Αν πατήσει τη σκανδάλη, αλλάζουν όλα στην Ελλάδα

Αν πατήσει τη σκανδάλη, αλλάζουν όλα στην Ελλάδα
Ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου γράφει στο pagenews.gr σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει στην Ελλάδα, η απόφαση του Βλάντιμιρ Πούτιν.

Η απόφαση του Βλάντιμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία και να στείλει ρωσικά στρατεύματα στο Λουγκάνσκ και στο Ντανιέτσκ, στην Ανατολική Ουκρανία, προκάλεσε σεισμικέ δονήσεις και στην Ελλάδα.  Ο πρόεδρος  Μπάιντεν τη χαρακτήρισε «περιορισμένη εισβολή» που αν παραμείνει σε αυτή, δεν θα αλλάξει προσώρας, τις ευαίσθητες ισορροπίες. Και έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, αυτό είναι το καλό σενάριο για τη χώρα.

Αν ο πρόεδρος της Ρωσίας πατήσει, όμως, τη σκανδάλη, τότε στην Ελλάδα, θα προκληθούν τεκτονικοί σεισμοί υψηλών ρίχτερ.Πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών. Σε επίπεδο ενεργειακό, αυτό που σχεδιάζεται είναι ως εναλλακτική πρόταση να επιστρέψουν σε πετρέλαιο τέσσερις μονάδες φυσικού αερίου που δύνανται. Πρόκειται για τις δύο μονάδες της ΔEΗ, ΑΗΣ Λαύριο 4 και ΑΗΣ Κομοτηνή Ι, τις δύο της Elpedison, στη Θεσσαλονίκη και τη Θίσβη και μία της ΗΡΩΝ. Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν περί τις 50-60 GWh παραγωγής με φυσικό αέριο την ημέρα. Ουσιαστικά αν προκληθεί σοβαρό ζήτημα η χώρα διαθέτει μια κατ’ αρχήν επάρκεια  της τάξης των δέκα ημερών.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει, επίσης, η σκέψη να ζητηθεί η βοήθεια της Ιταλίας. Αξίζει να σημειωθεί πως η γειτονική χώρα, έχει στενές σχέσεις με τη Ρωσία και προμηθεύεται σχεδόν αποκλειστικά φυσικό αέριο. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η τελευταία επικοινωνία του Βλάντιμιρ Πούτιν με την ιταλική ηγεσία πραγματοποιήθηκε πριν μερικές ημέρες, διαβεβαιώνοντας από τη πλευρά του, τη συνέχιση της μεταφοράς, χωρίς διακοπή. Η προοπτική της συνεργασίας με την Ιταλία, εξαρτάται, προφανώς και από τη πιθανή πίεση που θα ασκηθεί στο ενεργειακό της.

Σε πολιτικό επίπεδο, οι εξελίξεις, μπορεί να είναι ραγδαίες.

Η προοπτική της εμπόλεμης σύγκρουσης, θα επηρεάσει συνολικά την Ευρώπη. Οι σχεδιασμοί για την οικονομία αλλά και η υπόθεση των υγρών καυσίμων, θα αλλάξουν δραματικά. Σε προβληματισμό θα τεθούν και οι δυνατότητες των νέων επιδοτήσεων. Ταυτοχρόνως και σε επίπεδο αγοράς θα εμφανιστούν σοβαρές συνέπειες. Ενέργεια, τρόφιμα, πρώτες ύλες και προσφυγική καταιγίδα θα μπορούσαν να είναι άμεσα οι παράπλευρες επιπτώσεις μιας σύρραξης.

Κανείς, μέχρι τώρα δεν μπορεί να εκτιμήσει με ακρίβεια το κύμα των προσφύγων που θα κατέβουν στην δυτική Ευρώπη και ειδικά στο Νότο. «Θα είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή σε ολόκληρη την ήπειρο με εκατομμύρια πρόσφυγες να αναζητούν προστασία σε γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε τον περασμένο μήνα σε δήλωσή της η Agnès Callamard, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

Στο αυστηρά πολιτικό πεδίο παίζεται κυριολεκτικά ένα παιχνίδι με το χρόνο. Οι σχεδιασμοί των κομμάτων, έχουν ήδη επηρεαστεί, μετά την απόφαση Πούτιν. Στα επιτελεία των κομμάτων θέτουν τη παράμετρο των πολεμικών συγκρούσεων ενώ κανείς, πλέον δεν μπορεί με βεβαιότητα να εκτιμήσει την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. «Είναι άγνωστες οι συνέπειες για το τουρισμό, αν η Ελλάδα δεχθεί ισχυρή προσφυγική πίεση», σημείωνε με έκδηλη την ανησυχία του, τουριστικός παράγοντας. Κάτι που βρίσκεται και στο προβληματισμό της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση, προσώρας, δείχνει να διατηρεί τον έλεγχο. Εξετάζει όλα τα σενάρια και τις επιπτώσεις. Δεν επιθυμούν να μπουν σε προβλέψεις καθώς μια λανθασμένη εκτίμηση μπορεί να τινάξει κυριολεκτικά την οικονομία. Είναι σαφές πως η υπόθεση της Ουκρανίας μπορεί να εξελιχθεί σε βαρόμετρο για την επόμενη ημέρα της πολιτικής. Το χειρότερο σενάριο θα ματαιώσει κάθε σκέψη για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ενώ το καλό σενάριο, για να γίνει ικανό και ρυθμιστικό των πολιτικών λύσεων, θα πρέπει να συνοδεύεται και από ένα νέο οικονομικό πλάνο. Ένα πλάνο που θα έχει ευρωπαϊκό  χαρακτήρα και θα συνοδεύεται και από μια οικονομική ένεση.

Την ίδια στιγμή των πολεμικών συγκρούσεων και των δραματικών επιπτώσεων, οι διαγωνισμοί για το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι σε εξέλιξη.

Είναι δεδομένο πως στο τομέα της ενέργειας οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρές. Όπως και στους υπόλοιπους τομείς της ανάπτυξης. Αλλιώς, πλέον, θα κινηθούν και οι ισχυροί παίχτες της αγοράς, υπό το φως των νέων δεδομένων που θα προκύψουν από τη κατάληξη των πολεμικών μαχών. Ούτως ή άλλως θα μιλάμε για μια νέα Ευρώπη, με τα παλαιά σύνορα…

Και στην αξιωματική αντιπολίτευση που έχει προγραμματίσει το συνέδριο για τα μέσα Απριλίου, έχει προκληθεί μια αρχική ανησυχία. Όχι τόσο για την διεξαγωγή όσο για τις οικονομικές  συνέπειες και τις επιπτώσεις στο πολιτικό πεδίο. Τη στιγμή που η πολιτική ζωή δείχνει σημάδια ανάκαμψης, μετά και την επιστροφή στη κανονικότητα στη μετά-covid εποχή, ο κίνδυνος της νέας ανατροπής είναι ορατός.  Είναι σαφές πως η κυβέρνηση θα διατηρεί τον έλεγχο των καταστάσεων και πως σε περιόδους κρίσης, επικρατεί η ανάγκη της ηρεμίας και της συντήρησης και όχι των δραματικών αλλαγών.  Θα είναι αναγκαία, επίσης, η χάραξη μιας νέας αντιπολιτευτικής στάσης που θα εξαρτηθεί και από την εικόνα της επόμενης ημέρας. Ακόμη και οι διεθνείς σχέσεις της χώρας θα απαιτήσουν νέες προσεγγίσεις…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play