φιλελεύθερη διεθνή τάξη», δήλωσε ο Zeno Leoni, λέκτορας πολεμικών σπουδών και συνεργάτης με το Lau China Institute. στο King’s College του Λονδίνου.

Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος της Κίνας στον ΟΗΕ Ζανγκ Τζουν προέτρεψε «όλα τα μέρη» να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν να «τροφοδοτήσουν εντάσεις» στην Ουκρανία. Κατά τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι είπε ότι οι συμφωνίες του Μινσκ – τα πρωτόκολλα του 2014 και του 2015 που υπογράφηκαν μετά από μάχες με αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία – ήταν «η μόνη διέξοδος για το ουκρανικό ζήτημα».

Εύθραυστη η εξωτερική πολιτική της Κίνας στο Ουκρανικό

Ωστόσο, σκέφτηκε επίσης να καταστήσει σαφή τη θέση της Κίνας για την υποστήριξη «της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας οποιασδήποτε χώρας», τονίζοντας ότι «η Ουκρανία δεν αποτελεί εξαίρεση».

Ωστόσο, την Τρίτη, ο κ. Wang απέφυγε να καταδικάσει την αναγνώριση των δύο αποσχισμένων περιοχών από τον κ. Πούτιν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken, καλώντας σε σεβασμό «των ανησυχιών για την ασφάλεια κάθε χώρας», σύμφωνα με δήλωση του κινεζικού ξένου. Υπουργείο.

Η κρίση της Ουκρανίας έχει αποκαλύψει μια τεράστια ευθραυστότητα με την εξωτερική πολιτική της Κίνας. Αυτή η δομική αδυναμία πηγάζει από την προθυμία της Κίνας να εξισορροπήσει τις επιδεινούμενες εντάσεις της με τις ΗΠΑ με στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία. Αλλά το τελευταίο πράγμα που θέλει η Κίνα είναι η νέα στενή συνεργασία με τη Ρωσία για να θέσει σε κίνδυνο τις ήδη βαθιές οικονομικές της σχέσεις με την Ουκρανία και την ΕΕ.

Ένα ευαίσθητο αδιέξοδο

Οι ειδικοί λένε ότι το Πεκίνο δεν θέλει την κρίση στην Ουκρανία επειδή δεν θέλει να μπει στο παιχνίδι της Ρωσίας με τις ΗΠΑ, εμφανιζόμενο ως κράτος που θα επιβάλλει την πίεση της Μόσχας για νέες ρυθμίσεις ασφαλείας στην Ευρώπη.

Κορυφαία στελέχη της κινεζικής ηγεσίας φέρεται να συζητούσαν κεκλεισμένων των θυρών για τον καλύτερο τρόπο να χειριστεί αυτό το ευαίσθητο αδιέξοδο στο οποίο η Κίνα, ηθελημένα ή ακούσια, βρέθηκε, καθώς η χώρα εξακολουθεί να προσπαθεί να θωρακίσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ από περαιτέρω ζημιές.

Η Κίνα δεν θέλει να αναγκαστεί να πάρει θέση ή να αποτελέσει μέρος μιας ισορροπίας όπου οι ΗΠΑ και η ΕΕ βρίσκονται στη μία πλευρά ενάντια σε έναν συνασπισμό Ρωσίας και Κίνας. Οι φιλορώσοι ακτιβιστές γιορτάζουν αφότου ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για την αναγνώριση δύο αποσχισμένων περιοχών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία

Αντίθετη στην αναγνώριση η Κίνα

Η αναγνώριση από τον κ. Πούτιν των περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας ως ανεξάρτητων οντοτήτων έρχεται επίσης σε αντίθεση με τη συνεχώς διαφημιζόμενη αντίθεση της Κίνας για προσάρτηση εδαφών ή αυτονομισμό οπουδήποτε.

Η Κίνα ανησυχεί επίσης για την πιθανή διάχυση των οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία που απειλούνται από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, καθώς βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική πολιτεία και τη συνδεσιμότητα με τη Δύση για να ενισχύσει τη θέση της στην παγκόσμια σκηνή.

«Εάν οι εντάσεις κλιμακωθούν σε αυτήν την πλευρά της Ευρώπης, αυτό είναι σίγουρα κάτι που θα επηρεάσει τα οικονομικά συμφέροντα της Κίνας, ίσως ακόμη περισσότερο από ό,τι στην Ανατολική Ευρώπη όπου η Κίνα έχει ακόμη ελάχιστα απτά συμφέροντα», είπε ο κ. Λεόνι.

Με πληροφορίες από τον Independent

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play